21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialUPDATE. Costoiu: Cutremurele de la Galaţi se produc din cauze naturale

UPDATE. Costoiu: Cutremurele de la Galaţi se produc din cauze naturale

UPDATE. Cauzele seismelor au fost determinate şi sunt cele naturale, tectonice, a anunţat ministrul delegat pentru Cercetare, Mihnea Costoiu, într-o conferinţă de presă.

Citiţi mai jos principalele declaraţii ale ministrului, în format LIVE TEXT:

-Nu este vorba de foraje, pentru că acestea se fac la adâncimi mai mici decât cele la care se produc seismele.

-Am înregistrat fiecare cutremur, a apărut numărul de 345.

-Din analiză s-a constatat că în zona în care cutremurul s-a simţit mai puternic, există în zona Izvoarele două canale care au favorizat propagarea şi efectul sonor al undelor seismice.

-Evenimentul din zona Vrancea a influenţat evenimentul din Izvoarele, efectul fiind de detensionare a scoarţei.

-În Izvoarele nu s-au respectat normele de construcţie, sunt case vechi, neconsolidate, de chirpici. Nu există pericol pentru locuitorii din Izvoarele în ceea ce priveşte alunecările de teren.

Cercetarea privind cauza cutremurelor a fost coordonată de Institutul Naţional pentru Fizica Pământului, a precizat ministrul delegat pentru Cercetare, Mihnea Costoiu.

––

Principala cauză a cutremurelor de la Galaţi este „una tectonică”, a explicat, vineri, ministrul delegat pentru Cercetare, Mihnea Costoiu, în cadrul şedinţei de Guvern, conform Mediafax.

„Cauza principală a cutremurului este una tectonică, aşa cum am spus. Pânza freatică a amplificat semnalul sonor. Pânza freatică ridicată a amplificat semnalul sonor în zona Izvoarele şi, atunci, a afectat un pic mai mult casele, o anumită parte a satului Izvoarele”, a explicat Mihnea Costoiu, în cadrul şedinţei de Guvern.

Citeşte şi: Sătenii din Izvoarele, disperaţi de cutremure şi de ideea strămutării

Premierul Victor Ponta i-a cerut ca raportul să fie prezentat public pentru a exista date ştiinţifice şi nu tot felul de „prostii” prezentate la televiziuni de „exaltaţi”.

„O să vă rog să daţi şi publicităţii concluziile ştiinţifice şi, în felul acesta, poate că tot felul de neprofesionişti, vedete de televiziune, totuşi, în lucururi serioase cum e siguranţa oamenilor, cum e zona seismică, îi ascultăm pe specialişti şi nu pe exaltaţii care bat televizoarele cu tot felul de prostii ca să fie vedete”, a spus premierul.

Citeşte şi: Mediere între sătenii din Izvoarele şi petroliştii din Schela

El i-a solicitat vicepremierului Dragnea elaborarea unei strategii de sprijinire a persoanelor care au fost afectate, pentru refacerea locuinţelor.

„În general e vorba de locuinţe, din câte am văzut, de chirpici, de pământ. Deci, nu vor fi cheltuieli foarte mari. Dacă sunt oameni care eventual vor să se mute în altă parte…”, a spus Ponta.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă