12.7 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialUPDATE. Mănescu şi-a convocat consultanţii ca să decidă în privinţa privatizării CFR...

UPDATE. Mănescu şi-a convocat consultanţii ca să decidă în privinţa privatizării CFR Marfă

UPDATE: Premierul Victor Ponta a anunţat că ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, îi va convoca la minister pe consultanţi şi pe angajaţii care au lucrat la privatizarea CFR Marfă, ca să stabilească dacă se va continua sau se va opri contractul cu câştigătorul procedurii de privatizare.

“Am stabilit că doamna Mănescu merge din nou la Ministerul Transporturilor, cheamă consultanţii, îi cheamă pe cei din minister care au lucrat şi urmează să anunţe soluţia juridică, şi anume se opreşte contractul, se continuă…e ceva ce nu se decide politic, ci se decide în baza prevederilor legale şi a ofertei iniţiale”, a spus Ponta.

Proprietarul Grup Feroviar Român (GFR), Gruia Stoica, a declarat că va plăti diferenţa de 170 milioane euro pentru preluarea GFR Marfă chiar şi fără avizul Consiliului Concurenţei, dacă vânzătorul, respectiv Ministerul Transporturilor, şi-a îndeplinit toate obligaţiile.

“Suntem pregătiţi să facem această plată, în condiţiile în care vânzătorul şi-a îndeplinit restul clauzelor contractuale. (…) Nu mai vreau să stau cinci luni până dă avizul Consiliul Concurenţei. Eu spun aşa: Sunt pregătit să plătesc această sumă de bani înainte de a primi avizul Concurenţei, care poate să fie pozitiv sau negativ, îmi asum această responsabilitate, şi mai mult decât atât, îmi asum acest risc de a mă costa mai mult cele şase luni de zile de blocaj a unei sume de 200 de milioane de euro, dar vreau să ştiu dacă vânzătorul şi-a îndeplinit restul clauzelor din contract”, a declarat Stoica pentru Mediafax.

Ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, a afirmat ca termenul limită până la care cumpărătorul trebuie să plătească suma de 170 milioane euro pentru preluarea a 51% din acţiunile CFR Marfă rămâne 14 octombrie. După această dată, Ministerul Transporturilor va anunţa cum va fi finalizată procedura de privatizare. Ramona Mănescu a precizat că va avea, joi, o discuţie cu premierul Victor Ponta pe această temă.

Citeşte şi: Gruia Stoica ameninţă Guvernul. GFR trebuie să plătească până luni 170 milioane de euro

Ministrul Transporturilor a arătat că proiectul de hotărâre pentru prelungirea termenului de finalizare a privatizării a fost promovat de secretarul de stat Cristian Ghibu, dar nu s-a aflat pe agenda şedinţei de miercuri a Guvernului astfel că “nu a putut fi promovat”. “Nu există nicio acţiune în instanţă, suntem în termenii contractului, cum a fost şi până acum”, a adăugat Mănescu.

“Noi trebuie să respectăm termenul din hotărârea de guvern şi din contract. Nu vom amâna, nu avem cum să amânăm, există o strategie de privatizare, un acord scris cu Fondul Monetar Internaţional. Nu putem să derogăm de la acest termen”, a mai spus Ramona Mănescu.

Hotărârea de Guvern privind privatizarea transportatorului feroviar de marfă a fost publicată pe 14 august în Monitorul Oficial, termenul de finalizare a transferului de proprietate fiind stabilit la 60 de zile calendaristice de la data intrării în vigoare a actului normativ, respectiv 13 octombrie.

În şedinţa de miercuri, Guvernul nu a discutat un proiect elaborat de Ministerul Transporturilor pentru prelungirea până la 20 decembrie a datei limită pentru privatizarea CFR Marfă, astfel că, în lipsa unei alte decizii, Grup Feroviar Român ar trebui să achite în următoarele zile încă 170 milioane euro pentru 51% din acţiuni.

“Ştiţi că de la început şi eu şi premierul v-am spus: «Avem un contract, avem o hotărâre de Guvern, trebuie să respectăm cele 60 de zile». Vă reamintesc că în scrisoarea semnată cu Fondul Monetar Internaţional se prevedea foarte clar că această privatizare nu poate să depăşească termenul de 15 octombrie. (…) De aceea s-a şi făcut o hotărâre de Guvern care preciza acest termen de 60 de zile, fără posibilitate de prelungire”, a spus ministrul.

Ea a arătat că termenul de plată este luni, 14 octombrie. “De aceea vă rog să ne aşteptaţi, să vină ziua de 14 octombrie, şi vom discuta, vă vom comunica toate deciziile pe care le luăm”, a spus Mănescu.

Citeşte şi: Cele cinci nereguli de la CFR Marfă

Gruia Stoica, proprietarul GFR, afirmă că “nu are nicio treabă” cu hotărârea de guvern prin care data limită pentru finalizarea privatizării CFR Marfă a fost fixată pentru 13 octombrie şi va analiza varianta de a-şi recupera cel puţin costurile avute până acum dacă Transporturile nu obţin amânarea.

“Noi suntem pregătiţi să plătim diferenţa de sumă în condiţiile în care vânzătorul îşi îndeplineşte obligaţiile asumate, adică obligaţiile suspensive fără de care nu se poate închide contractul, implicit avizul de la Consiliul Concurenţei sau, după caz, Comisia Europeană. GFR, ca şi cumpărător, nu are nicio treabă cu HG-ul, vânzătorul trebuie să facă demersurile necesare pentru prelungirea termenului de privatizare în baza contractului semnat între părţi. Pâna în prezent, eu mi-am îndeplinit toate obligaţiile suspensive, am virat 30 de milioane de euro şi am tratat cu maximă seriozitate acest proces de privatizare pe care vreau să îl duc până la capăt. Dacă vânzătorul nu obţine prelungirea, este problema lui şi ca în orice relaţie contractuală, vom analiza varianta de a ne recupera, cel puţin, costurile avute pe toată perioada privatizării”, a declarat omul de afaceri.

GFR a virat, joi, 90,4 milioane de lei (aproximativ 20 milioane de euro) într-un cont escrow deschis la Banca Transilvania, suma reprezentând 10% din preţul de cumpărare a 51% din acţiunile CFR Marfă deţinute de stat, condiţie prealabilă pentru finalizarea procesului de privatizare. Anterior, GFR a depus o garanţie de 10 milioane euro pentru participarea la privatizare.

Luni, preşedintele Traian Băsescu a declarat că orice om care priveşte la modul în care se desfăşoară procesul de privatizare a CFR Marfă poate considera ca mai devreme sau mai târziu acesta va face obiectul unei anchete.

Citeşte şi: Băsescu: Privatizarea CFR Marfă va face obiectul unei anchete

Marţi, premierul Victor Ponta nu s-a pronunţat legat de prelungirea acestui termen, precizând că va discuta cu ministrul Transporturilor şi va fi decis atunci dacă procedura de privatizare va fi oprită, caz în care statul trebuie să restituie cumpărătorului banii achitaţi până în prezent, sau va fi continuată.

El a justificat însă o eventuală prelungire a termenului de finalizare a privatizării CFR Marfă prin faptul că Guvernul nu ar putea să transfere compania în proprietate privată nici dacă sunt achitaţi acum toţi banii, fără avizul Consiliului Concurenţei.

În luna iunie, GFR a fost declarat câştigător în procesul de privatizare a CFR Marfă, oferind un preţ de 202 milioane euro pentru 51% din acţiuni.

Contractul a fost semnat la începutul lunii septembrie, Gruia Stoica declarând atunci că banii vor fi plătiţi după ce Consiliul Concurenţei va emite o decizie privind tranzacţia.

GFR a depus în urmă cu aproximativ două săptămâni la Consiliul Concurenţei notificarea privind achiziţia a 51% din CFR Marfă. Notificarea cuprinde, printre altele, documente legate de companiile implicate în tranzacţie şi piaţa de profil.

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat duminică pentru MEDIAFAX că o analiză obişnuită durează maxim 45 de zile dacă notificarea este completă, iar în cazul unei analize mai complicate, termenul legal este de maxim 5 luni.

El a adăugat că instituţia pe care o conduce a solicitat GFR unele completări cu termen de primire în 20 de zile, iar din experienţa Consiliului, după ce notificarea este completă, o analiză durează circa o lună.

CFR Marfă este cea mai mare companie de profil din România, iar GFR principalul competitor.

Cele mai citite

Simona Halep s-a retras oficial de la Madrid! „Experienţa îmi spune să nu mă grăbesc”

Simona Halep a anunţat că s-a retras de la turneul WTA 1.000 de la Madrid, care va avea loc în perioada 23 aprilie-5 mai. „Din...

Julius Meinl Living a cumpărat hotelul Ambasador din București

Julius Meinl Living anunță finalizarea achiziției Hotelului Ambasador din București, cu o suprafață de 12.600 mp. Hotelul se va redeschide în 2027 după renovare...

Robe, toci și eșarfe – accesoriile perfecte pentru a-ți completa ținuta de absolvire

Fie că ești în clasa a XII-a sau în ultimul an de facultate, absolvirea este un moment special. Este un moment unic care marchează...
Ultima oră
Pe aceeași temă