2.8 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăSpecialUPDATE. Georgică Cornu, regele asfaltului din Banat, va fi cercetat în libertate,...

UPDATE. Georgică Cornu, regele asfaltului din Banat, va fi cercetat în libertate, sub control judiciar

UPDATE: Omul de afaceri Georgică Cornu va fi cercetat  în stare de libertate, sub control judiciar, au decis magistraţii Tribunalului Timiş, conform Agerpres. 

– – –

Omul de afaceri din Timişoara Georgică Cornu, suspectat într-un dosar de evaziune fiscală de 61 de milioane de lei, a fost reţinut de procurorii DIICOT, după ce a fost audiat timp de aproape 12 ore, potrivit Mediafax.

Georgică Cornu a fost audiat la sediul DIICOT Timişoara pe parcursul întregii nopţi, alături de alte 13 persoane.

Potrivit procurorilor DIICOT, Georgică Cornu a fost reţinut pentru 24 de ore pentru evaziune fiscală şi constituire de grup infracţional organizat. El urmează să fie dus în arestul Poliţiei Timiş.

Alături de Cornu a mai fost reţinut, tot pentru 24 de ore, şi Mihai Zaharie, un bărbat de la Strehaia, judeţul Mehedinţi, pentru aceleaşi infracţiuni.

Alte 12 persoane au fost audiate noaptea trecută, însă acestea vor fi cercetate în libertate, sub control judiciar.

 
_ _ _ _
 
UPDATE – O reţea de criminalitate organizată, formată din 26 de persoane, în  frunte cu „regele asfaltului” din Banat, Georgică Cornu,  a fost dislocată de DIICOT Timişoara, cu ajutorul SRI, a Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate şi a Serviciului de Investigare a Fraudelor Timiş.
 
Procurori DIICOT şi ofiţeri de la poliţie judiciară  au făcut, joi dimineaţă,  25 percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Timiş, Mehedinţi şi Gorj pentru a destructura gruparea lui Georgică Cornu, formată din 26 de persoane,  structurată pe mai multe paliere, specializată în infracţiuni de evaziune fiscală, delapidare cu consecinţe deosebit de grave şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.
 
Prejudiciul estimat este de 61 de milioane de lei. DIICOT a anunţat că se vor pune sechestre asiguratorii pentru recuperarea prejudiciului.
 
Suspecţii au fost ridicaţi de anchetatorii şi duşi la sediul DIICOT Timişoara pentru audieri. Georgică Cornu a fost ridicat din Bucureşti şi dus la Timişoara.
 
Conform procurorilor, ”începând cu anul 2007, numitul Cornu Georgică, în calitate de administrator al mai multor societăţi comerciale din Timişoara, împreună cu angajaţi din compartimentele economice, precum şi cu alţi parteneri de afaceri au încheiat mai multe tranzacţii comerciale, prin întocmirea de documente contabile false, cu scopul fraudării patrimoniului persoanelor juridice”.

De asemenea, procurorii DIICOT spun că există suspiciuni potrivit cărora  Georgică Cornu, supranumit ” Regele asfaltului” din Banat, împreună cu ceilalţi membrii ai grupării infracţionale, „în scopul obţinerii de beneficii financiare, au înregistrat în evidenţele contabile ale societăţilor pe care le administrau, operaţiuni care nu reflectă realitatea, având ca scop diminuarea artificială a bazei impozabile, deducerea ilegală de TVA şi reducerea impozitului pe profit datorat bugetului de stat, fără ca mărfurile să existe şi să circule în fapt între societăţile furnizoare şi beneficiare”.

Între alţi membri ai grupării ar figura rromi din Strehaia şi Tg. Jiu, specializaţi în comerţul nelegal cu fier vechi.

Georgică Cornu, patronul grupului Izometal – Confort, este vizat de anchetatori încă din 2012, în urma denunţului unui fost angajat. S-au făcut şi atunci percheziţii, au fost ridicate  documente. Atunci, împotriva lui  Georgică  Cornu  a fost începută urmărirea penală pentru  constituirea unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălare de bani.

 Potrivit anchetatorilor care au făcut investigaţiile în 2012, din documentele tranzacţiilor, efectuate de Georgică Cornu şi complicii săi în perioada 2007 – 2009, rezultau situaţii hilare. Spre exemplu, un camion de 20 de tone ar fi efectuat într-o singură zi  nu mai puţin de patru transporturi de fier între Strehaia şi Timişoara, adică a parcurs 2.000 de kilometri, ceea ce practic este imposibil.

Atunci, ancheta a fost extinsă şi la tranzacţiile efectuate ulterior anului 2009, astfel că, până în anul 2011, prejudiciul estimat era încă de pe atunci de peste 60 de milioane de lei.

Potrivit specialiştilor, ancheta ar fi durat prea mult timp, perioadă în care  grupul de firme condus de Georgică Cornu a intrat în insolvenţă, iar prejudiciul produs statului ar fi greu de recuperat.

Surse din DIICOT ne-au precizat că descinderile de joi se fac într-un alt dosar, că ancheta din 2012 deşi acuzaţiile erau similare, viza  alte firme ale aceleiaşi grupări infracţionale, care între timp au dispărut, iar membrii grupării au înfiinţat alte firme fantomă, prin care să plimbe banii  pentru a nu fi taxabili. Actuala anchetă se referă la noile firme folosite pentru ascunderea banilor impozabili. De asemenea, că prejudiciul poate fi recuperat prin sechestre asiguratorii ce vor fi puse  pe bunurile suspecţilor.

Un alt motiv pentru care ancheta din 2012 a întârziat, spun sursele noastre din DIICOT,  ar fi fost volumul mare de muncă al Direcţiei Finanţelor Publice, care trebuia să facă verificările la vreo 40 de firme, pe o perioadă de mai mulţi ani, respectiv 2007-2011.

Ce zice Georgică Cornu

Omul de afaceri Georgică Cornu susţine că nu este vinovat şi că dacă ar fi făcut evaziune fiscală firmele sale nu s-ar mai afla în insolvenţă. „Deocamdată vreau să văd ce acuzaţii mi se aduc, pe cine am omorât? Ori sunt prost, ori tâmpit, pentru că, dacă am făcut această evaziune, cum au intrat firmele mele în insolvenţă?

Din 2007 până în 2012, în calitate de om de afaceri, am plătit statului impozite şi TVA de 30 de milioane de euro şi băncilor 70 de milioane de euro, însemnând dobânzi şi penalităţi. Mulţamul a fost că a trebuit să intru în insolvenţă. Acum, când trebuie să mă judec pentru drepturile mele, eu sunt hărţuit. Dacă eu am evazionat aceşti bani, ei undeva trebuie să fie. M-aş bucura ca cine a descoperit aceşti bani fraudaţi să îi aducă şi să îi bage în circuit”, a declarat Cornu.

El a recunoscut că a cumpărat materiale din Strehaia, dar spune că nu a încălcat legea. „La un moment dat, am luat materiale de construcţii de la Strehaia. În ultimii ani nu am mai luat pentru că am văzut că acolo sunt probleme şi am evitat. Nu scrie niciunde că nu pot lua materiale de acolo. Înţeleg că se verifică actele din 2007-2011. Am luat materiale de acolo destul de rar, foarte rar, când erau preţuri şi condiţii bune”, a declarat Cornu.

Omul de afaceri a mai spus că a fost la Bucureşti pentru o întâlnire de afeceri şi că se află în drum spre Timişoara, unde se va prezenta la audieri la DIICOT.

–-

UPDATE Omul de afaceri Georgică Cornu va fi audiat la sediul DIICOT Timişoara, în urma percheziţiilor de joi din Timiş, Mehedinţi şi Gorj, într-un caz de evaziune fiscală cu un prejudiciu de 61 de milioane de lei. Procurorii au emis un mandat de aducere pe numele lui Cornu, care se află la Bucureşti, arată surse DIICOT
 
Potrivit unor surse judiciare, procurorii au emis, joi, un mandat de aducere pe numele omului de afaceri Georgică Cornu, care urmează să fie audiat la sediul DIICOT Timişoara.

 

_ _ _ _
 
Peste 20 de percheziţii au loc, joi dimineaţă, în judeţele Timiş, Mehedinţi şi Gorj, la mai multe persoane suspectate de evaziune fiscală cu un prejudiciu de 61 de milioane de lei, prin folosirea de facturi false, în acest caz fiind vizat şi omul de afaceri Georgică Cornu, susţin surse judiciare, informează Mediafax.
 

Potrivit surselor citate, peste 20 de percheziţii au loc, joi dimineaţă, la mai multe adrese din Timişoara, Târgu Jiu şi Drobeta Turnu Severin, între care sediile grupului de firme Izometal – Confort din Timişoara deţinut de omul de afaceri Georgică Cornu, dar şi locuinţa acestuia.

Citeşte şi: Fals cu Ciuhandu pentru Cornu – „regele asfaltului“

Percheziţiile sunt făcute de poliţişti de la Crima Organizată şi de la Serviciul de Investigare a Fraudelor din judeţele Timiş, Mehedinţi şi Gorj, coordonaţi de procuroorii DIICOT Timişoara.

Potrivit surselor citate, contra unui comision, un grup de persoane din Strehaia, judeţul Mehedinţi, procurau facturi false pentru cumpărarea de materiale de construcţii, care erau apoi introduse în contabilitate.

Citeşte şi: „Regele” asfaltului, stăpânul falsurilor. Cum să câştigi o licitaţie de peste 20 de milioane de euro depunând acte false la dosar

Prejudiciul în acest caz este estimat la 61 de milioane de lei, bani care, potrivit surselor citate, ar fi fost încasaţi de Georgică Cornu.

Georgică Cornu a început activitatea în construcţii în anul 2000, realizând lucrări în mai multe oraşe din ţară. În anul 2012, grupul de firme Izometal – Confort al omului de afaceri Georgică Cornu a intrat în insolvenţă, având datorii de zeci de milioane de euro.

Citeşte şi: Primarul Falcă, verificat pentru licitaţii suspecte

În anul 2006, Georgică Cornu a câştigat primul mandat în fruntea Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timişoara. În 2010, el a fost reales, iar în luna februarie 2014, Cornu a câştigat al treilea mandat în fruntea aceleiaşi instituţii.

Cele mai citite

Alertă la Spitalul Marie Curie. Zeci de ambulanțe și mașini de pompieri au fost acolo

Un incident a fost semnalat în noaptea de joi spre vineri la Spitalul Marie Curie din Capitală. Secretarul de stat Raed Arafat a precizat...

Grecia a înapoiat Turciei peste o mie de monede antice din argint furate

Grecia a restituit joi Turciei un tezaur de peste o mie de monede antice din argint furate, prima repatriere de acest tip care are...
Ultima oră
Pe aceeași temă