11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialUntitled stire

Untitled stire

P
resa rusă a continuat ieri să analizeze declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu din interviul publicat marţi de România Liberă. Dacă Lenta.ru, unul din principalele site-uri de ştiri de la Moscova, spune că Băsescu „nu a făcut decât să împărtăşească întregii lumi subconştientul colectiv românesc” referitor la unirea cu Chişinăul, Nezavisimaia Gazeta scrie că România desfăşoară în mod consecvent o politică pentru alipirea Republicii Moldova. Ideea unirii a devenit predominantă în activitatea preşedintelui Băsescu, dar este pentru prima dată când acesta lasă în afara României Mari teritoriul transnistrean, declarând că noua graniţă va fi pe Nistru, subliniază cotidianul rus. Băsescu declara pentru RL că Republica Moldova ar putea intra în componenţa României peste vreo 25 de ani şi că nu are încredere în Rusia câtă vreme trupele acesteia se află „atât de aproape de graniţa noastră, în Transnistria.”
Lenta.ru estimează că „există o piedică în calea acestor planuri, şi încă una foarte serioasă: autoproclamata republică transnistreană, osul care ameninţă să-i stea în gât României în cazul în care aceasta va încerca să înghită Republica Moldova.” Adepţii de la Chişinău ai unirii cu România nu vor să renunţe la Transnistria, dar conştientizează că Moscova, a cărei Armată a 14-a continuă să se afle pe teritoriul regiunii separatiste , nu-i va permite Tiraspolului să treacă în subordinea Bucureştiului. Însă nici celui mai nebun politician de la Chişinău nu-i va trece prin cap să lupte împotriva Rusiei pentru eliberarea teritoriului transnistrean, comentează site-ul. România ştie acest lucru – şi este tot mai frustrată, potrivit Lenta.ru.
Politologul ucrainean Maksim Vetrov declara ieri pentru agenţia rusească Regnum News că „politica agresivă„ a lui Traian Băsescu trebuie luată în serios, dat fiind că România este membru NATO şi UE. Pe de
altă parte, el consideră că
ambiţiile României şi declaraţiile preşedintelui ei „împing practic Ucraina şi Republica Moldova la o alianţă cu Rusia, pentru a se apăra împotriva UE şi NATO.”

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă