4.4 C
București
luni, 4 martie 2024
AcasăSpecialUPDATE: Cel puţin 500 de deţinuţi evadaţi şi zeci de morţi în...

UPDATE: Cel puţin 500 de deţinuţi evadaţi şi zeci de morţi în urma atacurilor comise asupra a două închisori irakiene

UPDATE: Cel puţin 500 de deţinuţi au evadat din două închisori situate în apropiere de Bagdad, atacate în noaptea de duminică spre luni de grupuri armate, au anunţat, luni, doi deputaţi, membri ai Comisiei parlamentare pentru Securitate şi Apărare, transmite Mediafax.

Hakim al-Zamili a declarat pentru AFP că aproximativ 500 de deţinuţi “terorişti” au evadat din închisoarea Abu Ghraib, la vest de Bagdad.

În schimb, Shwan Taha a apeciat, citat pe site-ul partidului kurd PUK, că “:între 500 şi 1.000 de deţinuţi” au evadat din închisorile Taji şi Abu Ghraib.

_ _ _ _ _

Cel puţin 19 membri ai forţelor de ordine au fost ucişi, iar alţi aproximativ 30 au fost răniţi în cursul unor confruntări nocturne armate, în apropiere de Bagdad. Persoanele înarmate încercau să elibereze deţinuţi din două închisori irakiene, transmite Mediafax.

Atacuri coordonate împotriva închisorilor Taji, la nord de Bagdad, şi Abu Ghraib, la vest de capitală, au durat aproximativ zece ore, în noaptea de duminică spre luni.

Niciun bilanţ oficial nu a fost prezentat cu privire la numărul atacatorilor ucişi sau capturaţi, dar două spitale din oraş au anunţat că au primit corpurile a zece atacatori,  potrivit unor surse medicale şi din cadrul poliţiei citate de AFP.

Citeşte şi Şase maşini-capcană au explodat la Bagdad şi au ucis 22 de persoane

Şapte deţinuţi au reuşit să fugă de la Abu Ghraib, după care au fost capturaţi, a declarat un colonel din cadrul poliţiei.

Atacurile au început la ora locală 21.30 (21.30, ora României), cu tiruri de mortier îndreptate asupra închisorilor.

Maşini şi dispozitive explozive-capcană au explodat, ulterior, în apropierea intrărilor în închisori, iar trei atacatori sinucigaşi s-au aruncat asupra unei intrări în închisoarea Taji, potrivit colonelului. Confruntările au durat toată noaptea de duminică spre luni. Armata a intervenit cu elicoptere, iar trupe suplimentare au izolat zonele în care se află cele două închisori.

Potrivit poliţiei şi unor medici de la cele două spitale, cel puţin nouă membri din cadrul forţelor de securitate – între care poliţişti, militari şi gardini de la închisoare – au fost ucişi la Taji, iar alţi zece la Abu Ghraib, o închisoare cunoscută pentru abuzuri comise de către americani asupra unor deţinuţi irakieni în 2004.

Citeşte şi Irak: 40 de oameni au MURIT într-o serie de atacuri cu BOMBĂ

Luni dimineaţa situaţia în închisori se afla sub control, potrivit colonelului.

Ministerul de Interne a anunţat luni dimineaţa că forţe de securitate au reuşit să respingă atacurile, acuzând “terorişti”. Comentarii pe Twitter, inclusiv aparente contribuţii jihadiste, afirmă că mii de deţinuţi au evadat. Numeroşi utilizatori au făcut afirmaţii similare pe blogul jihadist Honein.

Locuitori din Fallujah, un oraş situat la vest de Bagdad, au declarat pentru un jurnalist al AFP că rude ale lor au fugit din închisoare şi încearcă să găsească un loc sigur.

Principala grupare din cadrul filialei irakiene Al-Qaida a îndemnat în trecut la “eliberarea deţinuţilor musulmani peste tot unde se află şi vânarea judecătorilor, procurorilor şi gărzilor lor de corp, cu scopul de a fi eliminaţi”.

Citeşte şi FOTO: Polul CRIMINALITĂŢII americane. Află ce oraşe din SUA rivalizează cu Bagdadul!

Închisorile irakiene se confruntă constant cu tentative de evadare, revolte şi alte probleme. Duminică, 12 persoane au fost ucise în atentate comise în Irak, la doar câteva ore după o noapte de sâmbătă spre duminică sângeroasă, în care au fost ucise peste 60 de persoane la Bagdad.

Cele mai citite

Stenograme incendiare. PNL pune în cârca PSD legiferarea traseismului

Ședință incendiară, duminică, la PNL. Dacă în ceea ce privește data la care vor avea loc alegerile prezidențiale, liberalii au fost de acord...

Stenograme incendiare. PNL pune în cârca PSD legiferarea traseismului

Ședință incendiară, duminică, la PNL. Dacă în ceea ce privește data la care vor avea loc alegerile prezidențiale, liberalii au fost de acord...
Ultima oră
Pe aceeași temă