10.5 C
București
sâmbătă, 2 martie 2024
AcasăSpecialUniunea Europeană a demarat negocierile de aderare cu Muntenegru

Uniunea Europeană a demarat negocierile de aderare cu Muntenegru

Negocierile de aderare a Muntenegrului la Uniunea Europeană au fost demarate vineri la Bruxelles, europenii cerând acestei ţări candidate să garanteze independenţa justiţiei şi să înteţească lupta împotriva crimei organizate şi a corupţie.

Pornind un proces de durată, aceste negocieri au fost începute odată cu summitul european, în timpul unei conferinţe guvernamentale prezidate de Danemarca, ţară care se află la preşedinţia Uniunii Europene până sâmbătă, conform Mediafax.

Liderii celor 27 de ţări membre UE “aprobaseră” deja recomandarea făcută marţi de către miniştrii europeni de Externe, anume aceea ce a începe “negocierile de aderare” cu Muntenegru.

Această ţară, care are 650.000 de locuitori, şi care şi-a proclamat independenţa în 2006, se alătură Turciei şi Islandei, cele două ţări care negociază în prezent aderarea lor la UE.

Muntenegru a obţinut statutul oficial de “ţară candidată” la aderare în decembrie 2010.

“Este o zi foarte importantă pentru Muntenegru, care şi-a început visul său european”, a declarat ministrul său de Externe, Milan Rocen, la Bruxelles.

El a reamintit că dacă Muntenegru este “una dintre cele mai tinere ţări din Europa, şi din lume”, este de asemenea “o naţiune veche”.

Comisarul european privind Integrarea, Stefan Fule, a salutat “consensul” care există în Muntenegru în favoarea aderării. Dar “ţara mai are mult de lucru” înainte de a ajunge în UE, a menţionat acesta.

Bruxelles insistă, în special, pe necesitatea unui respect mai bun al statului de drept şi a drepturilor fundamentale, cerând acestei ţări să îmbunătăţească independenţa sistemului juridic, precum şi lupta împotriva corupţiei şi a crimei organizate.

Cele mai citite

Odobescu, la Forumul Diplomatic de la Antalya

Ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, va participa, astăzi, la Forumul Diplomatic de la Antalya - ADF 2024, unde va discuta despre importanţa consolidării profilului...

Odobescu, la Forumul Diplomatic de la Antalya

Ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, va participa, astăzi, la Forumul Diplomatic de la Antalya - ADF 2024, unde va discuta despre importanţa consolidării profilului...

Săptămâna viitoare este organizată simularea Bacalaureatului. CALENDARUL

Simularea examenelor naționale din anul școlar 2023 - 2024, organizată de Ministerul Educaţiei (ME), continuă în săptămâna  4 - 7 martie, cu probele scrise din cadrul Bacalaureatului (pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă