9 C
București
joi, 29 februarie 2024
AcasăSpecialUPDATE. Scandal cu Marşul Diversităţii. Asociaţia ACCEPT spune despre Primăria Bucureşti că...

UPDATE. Scandal cu Marşul Diversităţii. Asociaţia ACCEPT spune despre Primăria Bucureşti că a avut o atitudine “ostilă”. Vezi poziţia PMB

Organizaţia ACCEPT, care este una din reprezentantele comunităţii minorităţilor sexuale din România, denunţă atitudinea “ostilă” a Primăriei Bucureşti (PMB) faţă de organizarea Marşului Diversităţii, se arată într-un comunicat de presă remis redacţiei.

Pe de altă parte, Primăria Bucureşti a precizat, pentru România liberă, că solicitarile privind aprobarea adunarilor publice/mitinguri sunt solutionate (pentru toti cei care depun documentatia necesara) cat mai aproape de data desfasurarii evenimentului”, din cauză că sunt mai multe instituţii implicate, iar că PMB nu a solicitat plata nici unei taxe de către asociaţia ACCEPT.

“Mentionam ca solicitarile privind aprobarea adunarilor publice/mitinguri sunt solutionate (pentru toti cei care depun documentatia necesara) cat mai aproape de data desfasurarii evenimentului. Acest lucru este necesar avand in vedere faptul ca, pentru buna desfasurare a manifestatiei, institutiile care asigura ordinea si linistea publica (Jandarmeria Romana si Politia) isi dimensioneaza personalul in functie de evenimetele din acea perioada.
In ceea ce priveste plata taxei mentionate, precizam ca PMB nu a solicitat acest lucru, in conditiile in care, potrivit legislatiei in vigoare, asociatiile sunt scutite de la aceasta plata.
Asociatia Accept a primit aprobarea pentru desfasurarea marsului in data de 18.06.2012 si ulterior avizul Comisiei Tehnice de Circulatie in data de 28.06.2012, conform cererii depuse”, este răspunsul Primăriei Buucreşti la solicitarea Rl.

Astfel, asociaţia arată că Primăria Capitalei a restrâns dreptul de manifestare în spaţiul public a comunităţii LGBT (Lesbian-Gay-Bi-Trans), “prin utilizarea birocraţiei instituţionale”. Reprezentanţii minorităţilor sexuale susţin că Primăria a ignorat timp de două luni a solicitării de autorizare a marşului, au refuzat să programeze întâlnirea dintre reprezentanţii ACCEPT şi funcţionarii primăriei,  precum şi că au omis să includă cererea ACCEPT pe ordinea de zi a comisiilor responsabile cu avizarea marşului. De asemenea, organizaţia mai arată, în comunicatul remis Rl, că PMB a cerut plata unei taxe  pentru a prelucra în regim de urgenţă solicitarea de aprobare a marşului, în condiţiile în care asociaţia a precizat că a depus solicitarea încă de acum două luni, iar ultimul aviz pentru desfăşurarea marşului va fi eliberat astăzi, înainte cu o zi de marş. ACCEPT mai vorbeşte şi despre “reacţiile irevenţioase şi ineficienţa unor funcţionari publici ai Primăriei”.

“Anul acesta, deşi repetăm un traseu pe care autorităţile locale şi forţelele de ordine l-au putut exersa de câteva ori până acum, ne confruntăm din partea primăriei cu dezorientare, avize confuze şi proceduri schimbate ad-hoc. Ceea ce aşteptăm de la primărie este să facă procesul de autorizare a manifestărilor publice clar, explicit şi accesibil oricui, în mod egal.  În plus,  există o diferenţă de tratament – ale carei cauze le vom dori clarificate de forurile competente – între felul în care este abordat Marşul Diversităţii şi mişcările organizate de alte grupări, ca protest la Marşul Diversităţii”, a declarat directoarea organizaţiei, Irina Niţă, despre organizarea Marşului Diversităţii.

De asemenea, ea a explicat încă de luni, de la deschiderea festivalului dedicat minorităţilor sexuale, că forma de acum a marşului este “un compromis”, pentru că este un circuit închis, iar accesul privitorilor nu este permis.

Anul trecut, Marşul Diversităţii, la care au participat aproximativ 150 de persoane, s-a desfăşurat fără incidente. La marşul de anul acesta, organizatorii aşteaptă aproximativ 300 de oameni, membri ai comunităţii LGBT şi persoane care sprijină comunitatea minorităţilor.Marşul va avea loc mâine, începând cu ora 17.00, pe traseul Piaţa Unirii-Parcul Izvor.

 


 

Cele mai citite

Liderii Congresului ajung la un acord pentru a evita închiderea guvernamentală

Liderii democrați și republicani din Congresul SUA au anunțat miercuri (28 februarie) că au ajuns la un acord pentru avansarea celor 12 proiecte de...

Zâmbete fără frontiere: Dr. Andrei Stan, alegerea pacienților de pe patru continente pentru tratamentul cu dantură fixă pe implanturi dentare

An de an, tot mai mulți români plecați în străinătate aleg să vină acasă în România pentru rezolvarea problemelor dentare și refacerea danturii pe...

Marian Vanghelie, „dirijorul” din umbră al AUR-ului din București și Giurgiu

Fostul primar PSD al Sectorului 5, Marian Vanghelie, nu poate sta departe de jocurile politice chiar dacă are probleme cu justiția și, de...
Ultima oră
Pe aceeași temă