21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialUraganul Ida a provocat moartea a 124 persoane in El Salvador si...

Uraganul Ida a provocat moartea a 124 persoane in El Salvador si se indreapta catre SUA

Ploile torentiale cauzate de uraganul Ida, torentele de noroi, alunecarile de teren si revarsarea apelor au provocat duminica moartea a cel putin 124 de persoane si au lasat alte 7.000 fara adapost in El Salvador, unde presedintele Mauricio Funes a decretat stare de urgenta nationala, relateaza AFP consultat de Mediafax.

Ida, care a lasat 13.000 de sinistrati si in tara vecina Nicaragua, se indrepta catre coastele Statelor Unite dupa ce a atins coasta mexicana a peninsulei Yucatan, foarte frecventata de turisti.

Intr-o interventie transmisa de toate posturile de radio si televiziune din tara, presedintele Funes a adresat, duminica, condoleante "familiilor celor 124 de victime identificate" pana in prezent, denumind aceasta zi ca "una dintre cele mai tragice de care aceasta tara isi aminteste".

Seful statului si-a anuntat decizia de a decreta starea de urgenta nationala, care ii va permite sa foloseasca fonduri speciale pentru a veni in sprijinul persoanelor afectate, a repara pagubele "incalculabile" provocate de uragan si a solicita ajutor international.

Potrivit directorului serviciilor de Protectie Civila, Jorge Melendez, decesele au avut loc in principal in departamentele San Salvador, La Libertad, Cuscatlan si La Paz, din centrul tarii, si in San Vicente, din est.

Numeroase case au fost luate de raurile care si-au iesit din matca si de torentele de noroi la Verapaz si Tepetitan, in departamentul San Vicente, unde cel putin 20 de persoane si-au pierdut viata, potrivit autoritatilor.

Este posibil ca numarul mortilor sa fie mai mare, a spus Melendez, afirmand ca echipele de ajutor cauta "un numar important de persoane disparute".

La Tepetitan, o alunecare de teren a luat pe sus treizeci de locuinte, potrivit serviciilor. Unele fusesera evacuate ca masura de precautie, insa multi locuitori "au refuzat sa-si paraseasca imobilele", potrivit primarului, Ana Jovel.

Circa 7.000 de persoane au fost stramutate in diferite regiuni ale tarii unde drumurile si podurile sunt distruse, au anuntat serviciile de Protectie Civila.

Ida, uragan de categoria 2 pe o scara de 5, cu rafale de vant de 195 de kilometri pe ora, a trecut la ora 21.00 GMT (23.00 ora Romaniei) la o distanta de 115 kilometri nord-nord-est de statiunea balneara Cancun, la extremitatea nordica a peninsulei Yucatan, potrivit Serviciului Meteorologic National mexican (SMN).

Circa 2.300 de persoane au fost evacuate de pe doua insule de mici dimensiuni invecinate statiunii Cancun, Holbox si Punta Allen.

Aproximativ "80 la suta din uragan se gaseste practic in afara Marii Caraibelor mexicane si mai reprezinta un pericol pentru statul Quintana Roo", in Yucatan, a anuntat directorul Protectiei Civile, Luis Carlos Rodriguez.

Uraganul urmeaza sa-si continue drumul catre nord-nord-vest, cu circa 17 kilometri pe ora, pentru a se situa luni in jurul orei 6.00 GMT (8.00 ora Romaniei) la 300 de kilometri nord-nord-vest de Cancun, in Golful Mexic, subliniaza SMN.

Aceasta traiectorie il va conduce catre coasta americana a Texasului sau a Louisianei.

Orasul New Orleans, devastat in 2005 de uraganul Katrina, nu este amenintat de Ida, potrivit Centrului National American pentru Uragane (NHC), dar a fost emisa o alerta in zona situata la est de statele americane Mississippi si Alabama (sud) pana la nord-vest de Florida.

Ida a lasat deja 13.000 persoane sinistrate in Nicaragua, unde au fost avariate 930 de case si au fost afectate 5.591 de hectare de culturi, conform cifrelor provizorii difuzate sambata de Apararea Civila.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă