O nouă listă de aditivi alimentari permişi în UE, aprobaţi după o evaluare ştiinţifică, va intra în vigoare la 1 iunie, a informat vineri un comunicat al Comisiei Europene, preluat de EFE.
Pe această listă figurează numai aditivii alimentari care au fost verificaţi în mod ştiinţific ca fiind siguri pentru consum, a semnalat executivul european, potrivit căruia principalul avantaj al noii liste este transparenţa pe care o oferă, potrivit Mediafax.
Printre condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească aditivii, pe lângă siguranţă, se numără faptul de a fi justificaţi tehnologic, de a nu contribui la înşelarea consumatorilor şi de a reprezenta un beneficiu pentru aceştia.
Siguranţa aditivilor autorizaţi în prezent este controlată de Comitetul Ştiinţific pentru Alimentaţie (SCF) şi de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA).
Majoritatea evaluărilor privind aditivii autorizaţi s-au realizat în anii ’80 şi ’90 şi, în unele cazuri, chiar în anii ’70, fapt pentru care EFSA a considerat că este necesară o reevaluare a acestora.
Studiile realizate au determinat pentru moment EFSA să reducă doza zilnică acceptabilă pentru consumul a trei coloranţi – E104: Galben de Quinoleină, E110: Galben Auriu şi E124: Roşu Ponceau 4R – considerând că gradul de expunere la aceştia ‘este, probabil, foarte înalt’.
În evaluările sale, EFSA ţine cont de aspecte precum identificarea chimică a aditivilor, procesul de producţie, efectul asupra alimentelor, informaţii de ordin toxicologic.