UPDATE: George Bosânceanu şi administratorul uneia dintre firmele sale, Adriana Ciocoiu, au fost arestaţi preventiv. Ei sunt acuzaţi de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni şi evaziune fiscală cu un prejudiciu de peste două milioane de lei.
––
Acum câteva luni, toată lumea era a lui: avea un hotel în Mamaia, altele în Constanţa, primea chirie de la Miron Cozma. Luna trecută, buldozerele au intrat în hotelul din Mamaia, din care au dărâmat două etaje, dar şi câteva anexe. Luni, aceasta a ajuns în arestul poliţiei, pentru 24 de ore, fiind reţinut de Parchetul Tribunalului Constanţa, iar marţi urma să se judece arestarea sa preventivă, pentru 30 de zile. Bosânceanu, împreună cu unul dintre administratorii firmelor sale, este acuzat de furt de energie electrică. La unul dintre hotelurile sale a fost descoperit un branşament ilegal la curentul electric.
Coincidenţă de nume?
Numele lui George Vergiliu Bosânceanu creează confuzie, fiind asemănător cu al unuia dintre cei mai bogaţi constănţeni, Gheorghe Bosânceanu, patronul Şantierului Naval Constanţa şi unul dintre cei mai mari armatori ai României. Prea locală constănţeană a scris că acesta şi-ar fi schimbat numele, din Boşănceanu în Bosânceanu, tocmai pentru a profita de confuzia cu omul de afaceri. „O prostie”, a comentat pentru România liberă de Sud Est acesta. Conicidenţele nu se opresc însă aici. Hotelul pe care îl are în proprietate George Bosânceanu în Mamaia are acum numele Histria, exact aşa cum se cheamă şi grupul de firme al lui Gheorghe Bosânceanu.
Histria, nava amiral demolată de Udrea
Problemele lui Bosânceanu au început după ce şi-a extins ilegal hotelul Histria, construit în mijlocul staţiunii Mamaia. Fără a avea autorizaţie, acesta a construit două etaje deasupra hotelului şi a construit mai multe camere, din structuri de lemn şi fier, în dreptul etajelor 1, 2 şi 3. Ministerul Turismului şi Inspectoratul de Stat în Construcţii au hotărât să demoleze construcţiile ilegale de pe litoral, iar Histria a fost una din clădirile vizate. Anul trecut, în decembrie, buldozerele au intrat în forţă în hotel. La bordul unui autoturism 4X4 cu numere de Bulgaria, Bosânceanu privea neputincios dărâmarea construcţiilor ilegale. „Este un abuz ce fac ei”, spunea, subliniind că, deşi a construit ilegal, este în proces cu mai multe instituţii ale statului pentru reglementarea situaţiei. Mai mult, spunea el, Histria nu mai era hotel, ci imobil oferit spre închiriere. În joc a intrat şi fostul luceafăr al huilei, Miron Cozma, cazat la mansarda imobilului, care a profitat de atenţia mass-media pentru a se declara sinistrat şi pentru a reclama faptul că demolarea este, de fapt, o acţiune împotriva lui, care plătea 200 de euro chirie lunar acolo.
Ce spun procurorii
Conform procurorilor, George Bosânceanu este acuzat că şi-a extins Hotelul Histria din Mamaia fără a avea autorizaţie, „în condiţiile ignorării cu rea-credinţă a elementelor de legalitate, siguranţă tehnică şi tehnologică, stabilite în urma efectuării unei expertize tehnice judiciare privind construcţiile civile”. De asemenea, „deşi inspectorii Inspecţiei de Stat în Construcţii şi cei ai Primăriei municipiului Constanţa au dispus sistarea lucrărilor, executarea acestora a fost continuată ilicit”, mai spun anchetatorii.
Hoteluri fără autorizaţie şi în Constanţa
G.V. Bosânceanu a mai „trântit” un hotel fără autorizaţie şi în cartierul Coiciu din Constanţa. Este o clădire cu cinci etaje, construită pe un petec de pământ, care nu respectă nici o regulă de proximitate. Laturile hotelului sunt construite pe hotarul caselor vecine, care nu mai au niciun fel de lumină naturală. Clădirea a fost ridicată din structură metalică, iar arhitecţii spun că reprezintă un pericol în caz de cutremur. Investitorul recunoaşte că nu are autorizaţie de construire, dar a declarat că este în proces pentru a obţine autorizaţia.
Branşamente ilegale la curent
Problemele care l-au dus în arest pe Bosânceanu sunt însă legate de furt. În timpul demolării hotelului Histria, muncitorii au găsit branşamente ilegale la curent electric. Acelaşi lucru a fost descoperit şi la un alt hotel, pe care acesta îl deţin în centrul Constanţei. Pentru aceste fapte, bărbatul a fost reţinut timp de 24 de ore, alături de Adriana Ciocoiu, unul dintre administratorii firmelor sale. În acest dosar sunt cercetate alte trei persoane de la firmele SC Domip Turism Histria SRL Mamaia, SC Bos Per Scorillo Star SRL Mamaia, SC Best Bos Per Scorillo SRL şi CS Gec Bos Per Scorillo SRL Constanţa.