19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialUnul dintre fiii lui Muammar Gaddafi, ucis într-un raid al NATO

Unul dintre fiii lui Muammar Gaddafi, ucis într-un raid al NATO

Khamis Gaddafi, unul dintre fiii liderului libian Muammar Gaddafi, a murit într-un raid aerian efectuat de NATO în noaptea de joi spre vineri în oraşul Zliten, situat la 150 km de Tripoli, informează Agerpres.

Khamis Gaddafi se află printre cele 32 de persoane ucise într-un raid al Alianţei Nord-Atlantice din noaptea de joi spre vineri, a declarat Mohammed Zawawi, un purtător de cuvânt al rebelilor, afirmând că informaţia a fost obţinută prin operaţiuni de spionaj desfăşurate în rândul responsabililor pro-Gaddafi.

‘În timpul nopţii, un avion al NATO a efectuat un atac asupra centrului de comandă al forţelor pro-Gaddafi. Treizeci şi doi de oameni au fost ucişi şi unul dintre ei este Khamis’, a afirmat Zawawi.

Khamis se afla la comanda uneia dintre unităţile cele mai loiale şi reputate ale forţelor fidele liderului libian, Birgada a 32-a. El conducea operaţiunile de frontul de la Zliten, poziţia cea mai avansată a rebelilor din est, după portul Misrata.

Lovitura aeriană a avut loc la câteva ore după vizita la Zliten a unui grup de ziarişti veniţi de la Tripoli, vizită organizată şi supravegheată de regimul libian.

Ziariştii au putut să constate că centrul localităţii este încă sub controlul forţelor pro-Gaddafi, linia frontului aflându-se între zece şi 15 kilometri mai la est, potrivit locuitorilor. Intense tiruri de artilerie puteau fi auzite dinspre acea zonă, a constatat corespondentul AFP.

Decesul lui Khamis Gaddafi nu a fost confirmat de regimul de la Tripoli sau de NATO. Presa a mai relatat şi în trecut că Khamis Gaddafi, în vârstă de 27 de ani şi cel mai tânăr dintre copiii liderului libian, şi-a pierdut viaţa. Astfel, în martie presa a scris că el ar fi fost victima unui pilot libian kamikaze şi că ar fi murit la spital, potrivit tabloidului britanic The Sun. Ulterior, el a apărut însă la televiziunea naţională libiană, infirmând aceste informaţii, negate din start de guvernul de la Tripoli.

Pe de altă parte, guvernul libian a anunţat la 1 mai că Saif al-Arab Gaddafi şi trei dintre nepoţii liderului libian au murit în urma unui bombardament al forţelor NATO. Saif al-Arab ar fost ucis în timpul unui atac aerian nocturn, iar tatăl său ar fi scăpat la limită din acest atac, a anunţat atunci un purtător de cuvânt al regimului. Saif al-Arab avea 29 de ani şi era singurul dintre fiii lui Gaddafi care nu ocupa nici un post oficial cunoscut. Ulterior, mai mulţi lideri europeni, printre care şi premierul italian Silvio Berlusconi, au exprimat îndoieli că acesta ar fi murit.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă