21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialUniunea Europeana finanteaza agricultura ecologica din Tulc

Uniunea Europeana finanteaza agricultura ecologica din Tulc

» In doi ani, in vecinatatea Parcului National "Muntii Macin" au fost acreditate pentru agricultura ecologica peste 1.000 de hectare.

» Danezii construiesc la Greci primul depozit pentru produse agricole ecologice, iar localnicii dezvolta infrastructura turistica.

Viorel Rosca, directorul Administratiei Parcului National "Muntii Macin", a declarat ca proiectul finantat de Uniunea Europeana pentru compensarea restrictiilor economice impuse de existenta ariei ecologice protejate a inceput sa dea roade in localitatile riverane parcului. "Conform acestui proiect, terenurile agricole si fermele zootehnice din vecinatatea Parcului National "Muntii Macin" urmeaza sa fie acreditate pentru productie ecologica. In doi ani, de cand se aplica acest proiect, in localitatile Cerna, Greci, Macin, Jijila si Luncavita peste 1.000 de hectare au fost acreditate pentru realizarea produselor cu eticheta ecologica.

 

Intreaga productie de cereale si de legume realizata de fermieri de pe aceste suprafete a fost vanduta, anul acesta, la export, iar preturile obtinute au fost duble comparativ cu cele incasate de fermieri pe piata interna. Mai mult, fermierii nu au mai fost nevoiti sa caute cumparatori pentru cereale si legume, pentru ca firme din Danemarca si din Olanda au trimis reprezentanti in zona si au cumparat produsele direct din camp", a declarat acesta. Conform proiectului finantat de Uniunea Euopeana cu trei milioane de euro, agricultorii din satele riverane Parcului National "Muntii Macin" au primit consultanta nerambursabila pentru aplicarea tehnologiilor agricole ecologice. Localnicii beneficiaza de credite rambursabile pentru dezvoltarea unitatilor de prelucrare a produselor agricole ecologice.

» Investitii daneze
O firma din Danemarca a cumparat teren de la localnici, pe care va amplasa primul depozit al produselor agricole ecologice din nordul Dobrogei. Este vorba de un siloz de cereale cu o capacitate de zeci de mii de tone. In cadrul aceluiasi proiect european, la Luncavita, localnicii investesc in dezvoltarea bazelor turistice. Directorul Rosca mai spune ca investitiile in infrastructura turistica in localitatile riverane parcului ecologic au crescut rapid dupa ce au fost deschise pentru turism cinci trasee in Muntii Macin.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă