16.2 C
București
miercuri, 9 octombrie 2024
AcasăSpecialUPDATE: Cine sunt cei 40 de poliţişti arestaţi la Vama Albiţa

UPDATE: Cine sunt cei 40 de poliţişti arestaţi la Vama Albiţa

UPDATE: În această dimineaţă, procurorii DNA au mai reţinut 10 poliţişti de la Punctul de trecere a frontierei (PTF) Albiţa, jud. Vaslui, sub acuzaţia de luare de mită în formă continuată şi sprijinire a unui grup infracţional organizat. În acelaşi dosar au mai fost reţinuţi 30 de poliţişti, iar alţi 13 sunt cercetaţi în stare de libertate. Membrii ultimului lot de reţinuţi sunt:

FLOREA CORNELIU, agent şef de poliţie (10 acte materiale),

PANAITE CORNELIU, agent şef adjunct de poliţie (4 acte materiale),

BÎRLAD RAIMOND-NARCIS, agent de poliţie (7 acte materiale),

PAVELIUC CIPRIAN – EMIL, agent principal de poliţie (4 acte materiale),

DIEAC LUCIAN, agent de poliţie (8 acte materiale),

ASIMINE VLAD, agent de poliţie (4 acte materiale),

POPOVICI CIPRIAN – NICOLAE, agent şef adjunct de poliţie (13 acte materiale),

LĂDARU GEORGE – VALENTIN, agent de poliţie (16 acte materiale),

BEJAN DECEBAL, agent şef adjunct de poliţie (7 acte materiale),

PETCU ROMICĂ, agent şef de poliţie (4 acte materiale).

UPDATE: Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au decis reţinerea altor 15 poliţişti de frontieră de la Vama Albiţa, judeţul Vaslui, numărul lucrătorilor la PTF Albiţa reţinuţi ajungând la 30.  Aceştia urmează urmează să fie prezentaţi în cursul nopţii Curţii de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă  Alţi 15 poliţişti de frontieră de la PTF Albiţa, din judeţul Vaslui, au fost reţinuţi de  cătreprocurorii anticorupţie, aceştia urmând să fie prezentaţi în cursul nopţii Curţii de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă. Cei 15 sunt acuzaţi pentru infracţiunile de luare de mită în formă continuată şi sprijinire a unui grup infracţional organizat, după cum urmează:

George Ionescu – agent principal de poliţie (56 acte materiale)

Cătălin C. Popa – agent principal de poliţie (14 acte materiale),

Traian Mazdrag – agent şef de poliţie (16 acte materiale)

Marius Frenţescu – agent de poliţie (18 acte materiale)

Cătălin Bogdan Cherciu – agent principal de poliţie (13 acte materiale)

Ciprian Cristi Racoviţă – agent principal de poliţie (11 acte materiale)

Ionuţ Alin Taragan – agent de poliţie (9 acte materiale)

Alexandru Lucian Luca – agent principal de poliţie (12 acte materiale)

Vlad Polojan – agent de poliţie (16 acte materiale)

Maria Ruxandra Albuşan – agent principal de poliţie (17 acte materiale)

Marius Florin Gavriliţă – agent principal de poliţie (15 acte materiale)

Florin Onilă – agent principal de poliţie (10 acte materiale)

Sebastian Marius Ciobanu – agent principal de poliţie (8 acte materiale)

Gelu Gabriel Marcu – agent şef adjunct de poliţie (14 acte materiale) 

Gheorghe Carp – agent şef de poliţie (33 acte materiale).

_______________________________________________________________________

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie efectuează cercetări penale faţă de 15 lucrători de poliţie de la Punctul de trecere a frontierei (PTF) Albiţa, jud. Vaslui – între care un comisar de poliţie de frontieră – în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de luare de mită în formă continuată şi sprijinire a unui grup infracţional organizat, după cum urmează:

CORBAN DANIEL – CRISTIAN, comisar de poliţie, şef P.T.F. Albiţa, (3 acte materiale)

BALAHURA IOAN, agent principal de poliţie (14 acte materiale),

ALISTAR CLAUDIU CĂTĂLIN, agent principal de poliţie (20 acte materiale), 

POPA N. CĂTĂLIN, agent şef adjunct de poliţie, (18 acte materiale),

NECHITA ANDREI – ALIN, agent de poliţie (17 acte materiale),

TĂNASĂ CONSTANTIN, agent principal de poliţie (15 acte materiale),

CORNEA DĂNUŢ – MIREL, agent de poliţie (38 acte materiale),

PASCAL MARIUS – ADRIAN, agent de poliţie (15 acte materiale),

TĂTARU TRAIAN, agent şef de poliţie (19 acte materiale),

FORŢU RAREŞ – IONUŢ, agent de poliţie (6 acte materiale),

PORUMBOIU PETRUŢ, agent şef de poliţie (4 acte materiale),

GÎRŢU RADU – DANIEL, agent principal de poliţie (25 acte materiale),

MARDARE OCTAVIAN, agent de poliţie (23 acte materiale),

BĂLŢATU IORDAN, agent principal de poliţie (64 acte materiale),

GRIGORESCU VLAD, agent principal de poliţie (24 acte materiale).

Ce au facut cei 15

În perioada noiembrie 2010 – ianuarie 2011, cei 15 inculpaţi, în exercitarea atribuţiilor de serviciu au pretins, primit sau acceptat sume de bani ca mită, atât în nume propriu, cât şi în numele celorlalţi colegi, pentru a trece cu vederea şi a nu constata infracţiuni, contravenţii sau nereguli comise la trecerea frontierei de stat a României. În cele mai multe situaţii era vorba de a permite introducerea pe teritoriul României a unor cantităţi de produse accizabile, în general ţigări, peste limita legală.

De multe ori, mita este pretinsă doar pentru simpla îndeplinire a atribuţiilor de serviciu, adică aplicarea ştampilei de tranzit a frontierei de stat.

Activitatea infracţională în cadrul PTF Albiţa este o activitate infracţională repetitivă, îndelungată ca derulare în timp, organizată ierarhic, unde fiecare poliţist de frontieră îşi are rolul stabilit, îşi cunoaşte şi îşi asumă riscul şi, de asemenea, îşi primeşte recompensa în măsura contribuţiei la comiterea faptei.

De regulă, „tariful” este cunoscut de cei care oferă mită – 10 lei pentru simpla aplicare a ştampilei. În cazul unor situaţii speciale însă, cum ar fi lipsa unor documente, nereguli privind viza, documentele auto sau marfă, ori de introducerea în ţară a unor cantităţi mai mari de produse, tariful creşte direct proporţional cu „riscul” la care se expune poliţistul de frontieră prin încălcarea atribuţiilor de serviciu. În aceste cazuri, sumele de bani pretinse şi luate cu titlul de mită ar varia între 10 – 100 euro, respectiv între 50 şi 200 lei.

Beneficiile materiale ilicite rezultate în urma desfăşurării activităţilor infracţionale de corupţie, pentru fiecare inculpat în parte, pe fiecare tură de serviciu, variază între 100 lei – 1.000 lei, în funcţie de datele calendaristice (zile normale, zile de sărbătoare legală sau religioasă ), momentul zilei (tură de noapte sau tură de zi ) şi de abilitatea fiecărui inculpat.

Actele de corupţie nu erau comise în mod individual, ci în baza unei înţelegeri prealabile între toţi participanţii la activităţile infracţionale, existând chiar o „metodologie” stabilită între aceştia cu privire la colectarea sumelor primite cu titlu de mită sau împărţirea acestor sume, fiecare dintre cei implicaţi infracţional asumându-şi anumite sarcini. Sumele de bani erau periodic colectate de şefii de tură şi împărţite la finalul turei de serviciu, activitate cunoscută şi tolerată chiar de către şeful PTF Albiţa, Corban Viorel.

Mai mult, acesta din urmă, folosindu-se de funcţia de conducere pe care odeţinea, proteja activitatea infracţională desfăşurată de lucrătorii de poliţie în PTF Albiţa, primind în schimbul acestei protecţii diferite sume de bani cu titlu de mită, de la subalternii din fiecare tură de serviciu.

Cele mai citite

Român condamnat la 11 ani şi şase luni de închisoare, adus în țară din Italia

Un bărbat dat în urmărire internaţională, după ce a fost condamnat la 11 ani şi şase luni de închisoare pentru trafic de persoane, a...

Ministrul Predoiu a discutat cu miniștrii de Interne și de Finanțe din guvernul Austriei despre aderarea la spațiul Schengen

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, spune că a a avut o serie de întâlniri înainte de Consiliul JAI , pentru a pregăti intrarea României în...

Zeci de percheziții la o rețea de cămătări care acordau împrumuturi cu dobânzi chiar de 100%

Poliția Română anunţă că sunt efectuate, marți dimineață, 37 de percheziţii în Ilfov, Dâmboviţa şi Bucureşti, într-un dosar în care 10 persoane sunt cercetate...
Ultima oră
Pe aceeași temă