10 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialUniversul are culoarea bej

Universul are culoarea bej

Cu roiurile sale de galaxii, sori portocalii si nori de gaze ce reflecta diferite culori ale spectrului luminii, Universul pare a fi extrem de frumos si viu colorat, insa, conform NASA, adevarata culoare dominanta a Universului nu ar iesi mai mult in evidenta decat un perete nu tocmai proaspat zugravit – este o nuanta de bej, informeaza publicatia britanica The Telegraph, consultata de Agerpres.

Dupa ce au studiat spectrul luminii emise de aproxiamtiv 200.000 de galaxii, oamenii de stiinta au combinat acest spectru pentru a obtine o singura culoare dominanta pentru Univers, iar aceasta culoare este o nuanta de bej botezata 'lapte cosmic'.

Conform cercetatorilor britanici Dr Karl Glazebrook si Dr Ivan Baldry, de la John Hopkins University din Baltimore, culoarea Universului s-a modificat in ultimii 6 miliarde de ani de la albastru spre rosu.

Cei doi au aflat care este culoarea dominanta a Universului in urma studierii spectrului cosmic de culori, culori pe care le-au amestecat astfel incat sa fie vizibile in spectrul luminii perceput de ochiul uman.

'Consideram ca studiul noostru, ce cuprinde 200.000 de galaxii pe o distanta de cateva miliarde de ani lumina, este suficient de cuprinzator pentru a fi reprezentativ pentru intregul Univers', a comentat Dr Ivan Baldry.

'Iar culoarea dominanta rezultata este foarte apropiata de alb. Este drept ca nu ne-am propus descoperirea culorii dominante a Universului cand am inceput acest studiu. Aceasta descoperire este interesanta, dar am ajuns la ea incercand sa deslusim cat mai multe detalii ale spectrului cosmic de lumina care ne poate oferi multe informatii despre istoria formarii de stele si galaxii', a mai adaugat el.

Conform celor doi oameni de stiinta, in tineretea sa Universul avea o culoare albastruie, insa pe masura ce noi generatii de stele se nasc, culoarea Universului va deveni din ce in ce mai rosie.

Schimbarea culorii dominante in Univers de-a lungul a peste 6 miliarde de ani de la un turcoaz palid spre bej este similara cu schimbarea culorii cerului la asfintit.

Adevarata culoare a Universului poate fi vazuta la adresa de internet http://apod.nasa.gov/apod/ap091101.html, pe site-ul oficial al NASA.

Cele mai citite

Doliu în fotbalul românesc! A murit o legendă a Universității Craiova

Florin Oprea, portarul cu care Universitatea Craiova a cucerit primul titlu de campioană a României în sezonul 1973-1974, a decedat astăzi, la 76 de...

Închisoare cu suspendare pentru trei activiști climatici care au vopsit cu spray portocaliu Poarta Brandenburg

Un tribunal din Germania i-a condamnat la opt luni de închisoare cu suspendare pe trei activişti climatici care au împroşcat cu spray portocaliu coloanele...

Gabriela Szabo, ambasadoarea ediției din acest an a UVT Liberty Marathon

Campioana olimpică și multipla campioană mondială la atletism Gabriela Szabo, declarată timp de zece ani la rând cea mai bună atletă a României, va...
Ultima oră
Pe aceeași temă