Răsturnare de situaţie în dosarul „Transferurile din fotbal”: toate condamnările sunt cu EXECUTARE, inclusiv pentru Gică Popescu şi M.M. Stoica!
Condamnarea lui Gică Popescu este o lovitură de proporţii în contextul în care el nu mai poate candida la şefia FRF, în cadrul alegerilor programate iniţial pentru 5 martie. Cu Popescu condamnat şi cu Mircea Sandu, care nu s-a mai înscris în cursa pentru un nou mandat, opţiunile electorale pentru peşedinţia FRF s-au diminuat puternic, motiv pentru care la Casa Fotbalului au fost luat în considerare, în ultimele ore mai multe combinaţii.
Votanţii care decid cine va conduce FRF pentru următorul mandat, vor avea o întâlnire de urgenţă, în această seară, la hotelul RIN, deţinut de finanţatorul FC Dinamo, Ionuţ Negoiţă. Cu doar doi contracandidaţi principali, rămaşi în cursă, Vasile Avram, fost preşedinte CCA, care ar putea primi şi el o condamnare într-un alt dosar, peste două săptămâni şi Răzvan Burleanu, preşedintele FR de Minifotbal, care nu benficiază de un sprijin larg din partea oamenilor din fotbal, alegerile FRF ar putea fi amânate. Ceilalţi candidaţi înscrişi în cursa pentru alegerile FRF sunt: Gheorghe Chivorchian, fost şef de club şi membru în structurile FRF, Marcel Puşcaş, fost fotbalist la Steaua, care a mai activat ca antrenor şi impresar, Sorin Răducan, fost jucător al lui Dinamo.
Condamnarea definitivă îl privează pe Gică Popescu şi de libertate şi de scaunul de preşedinte al FRF, pe care îl ratează din nou după ce în 2010 s-a retras din cursă, iar în 2005 a fost învins de Mircea Sandu. Potrivit Statutului Federaţiei de Fotbal Române candidatura lui Popescu nu mai este eligibilă.
“Persoanele propuse pentru a candida la funcţia de preşedinte al FRF trebuie să îndeplinească, cumulativ, mai multe condiţii”, printre care şi cea stipulată la litera c – „nu au suferit condamnări penale privative de libertate”, se arată în articolul 37, alineatul 3 din Statutul FRF.
Mai multe combinaţii pentru viitorul Federaţiei
Secretarul general al FRF, Adalbert Kassai nu a putut fi contactat, oamenii din subordinea sa declarând că este într-o şedinţă (aparent permanentă), care nu se terminase nici la ora închiderii ediţiei României libere. Potrivit surselor din teritoriu o variantă este aceea că de fapt Adalbert Kassai şi şeful FRF, Mircea Sandu, îi contactează pe membrii federaţiei, din ţară, pentru a nu participa la Adunarea Generală.
Preşedintele FRF trebuia ar trebui să fie ales pe 5 martie, în cadrul Adunării Generale de la Casa Fotbalului, începând cu ora 10.00. Totuşi cu alegerile amânate pentru o nouă dată, în cursa pentru FRF ar putea intra un nou prezidenţiabil, cel mai vehiculat nume fiind Anghel Iordănescu, directorul tehnic al FRF. În cazul în care îşi depune cadidatura el beneficiază de un sprijin foarte mare, devenind astfel principalul candidat, în locul lui Popescu.
O altă variantă, în cazul în care fiind prea târziu pentru o amânare a alegerilor se decide organizarea lor aşa cum era stabilit iniţial, la data de 5 martie, ar fi sprijinirea lui Chivorchian, el având experienţă în lucrul la nivel înalt în cadrul structurilor FRF. Însă el nu ar putea beneficia de un sprijin popular la fel ca Popescu.
Gică Popescu, principalul contracandidat la şefia FRF, a primit, marţi, la ultimul teremen în Dosarul Transferurilor, o condamnare definitivă la trei ani, o lună şi zece zile de închisoare cu executare. Decizia este una surprinzătoare în contextul în care “prezidenţiabilul” primise anterior, tot la Curtea de Apel Bucureşti, trei ani de închisoare cu suspendare. Cum verdictul în cazul său a depăşit trei ani de închisoare condamnarea nu mai putea fi una cu suspendare, potrivit legislaţiei în vigoare.
Popescu se declara încrezător înainte de procesul său, el considerându-se nevinovat. “Am muncit o viaţă întreagă şi m-am ţinut departe de astfel de lucruri pentru a fi un exemplu”. El a pledat vinovat iniţial în speranţă că va scapă în acest dosar. Încă din 2006 a returnat statului suma de 400.000 dolari pe care o datora în urma transferului la Galatasaray a jucătorului Florin Bratu. Transferul fostului rapidest în Turcia s-a realizat pentru o sumă totală de 2,75 milioane dolari, însă oficial au fost declaraţi doar 630.000 dolari. Alături de Popescu, în acest transfer, au mai fost implicaţi Ioan Becali şi George Copos.
În condiţiile actuale nu este exclus ca viitorul preşedinte al FRF să fie ales pentru termen scurt, putând avea loc în viitor chiar şi alegeri anticipate. În plus Gică Popescu, o dată ce va termina cu închisoarea, s-ar putea lansa într-o nouă luptă electorală, în acest caz viitorul preşedinte FRF putând fi înlocuit după numai un mandat.
–
Curtea de Apel a decis să confişte de la condamnaţi următoarele sume (pentru care s-au dispus sechestre asiguratorii):
1. de la condamnatul Gheorghe Copos – echivalentul în lei a 150.000 USD, pentru transferul fotbalistului Dulca Cristian şi 40.000 USD pentru transferul fotbalistului Bratu Florin; 500.007 USD pentru transferul lui Florin Bratu
2. de la M Mihai Stoica – echivalentul în lei a 550.000 USD pentru transferul fotbalistului Arhire Iulian;125.000 USD pentru transferul lui Florin Cernat
3. de la Cristian Borcea – echivalentul în lei a 593.750 USD şi 80.000 USD pentru transferurile lui Ionel Ganea şi Cosmin Contra; 167.667 USD pentru transferul lui Paul Codrea; 213.000 USD pentru transferul lui Florin Cernat; 124.000 USD pentru transferul lui Bogdan Mara; 32.167 USD pentru transferul lui Nicolae Mitea; 29.200 Euro pentru transferul lui Dan Alexa;265.000 euro în solidar cu Ioan Becali pentru Liceul Sportiv „Banatul Timisoara”
4.de la Ioan Becali – 1.400.000 USD penttru transferul lui Ionel Ganea, 418.750 USD pentru transferul lui Cosmin Contra, 1.201.667 USD pentru transferul lui Paul Codrea; 125.000 pentru transferul lui Florin Cernat; 100.000 USD pentru transferul lui Bogdan Mara; 360.000 de USD pentru transferul lui Nicolae Mitea; 75.000 USD pentru transferul lui Lucian Sânmărtean; 500.000 USD pentru transferul lui Florin Bratu; 403.000 euro pentru transferul lui Dan Alexa; 350.000 de euro pentru transferul fotbalistului Adrian Mihalcea; 265.000 euro in solidar cu Cristi Borcea catre Liceaul Sportiv „Banatul Timisoara”
5. de la Jean Pădureanu – 112.000 USD pentru transferul fotbalistului Ganea Ionel; 87.000 USD pentru transferul lui Lucian Sânmărtean
6. de la Victor Becali – 1.201.667 USD ( în echivalent în lei) pentru transferul lui Paul Codrea; 125.000 USD, în echivalent în lei pentru transferul fotbalistului Cernat Florin; 360.000 USD pentru transferul lui Nicolae Mitea; 75.000USD pentru transferul lui Sânmărtean
7. de la Gheorghe Popescu – 75.000 USD pentru transferul lui Sânmărtean; 1.000.000 USD pentru transferul lui Florin Bratu ( din care se scade suma de 1.330.000 plătită deja ca impozit de către gică Popescu)
8. de la Gheorghe Neţoiu se va confisca suma 116.064 lei din contul deschis de condamnat, plus obligarea la plata sumei de 405.992 lei în solidar cu Cristi Borcea
Pe lângă confiscarea sumelor provenite din transferuri fictive, fiecare condamnat din are de plătit şi despagubiri civile la ANAF. De exemplu, Crisian Borcea are de plătit la ANAF împreună cu Ioan Becali suma de 609.444 lei, încă 405.992 lei tot la ANAF împreună cu Becali şi cu Neţoiu, plus încă o sumă de 164.780 către ANAF tot împreună cu Becali.
„Obligă, în solidar, pe inculpaţii Borcea Cristian şi Becali Ioan la plata către partea civilă Liceul cu program sportiv ‘Banatul’ Timişoara a sumei de 265.000 USD, în echivalent în lei la cursul de schimb al BNR de la data efectuării plăţii, la care se adaugă dobânda legală de referinţă a BNR calculată de la data rămânerii definitive a hotărârii”, se arată în minuta deciziei de marţi postată de România Liberă.
De asemenea, Curtea de Apel îl obligă pe Gheorghe Copos la plata către partea civilă Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a sumei de 63.908 lei şi a obligaţiilor fiscale accesorii (majorări, penalităţi şi dobânzi), calculate în conformitate cu legislaţia fiscală, de la data scadenţei obligaţiei de plată şi până la data achitării integrale a debitului principal, pentru transferul fotbalistului Dulca Cristian.
Cristian Borcea şi Ioan Becali au fost obligaţi la plata în solidar către partea civilă ANAF a sumei de 609.444 lei şi a obligaţiilor fiscale accesorii, calculate în conformitate cu legislaţia fiscală, de la data scadenţei obligaţiei de plată şi până la data achitării integrale a debitului principal pentru transferul fotbalistului Contra Cosmin.
„Obligă inculpatul Becali Ioan la plata către partea civilă Statul Român — ANAF a sumei de 844.603 lei şi a obligaţiilor fiscale accesorii (majorări, penalităţi şi dobânzi) calculate în conformitate cu legislaţia fiscală, de la data scadenţei obligaţiei de plată şi până la data achitării integrale a debitului principal (transferul fotbalistului Ganea Ionel)”, se mai precizează în sentinţa ataşată ca document de România Liberă.
În rechizitoriul DNA sunt prezentate 12 transferuri ale unor fotbalişti români efectuate de la cluburile Dinamo Bucuresti, Rapid Bucuresti, Gloria Bistriţa şi Oţelul Galaţi către cluburi din străinatate, în perioada 1999-2005.
Este vorba despre transferurile jucatorilor Cristian Dulca – realizat in ianuarie 1999, de la clubul de fotbal Rapid Bucuresti la clubul sud-coreean Pohang Steelers, Iulian Arhire – de la clubul Otelul Galati la Pohang Steelers, realizat in martie 1999, Cosmin Contra – de la Dinamo la Deportivo Alaves, realizat in iunie 1999, Ionel Ganea – de la clubul de fotbal Gloria Bistrita la VfB Stuttgart, din iulie 1999, Paul Codrea – de la Dinamo Bucuresti (imprumutat la FC Arges Dacia Pitesti) la Genoa Cricket and Spa din Italia, realizat in ianuarie 2001, Florin Cernat – din februarie 2001, de la Dinamo Bucuresti la Dinamo Kiev din Ucraina, Bogdan Mara – din iulie 2001, de la Dinamo Bucuresti la Deportivo Alaves, Nicolae Mitea – din august 2003, de la Dinamo la Ajax Amsterdam, Lucian Sanmartean – din august 2003, de la Gloria Bistrita la Panathinaikos Atena, Florin Bratu – din septembrie 2003, de la Rapid Bucuresti la Galatasaray Istanbul, Dan Alexa – de la Dinamo Bucuresti la Guoan Beijing, in Republica Populara Chineza, realizat in luna iunie 2004 si Adrian Mihalcea – din iulie 2005, de la Dinamo Bucuresti.
Citeşte şi: Dosarul Transferurilor: Afectează noul termen candidatura lui Popescu la FRF?