25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialUPDATE. Dosarul tablourilor furate din Olanda: Instanţa a rămas în pronunţare. Inculpaţii...

UPDATE. Dosarul tablourilor furate din Olanda: Instanţa a rămas în pronunţare. Inculpaţii şi-au recunoscut faptele.

UPDATE. Judecătoria Sectorului 3 a rămas în pronunţare, marţi, urmând să decidă dacă admite cererile principalilor suspecţi în cazul furtului de tablouri din Rotterdam de judecare a acestora prin procedură simplificată, ceea ce înseamnă scăderea cu o treime a limitelor de pedeapsă, potrivit Mediafax.

Dacă instanţa va admite judecarea celor trei, în continuare, prin procedura simplificată, în contextul recunoaşterii de către ei a faptelor şi al opţiunii lor de a se soluţiona cauza doar prin prisma probelor oferite de acuzare, limitele de pedeapsă în cazul celor trei vor scădea cu o treime, atât pentru pedeapsa minimă, cât pentru cea maximă.

Judecarea dosarului a început în 13 august, la Judecătoria Sectorului 3. La primul termen de judecată, avocaţii celor acuzaţi de furtul tablourilor au contestat expertiza realizată de specialiştii de la Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR), care concluziona că cenuşa analizată în dosarul furtului de la muzeul din Rotterdam, ridicată la percheziţiile din 1 martie, de la locuinţa Olgăi Dogaru, provine din arderea a trei sau patru tablouri realizate în tehnica uleiului pe pânză.

–-

Radu Dogaru, Eugen Darie şi Alexandru Bitu, cei trei inculpaţi în dosarul furturilor de tablouri din Olanda, şi-au recunoscut astăzi toate faptele pentru care au fost trimişi în judecată de procurori şi vor să fie judecaţi în baza acestora, informează Medifax.

În aceste condiţii, instanţa urmează să îi audieze pe cei trei şi apoi să acorde cuvântul procurorului şi celorlalte părţi din dosar.

Citeşte şi: Muzeul Kunsthal aşteaptă finalizarea cercetărilor în cazul tablourilor furate

Cătălin Dancu, avocatul lui Radu Dogaru, a declarat că face demersuri pentru a da în judecată Muzeul Kunsthal şi Primăria Rotterdam, pe baza unui raport al poliţiei olandeze făcut imediat după furtul celor şapte tablouri, care ar dovedi lipsa de securitate şi neglijenţa autorităţilor.

Dancu a spus că acţiunea se va baza pe un raport al poliţiei olandeze făcut după furtul celor şapte tablouri şi care ar dovedi deficienţe în ceea ce priveşte sistemele de securitate ce trebuiau să asigure muzeul.

Avocatul a precizat că nu existau senzori în preajma operelor de artă, „nici măcar o bară sau un geam de protecţie ca să nu ajungi să pui mâna pe ele sau să ajungi să arunci cu cerneală în ele”.

Dancu a mai spus că această acţiune are rolul de a produce o circumstanţă atenuantă în cazul acuzaţiilor aduse clientului său, în dosarul de la Judecătoria Sectorului 3.

În 15 iulie, procurorii DIICOT i-au trimis în judecată pe Radu Dogaru, Eugen Darie, Alexandru Bitu, Olga Dogaru, Petre Condrat şi, în lipsă, pe Adrian Procop, în dosarul privind furtul celor şapte tablouri de la Muzeul Kunsthal din Rotterdam, valoarea prejudiciului fiind estimată la 18 milioane de euro.

De la muzeul din Rotterdam au fost furate atunci tablourile „Tete d´Arlequin” de Pablo Picasso, „La Liseuse en Blanc et Jaune” de Henri Matisse, „Waterloo Bridge” şi „Charing Cross Bridge” de Claude Monet, „Femme devant une fenêtre ouverte, dite la fiancée” de Paul Gauguin, „Autoportrait” de Meyer de Haan şi „Woman with Eyes Closed” de Lucian Freud.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă