0.7 C
București
sâmbătă, 14 decembrie 2024
AcasăSpecialUPDATE. Când primarul îşi foloseşte ştampila ca să fraudeze bugetul statului. Alţi...

UPDATE. Când primarul îşi foloseşte ştampila ca să fraudeze bugetul statului. Alţi doi suspecţi, reţinuţi

UPDATE: Două persoane dintre cele zece audiate după percheziţiile de marţi din Slobozia au fost reţinute, informează Poliţia Română, conform Mediafax.

Unul dintre cei pentru care s-a dispus măsura preventivă este liderul interlop Viorel Daniel Duţu. În urma aceloraşi percheziţii, au fost ridicate documente, ştampile, 4.400 de euro, 8.900 de lei, arme albe, tehnică de calcul şi alte probe, a precizat, marţi seară, Poliţia Română.

„Totodată, au fost indisponibilizate trei autoturisme de lux”, a mai arătat sursa citată.

Primarul municipiului Slobozia, Alexandru Stoica (foto), este suspectat că ar fi falsificat certificatele fiscale pentru trei maşini de lux, folosind ştampila primăriei, astfel încât din acte să reiasă că impozitele datorate statului au fost achitate.

Sursele citate au declarat, pentru Mediafax că primarul Alexandru Stoica ar fi ştampilat documentele care certificau plata impozitului anual datorat statului, calculat în funcţie de capacitatea cilindrică a fiecărui autoturism, pentru un Mercedes S Class, un BMW seria 5 şi un Audi A8, maşini care ulterior au fost vândute unor cumpărători de bună-credinţă. Anchetatorii au precizat că gruparea, din care ar fi făcut parte şi primarul Alexandru Stoica, era condusă de liderul interlop Viorel Daniel Duţu, cunoscut în Ialomiţa pentru infracţiuni cu violenţă, şantaj şi cămătărie.

Poliţiştii au făcut marţi zece percheziţii în acest caz la locuinţele unor persoane suspectate de şantaj, cămătărie, înşelăciune, fals şi uz de fals, precum şi la primarul Alexandru Stoica. Prefectul judeţului Ialomiţa, Gigi Petre, a declarat marţi că au fost percheziţionate şi birourile lui Alexandru Stoica (PSD) şi secretarei acestuia din sediul Primăriei. Ancheta este coordonată de Parchetul Slobozia.

Cine este Alexandru Stoica

Primarul Alexandru Stoica, în vârstă de 58 de ani, se află la primul mandat, după ce în perioada 2008 – 2012 el a fost viceprimar al municipiului. Potrivit CV-ului acestuia postat pe site-ul Primăriei, în perioada 1974 – 1977 Stoica a absolvit Şcoala Militară de Ofiţeri Activi “Nicolae Bălcescu” din Sibiu, iar din anul 1977 şi până în 2001 a lucrat în Ministerul Apărării, fiind comandant la mai multe unităţi, dar şi şef al statului major municipal Slobozia, în anul 1998 fiind trecut în rezervă.

Alexandru Stoica este membru PSD din anul 1999, din 2005 el fiind preşedinte al organizaţiei municipale Slobozia a PSD. De asemenea, el este vicepreşedinte al organizaţiei judeţene Ialomiţa a PSD.

Potrivit declaraţiei de avere din mai 2013, primarul municipiului Slobozia are trei terenuri agricole în suprafaţă totală de aproape cinci hectare, în Slobozia, Amara şi Ograda, ultimele două fiind moştenite de el şi de soţia sa. De asemenea, Alexandru Stoica a notat în declaraţia de avere alte două proprietăţi moştenite de soţia sa, ambele în Amara, respectiv un teren intravilan de 1.300 de metri pătraţi şi o casă de 110 metri pătraţi.

Alexandru Stoica are un apartament în Slobozia, de 85 de metri pătraţi, cumpărat în 2002, precum şi două maşini, un Daewoo Espero, din 1996 şi un autoturism Volkswagen Jetta, din 2013.

Primarul municipiului Slobozia are un depozit bancar de 35.000 de lei, deschis în 2009, iar până în 2016 trebuie să restituie un leasing pentru maşină în valoare de 21.600 de lei. Alexandru Stoica a încasat, din salariul de primar, 35.029 de lei, iar soţia sa a primit 11.200 de lei din pensie şi 2.000 de lei din arendă.

În declaraţia de interese, din mai 2013, Stoica a menţionat doar funcţiile deţinute în PSD şi calitatea de membru fondator al Fundaţiei “Ialomiţa 2000”.

 

Primarul din Slobozia ar fi ştampilat documentele care certificau plata impozitului anual datorat statului, calculat în funcţie de capacitatea cilindrică a fiecărui autoturism, pentru un Mercedes S Class, un BMV seria 5 şi un Audi A8, maşini care ulterior au fost vândute unor cumpărători de bună-credinţă, conform unor surse apropiate anchetei, citate de Mediafax.

Anchetatorii au precizat că gruparea, din care ar fi făcut parte şi primarul Alexandru Stoica, era condusă de liderul interlop Viorel Daniel Duţu, cunoscut în Ialomiţa pentru infracţiuni cu violenţă, şantaj şi cămătărie.

–-

UPDATE: Prefectul judeţului Ialomiţa, Gigi Petre, a declarat, marţi, că percheziţiile care au loc la Primăria Slobozia în dosarul de cămătărie şi şantaj se desfăşoară în biroul primarului Alexandru Stoica (PSD) şi în biroul secretarei acestuia.Potrivit prefectului, descinderile în cele două birouri au loc în cadrul anchetei privind destructurarea unui grup de crimă organizată care se ocupa de traficul cu maşini, conform Mediafax.

El a spus că nu se poate pronunţa asupra unei eventuale implicări a primarului în acest caz

UPDATE: Primarul Alexandru Stoica a declarat pentru B1TV că poliţia a ridicat mai multe ştampile din primărie.

”Am aflat în această dimineaţă de percheziţii. Am fost la Primărie şi poliţiştii au controlat birourile. Au luat două ştampile ale primăriei şi două ştampile cu semnătura mea. Nu am fost chemat la audieri”, a spus primarul

–-

10 percheziţii sunt efectuate, marţi dimineaţă, de poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Ialomiţa, la locuinţele mai multor persoane suspectate de comiterea infracţiunilor de şantaj, cămătărie, fals, uz de fals şi înşelăciune. Una dintre percheziţii are loc la Primăria Slobozia.

Printre cei vizaţi de anchetă se află şi primarul din Slobozia, Alexandru Stoica. Din primele informaţii, o ştampilă din Primărie a fost folosită pentru a înmatricula maşini de lux. Anchetatorii verifică dacă sunt şi alte persoane care se foloseau de ştampila Primăriei, în afară de edil.

Citeşte şi: Trei laboratoare de skimming descoperite pe teritoriul României

”Peste 70 de poliţişti de investigaţii criminale şi ordine publică, precum şi luptători S.A.S. din cadrul I.P.J. Ialomiţa, sprijiniţi de luptători S.A.S. din cadrul I.P.J. Călăraşi, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Slobozia, efectuează, în această dimineaţă, 10 percheziţii domiciliare pe raza municipiului Slobozia.

Acţiunea vizează probarea activităţii infracţionale a şase persoane suspectate că, în cursul anului 2013, ar fi comis mai multe infracţiuni de cămătărie, şantaj, fals, uz de fals şi înşelăciune”, conform unui comunicat al IGPR.

La finalizarea percheziţiilor, suspecţii vor fi conduşi la sediul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Ialomiţa, pentru cercetări.

În cauză s-a beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale – I.G.P.R. şi al D.I.P.I..

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă