25.3 C
Bucureศ™ti
sรขmbฤƒtฤƒ, 5 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialUniversitฤƒศ›ile au pierdut 60% din boboci รฎntr-un cincinal. รŽn privat, dezastrul este...

Universitฤƒศ›ile au pierdut 60% din boboci รฎntr-un cincinal. รŽn privat, dezastrul este ศ™i mai consistent: numฤƒrul studenศ›ilor s-a prฤƒbuศ™it de 10 ori รฎn cinci ani

Instituศ›iile de învฤƒศ›ฤƒmânt superior încep un nou an ศ™colar dupฤƒ o varฤƒ zbuciumatฤƒ, marcatฤƒ de scandalurile de plagiat ศ™i de retragerea unor titluri. Statistica va confirma prฤƒbuศ™irea numฤƒrului de studenศ›i înscriศ™i în primul an.

Nu existฤƒ încฤƒ date oficiale, dar înmatriculฤƒrile care urmeazฤƒ sฤƒ fie fฤƒcute în prima sฤƒptฤƒmânฤƒ de facultate, dupฤƒ cum au precizat funcศ›ionari din Ministerul Educaศ›iei, vor arฤƒta cฤƒ numฤƒrul studenศ›ilor din primul an de facultate va confirma tendinศ›a descrescฤƒtoare din ultimii ani. Trei sunt cauzele care au dus la prฤƒbuศ™irea numฤƒrului de studenศ›i: abandonul ศ™colar în creศ™tere, numฤƒrul tot mai mic al celor care iau bacalaureatul ศ™i declinul natalitฤƒศ›ii. 

Pentru anul ศ™colar 2014-2015, la nivelul întregului învฤƒศ›ฤƒmânt superior de stat, capacitatea de ศ™colarizare anualฤƒ a fost de 169.092 locuri, potrivit Barometrului Calitฤƒศ›ii Învฤƒศ›ฤƒmântului Superior elaborat de Agenลฃia Românฤƒ de Asigurare a Calitฤƒลฃii în Învฤƒลฃฤƒmântul Superior (ARACIS). Cu cinci ani înainte, însฤƒ, la stat se înscriau aproape 400.000 de studenศ›i, deci scฤƒderea este ศ™ocantฤƒ, de aproape 60%.

Declinul masiv al numฤƒrului de studenศ›i s-a resimศ›it chiar mai acut la universitฤƒศ›ile private. În 2009, acestea au înscris 127.000 de tineri. În anul universitar 2014-2015, însฤƒ, oferta educaศ›ionalฤƒ a instituศ›iilor private privind numฤƒrul de facultฤƒศ›i, domenii ศ™i programe de studii de licenศ›ฤƒ a cuprins doar 45.280 de locuri, din care s-au ocupat jumฤƒtate. Aศ™adar, capacitatea privaศ›ilor în 2014 era de doar o treime faศ›ฤƒ de cea din 2009 ศ™i doar jumฤƒtate din locurile din acea treime s-au ศ™i ocupat. Potrivit unor surse universitare, instituศ›iile de învฤƒศ›ฤƒmânt private de tradiศ›ie ar înregistra anul acesta de zece ori mai puศ›ini studenศ›i decât acum ศ™ase ani.

Într-o analizฤƒ realizatฤƒ de RL anul trecut, reducerea numฤƒrului de studenศ›i se reflectฤƒ ศ™i în veniturile înregistrate de cele mai mari ลŸase universitฤƒศ›i private din ลฃarฤƒ: cu 33 pânฤƒ la 141% mai mici, potrivit bilanศ›urilor depuse la Ministerul Finanศ›elor.

Procentele înศ™elฤƒtoare

Numฤƒrul – foarte probabil – ศ™i mai mic al studenศ›ilor din acest an, raportat la 2015, îศ™i gฤƒseศ™te o explicaศ›ie în procentul scฤƒzut de promovare la bacalaureat, coroborat cu recordul absolut al abandonului ศ™colar. Dupฤƒ creศ™terea exigenศ›ei prin amplasarea camerelor de luat vederi în sฤƒlile de examen, numฤƒrul celor care au obศ›inut diploma de bacalaureat s-a prฤƒbuศ™it. Astfel, deศ™i procentajele absolvenศ›ilor sunt crescฤƒtoare (în 2011 – 46%, 2012 – 43%, 2013 – 55%, 2014 – 59%, 2015 – 66%, 2016 – 67%), statistica este înศ™elฤƒtoare. Pentru cฤƒ, de fapt, în cifre absolute, anul acesta au promovat bacalaureatul mai puศ›ini elevi decât acum cinci ani.

În 2011, în prima sesiune a examenului de bacalaureat, dintre cei 204.000 de elevi înscriศ™i, doar 93.000 au luat notฤƒ de trecere, în timp ce aproape 111.000 au picat, rata de promovare înregistrând o valoare de 46%, minimul ultimilor 20 de ani. Deศ™i în 2016 au luat bacalaureatul 67% dintre cei prezenศ›i în sฤƒlile de examen, cifra elevilor cu diplomฤƒ este cu 7.000 mai micฤƒ decât în anul 2011, adicฤƒ aproximativ 86.000. Explicaศ›ia? Nu au fost luaศ›i în calcul tinerii care, deศ™i au 18 ani, nu s-au mai înscris la examen. Nu trebuie uitat cฤƒ, din cei 86.000 de absolvenศ›i, 10% aleg sฤƒ studieze în strฤƒinฤƒtate.

Inevitabil, a scฤƒzut ศ™i numฤƒrul elevilor înregimentaศ›i de facultฤƒศ›i, deศ™i admiterea nu mai implicฤƒ trecerea unor examene dificile, cum se întâmpla pânฤƒ în anii 2000, ci se face pe baza unui dosar.

În acest context, este imposibil ca România sฤƒ recupereze deficitul de absolvenศ›i pe care îl are în raport cu Occidentul. La nivelul întregii populaศ›ii, România are 14% absolvenศ›i de facultate din populaศ›ia cu vârstฤƒ de pânฤƒ la 65 de ani, în timp ce procentajul european este de 24%. De altfel, la toate categoriile de vârstฤƒ, numฤƒrul persoanelor din România care au terminat o facultate este sub media europeanฤƒ: pentru categoria 20-24 de ani, România – ­10%, media europeanฤƒ – 17%; pentru categoria 25-64 de ani, România – 14%, media europeanฤƒ – 30%. 

Anchetฤƒ

Furtunฤƒ la ศ™colile doctorale

Vara aceasta a consemnat retragerea titlului de doctor în cazul a doi politicieni de marcฤƒ: fostul premier Victor Ponta ศ™i fostul vicepremier Gabriel Oprea. Dat fiind cฤƒ urmeazฤƒ sฤƒ fie analizate ศ™i alte teze de doctorat ale unor politicieni ศ™i personalitฤƒศ›i publice, a început bฤƒtฤƒlia politicฤƒ. Ecaterina Andronescu, preศ™e­dintele Comisiei de Învฤƒศ›ฤƒmânt din Senat, vrea sฤƒ mute analiza doctoratelor de la CNATDCU – organismul care a dat verdictele de mai sus – la universitฤƒศ›i. Existฤƒ mari dubii (dovedite, de exemplu, în cazul Universitฤƒศ›ii de Apฤƒrare „Carol I”, care a dat un verdict de neplagiat pentru fostul ministru de Interne Petre Tobฤƒ, ulterior invalidat) cฤƒ toate instituศ›iile de învฤƒศ›ฤƒmânt superior vor avea puterea de a recunoaศ™te cฤƒ au girat o fraudฤƒ academicฤƒ. În acest context, ministrul Educaศ›iei, Mircea Dumitru, a afirmat cฤƒ se lucreazฤƒ la elaborarea metodologiei de evaluare a ศ™colilor doctorale, astfel încât procesul de acreditare sฤƒ demareze în aceastฤƒ toamnฤƒ.

MIZฤ‚

Cele mai cฤƒutate specializฤƒri

La cea dintâi sesiune de admitere în facultฤƒศ›i, cele mai cฤƒutate au fost: Limbi moderne aplicate – cu 75,9 candidaศ›i/loc; Administrarea Afacerilor – cu 8,7 candidaศ›i/loc, Facultatea de Jurnalism ศ™i ศ˜tiinศ›ele Comunicฤƒrii – cu 7,1 candidaศ›i/loc, Medicinฤƒ Dentarฤƒ – cu 4,48 candidaศ›i/loc, Facultatea de Drept (4,1 candidaศ›i/loc) ศ™i Facultatea de Medicinฤƒ – cu 3,8 candidaศ›i /loc.

14% din angajaศ›ii din România au terminat o facultate.

26% din angajaศ›ii din Europa au terminat o facultate.

5 % din studenศ›ii români au ales sฤƒ studieze într-o universitate din Occident.

 

Declinul masiv al numฤƒrului de studenศ›i s-a resimศ›it chiar mai acut la universitฤƒศ›ile private

Cele mai citite

Adriean Videanu ศ™i soศ›ia, „pensionarii” de lux, prinศ™i la vamฤƒ cu bijuterii de peste jumฤƒtate de milion de euro

Fostul ministru al Economiei ศ™i soศ›ia sa au fost opriศ›i รฎn aeroportul din Munchen, pentru cฤƒ nu au declarat bijuterii de peste 650.000 de...

De Ziua Educaศ›iei, preศ™edintele Iohannis a decorat peste 100 de unitฤƒศ›i de รฎnvฤƒศ›ฤƒmรขnt

Preศ™edintele a transmis cฤƒ educarea unor รฎntregi generaศ›ii este una dintre cele mai frumoase vocaศ›ii Preศ™edintele Klaus Iohannis a transmis sรขmbฤƒtฤƒ, 5 octombrie, unย mesajย cu ocazia...

Trei candidaturi la prezidenศ›iale au fost contestate la CCR. Sรขmbฤƒtฤƒ se analizeazฤƒ sesizฤƒrile

Sรขmbฤƒtฤƒ este ultima zi de depunere a candidaturilor la cea mai รฎnaltฤƒ funcศ›ie รฎn stat. รŽn cursa pentru Cotroceni sunt 10 candidaศ›i pรขnฤƒ acum Sรขmbฤƒtฤƒ...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ