Studiile cercetătorilor prezintă cifre alarmante în legătură cu expansiunea urbană, scrie The Atlantic.
Este de aşteptat ca, până în 2030, terenul urbanizat să fie de două ori mai mare decât era în 2000. Acest fenomen ar avea efecte dezastruoase asupra mediului natural.
În anul 2000, pe Pământ erau mai mult de 650.000 de kilometri pătraţi de teren urban. Raportaţi la cele aproximativ 149 de milioane de kilometri pătraţi – suprafaţa totală a Terrei – aceştia nu reprezintă foarte mult. Însă „petecul” de suprafaţă urbanizată este în expansiune, tot aşa cum populaţia lumii creşte într-un ritm ameţitor.
Astfel, terenul urbanizat ar putea ajunge la 1.2 milioane de kilometri pătraţi în următorii 20 de ani.
Însă expansiunea nu va fi uniformă. Potrivit unor noi studii publicate de PNAS, mărirea spaţiului urban de pe glob va avea efecte devastatoare asupra biodiversităţii, mai ales în anumite zone mai sensibile.
Folosind peste o mie de modele de expansiune urbană, cercetătorii au identificat locurile predispuse la acest fenomen – zonele cu o probabilitate de expansiune urbană cuprinsă între 75% şi 100%.
China este în fruntea listei, cu o dezvoltare a unei suprafeţe urbane de peste 219.000 de kilometri pătraţi până în 2030. Africa Centrală şi America de Sud sunt, de asemenea, predispuse la o evoluţie a ariei urbane de peste 180.000, resprectiv 134.000, de kilometri pătraţi.
Toate aceste adiţii ar însemna o creştere generală cu 185% a suprafeţei urbane a planetei.
La expansiunea urbană va contribui şi conversia rural-urban, la care Africa Centrală este cea mai predispusă.