1.9 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăSpecialUPDATE. Şeful CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, plasat sub control judiciar

UPDATE. Şeful CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, plasat sub control judiciar

UPDATE. Preşedintele CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a fost eliberat de procurori, dar plasat sub control judiciar în perioada de cercetare.

În schimb, şeful Regiei de Drumuri şi Poduri Constanţa, Adrian Gâmbuţeanu, a fost arestat preventiv.

Deciziile au fost luate de Tribunalul Bucureşti şi nu sunt definitive. Acestea pot fi atacate la Curtea de Apel Bucureşti.

Preşedintele CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a declarat joi, la plecarea de la Tribunalul Bucureşti, că a fost reţinut de procurorii DNA în urma unor „interpretări abuzive” ale corespondenţei, el precizând totodată că nu a refuzat niciodată controalele Curţii de Conturi.”

Au fost interpretări abuzive ale unor corespondenţe care s-au făcut între Regia de Drumuri, Consiliul Judeţean şi Curtea de Conturi. Luaţi decizia preşedintelui Curţii de Conturi din 2012, domnul Văcăroiu, care a reprogramat controlul la RAJDP Constanţa, şi faptul că la Constanţa, în permanenţă când s-a controlat activitatea ordonatorilor de credite, nu s-a găsit niciun fel de ilegalitate, nici în 2010, nici 2011, nici în 2012, nici în 2013″, a declarat el.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Constanţa a mai spus, referitor la denunţătorul din dosarul în care a fost reţinut – preşedintele Asociaţiei Eoliene Române, Marian Turbatu -, că dacă nu ar fi vrut să-i elibereze acestuia vreun act, nu i-ar fi eliberat.

„Este singurul investitor din România căruia i-am eliberat, în 2007, şi certificat de urbanism, şi autorizaţie de construcţie pentru un parc eolian, fără să-i pretind absolut nimic. Dacă nu voiam să i-l eliberez, nu îl eliberam”, a subliniat Nicuşor Constantinescu.

Preşedintele CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a fost reţinut de procurorii DNA pentru 24 de ore. 

El este acuzat de 3 infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice şi 21 de infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, prejudiciul total fiind de peste 30 de milioane de euro.

Cele trei infracţini de abuz în serviciu contra intereselor publice  au legătură cu faptul că preşedintele CJ, în repetate rânduri,  NU a permis Curţii de Conturi să verifice Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri.

Pentru complicitate la aceste fapte a fost reţinut şi şeful Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri, Adrian Gâmbuţeanu.

Cele 21 de infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor  sunt în legătură cu faptul că Nicuşor Constantinescu a refuzat să pună în aplicare hotărâri judecătoreşti definitive de emitere a 12 certificate de urbanism şi a autorizaţiilor de construire a unor centrale şi generatoare eoliene, solicitate de două societăţi comerciale, prin aceste acţiuni producând un prejudiciu de aproximativ 30.000.000 euro.

 

Citeşte şi: UPDATE. Şeful Regiei Judeţene de Drumuri şi Poduri Constanţa, REŢINUT, în dosarul lui Nicuşor Constantinescu

 

Preşedintele Consiliului Judeţean  Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a fost ridicat, miercuri, de procurorii anticorupţie de la vila sa din Constanţa şi dus la sediul DNA Bucureşti, pentru a fi audiat în legătură cu mai multe fapte de abuz în serviciu săvârşite între anii 2011-2013.

Dosarul a fost instrumentat cu ajutorul SRI.

La DNA au fost duşi şi câţiva funcţionari publici de la Consiliul Judeţean şi de la Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri Constanţa. Cel puţin unul dintre ei ar avea calitatea de suspect, spun surse judiciare.

Procurorii au făcut  percheziţii  la domiciliul lui Constantinescu, la sediul Consiliului Judeţean şi la Regia Autonomă  Judeţeană de Drumuri şi Poduri Constanţa. Au ridicat documente, unităţi centrale ale calculatoarelor, laptopuri.

Unele fapte de abuz în serviciu au legătură cu faptul că Nicuşor Constantinescu NU a permis inspectorilor Curţii de Conturi accesul la documentele Regiei Autonome Judeteane de Drumuri şi Poduri Constanţa. Alte fapte  de abuz au legătură cu refuzul preşedintelui CJ de a pune în aplicare mai multe hotărâri judecătoreşti definitive, care îl obligau să emită certificate de urbanism.

Nicuşor Constantinescu este cercetat penal sau judecat în mai multe dosare penale.

Dosarele baronului de Constanţa

1.Prejudiciu de peste 5.000.000 euro- plăţi nelegale

La data de 15 ianuarie 2014, procurorii anticorupţie de la Serviciul teritorial Constanţa au început urmărirea penală faţă de Nicuşor Daniel CONSTANTINESCU, preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, în sarcina căruia s-au reţinut şase infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul avantaje patrimoniale sau nepatrimoniale.

Din rezoluţia de începere a urmăririi penale întocmită de procurori a rezultat că „învinuitul Constantinescu Nicuşor Daniel şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu care decurgeau din calitatea de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa în sensul că a dispus efectuarea unor plăţi nelegale în valoare totală de 23.105.903,62 lei (peste 5 milioane euro) .

Dosarul include bani alocaţi nelegal unor asociaţii şi fundaţii, pentru activităţi sportive, pentru împăduriri, pentru caravana estivală (deşi banii erau destinaţi pentru achiziţionarea de puiţi pentru perdele forestiere) sau pentru închirierea unor autoturisme.

2.Dosarul Centrul Militar Zonal Constanţa

Într-un dosar separat, procurorii anticorupţie Constanţa au dispus începerea urmăririi penale şi extinderea cercetărilor faţă de NICUŞOR CONSTANTINESCU pentru că, în perioada 2009 – 27 noiembrie 2013, nu a asigurat, potrivit legii, finanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa, neefectuând reparaţiile necesare la sediul acestuia, dispunând rezilierea contractelor pentru furnizarea de utilităţi şi servicii de pază necesare funcţionării în condiţii normale a Centrului şi încercând, în două rânduri, să evacueze instituţia din sediul pe care îl ocupă în prezent. Aceste demersuri au afectat activitatea Centrului Militar Zonal Constanţa pe de o parte, iar pe de altă parte Consiliul Judeţean Constanţa a obţinut un folos patrimonial nejustificat din sumele neplătite Centrului.

De asemenea, în perioada în mai 2012 – octombrie 2013, a refuzat să dispună, potrivit Legii nr.446/2006, plata serviciilor de telefonie de care beneficia Centrul Militar Zonal Constanţa pentru îndeplinirea misiunilor specifice, în valoare de 3.958 lei. Aceste costuri au fost suportate de Ministerul Apărării Naţionale – Comandamentul Comunicaţiilor şi Informaticii Bucureşti, fiind astfel provocat un prejudiciu patrimoniului acestei unităţi, în cuantum de 3.958 lei.

În cele două dosare, procurorii au dispus măsura obligării de a nu părăsi ţara, măsură înlocuită în februarie cu instituţia controlului judiciar.

3. Dosarul „staţia de epurare”. Prejudiciu: peste un milioan de euro

În decembrie 2008, procurorii anticorupţie l-au trimis în judecată pe Nicuşor Constantinescu. Potrivit rechizitoriului, în perioada mai-iulie 2008, Nicuşor Daniel Constantinescu, în calitatea de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa şi ordonator principal de credite, nu şi-a îndeplinit îndatoririle şi însărcinările în exerciţiul funcţiei, cu ştiinţă, în mod deliberat şi cu rea-credinţă, prin refuzul constant de a executa obligaţiile de plată ce rezultau din Memorandumul de finanţare nerambursabilă (semnat între Guvernul României şi Comisia Europeană), aplicat prin Contractul de Implementare a Măsurii ISPA ”Reabilitarea reţelei de canalizare şi a facilităţilor de epurare a apelor uzate în Constanţa” şi prin Contractul de execuţie a lucrărilor referitoare la investiţia “Conducte de descărcare în mare pentru Staţiile de epurare Constanţa Nord şi Eforie Sud”.

În baza documentelor menţionate, Consiliul Judeţean Constanţa era obligat să cofinanţeze în proporţie de 21% investiţia, în calitate de beneficiar local al acesteia. 
Refuzul de a executa obligaţiile de plată sus-menţionate a avut drept consecinţă producerea unui prejudiciu în paguba S.C. RAJA S.A. Constanţa, cu afectarea bunului mers al investiţiei ce se realiza prin Măsura ISPA.
Ca urmare a neplăţii lucrărilor efectuate de constructorul angajat în realizarea investiţiei sus-menţionate, lucrările au fost temporar suspendate, constructorul solicitând penalităţi şi alte cheltuieli rezultate din pricina întârzierilor. Valoarea totală a acestor penalităţi şi cheltuieli suplimentare este de 1.006.658,97 euro, reprezentând prejudiciu în dauna RAJA Constanţa.

4. Dosarul retrocedărilor. Prejudiciu: peste 114 milioane de euro

În octombrie 2008, procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată alui Nicuşor Constantinescu, Radu Mazăre şi a altor 35 de inculpaţi în legătură cu restituirea şi atribuirea nelegală a unor întinse suprafeţe de teren intravilan din municipiul Constanţa, Mamaia, plajă şi faleza, fapte prin care a fost cauzat un prejudiciu în valoare de aproximativ 114 milioane euro (dintre care 77,77 milioane euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi 36,16 milioane euro prejudiciu în dauna municipiului Constanţa).

 Citeşte şi:  Ce va mai avea voie să facă şeful CJ Constanţa

 

Cele mai citite

Grecia a înapoiat Turciei peste o mie de monede antice din argint furate

Grecia a restituit joi Turciei un tezaur de peste o mie de monede antice din argint furate, prima repatriere de acest tip care are...

Grecia a înapoiat Turciei peste o mie de monede antice din argint furate

Grecia a restituit joi Turciei un tezaur de peste o mie de monede antice din argint furate, prima repatriere de acest tip care are...
Ultima oră
Pe aceeași temă