13.5 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialUnitati speciale contra crimei organizate din Est

Unitati speciale contra crimei organizate din Est

Garda Civila spaniola a creat unitati speciale de combatere a crimei organizate (ECO), ale carei retele sunt alcatuite din cetateni straini, proveniti in principal din Europa de Est.

Imediat dupa
caderea cortinei de Fier, unele regiuni ale Spaniei s-au transformat intr-un adevarat eldorado pentru bande ale crimei organizate din Europa de Est, care adunasera foarte multi bani intr-un timp scurt si erau dornice sa isi extinda bazele de operatiuni si de investitii, remarca intr-o ancheta pe aceasta tema saptamanalul spaniol "El Dominical".
La inceput, nimeni nu se intreba de unde proveneau valizele de bani etalate ostentativ, cu care se incheiau tranzactii importante. La sfarsitul anilor ‘90, s-a constatat ca investitorii "exotici" din stepele siberiene sau din localitati din Balcani cu denumiri greu de pronuntat ce cumparau cartiere intregi au adus cu ei si "metodele lor de lucru" traditionale, iar autoritatile si cetatenii din Spania au inceput sa se confrunte cu executii mafiote, prostituate dezmembrate, asasinate prin tortura si batai. Altfel spus, tot arsenalul marilor bande de crima organizata. Primelor grupari le-au urmat altele si altele, pana cand nimeni nu a mai stiut cum sa contracareze aceasta tumoare din ce in ce mai extinsa si mai puternica, aminteste "El Dominical".
Pana la urma, s-a ajuns la concluzia ca singura solutie este abordarea de tip american a problemei, prin crearea unor unitati superspecializate (ECO) ale Garzii Civile spaniole, subordonate direct comandantului acesteia, pentru a se reduce presiunile de orice natura, de la cele financiare la cele politice (pentru accelerarea unor anchete, la presiunea opiniei publice, de exemplu).

In mai 2005, au fost create cinci grupuri operative de combatere a crimei organizate, care opereaza in zonele cu cele mai mari probleme (Alicante, Costa del Sol, Galicia, Insulele Canare si Insulele Baleare) si sunt dotate cu cele mai moderne echipamente de supraveghere electronica si de ascultare. Suspectii pe care ii urmaresc profita insa si ei, din plin, de avantajele tehnologiei moderne, schimbandu-si des telefoanele mobile si folosind din ce in ce mai mult internetul si pentru fraude, si pentru a comunica. Ei isi schimba des zonele in care opereaza si nu "lucreaza" niciodata in apropierea locuintelor, inchiriind, daca este cazul, alte locatii pentru ascunzatori sau "sedii" de operatiuni.

In cei doi ani si jumatate de existenta, un singur grup operativ de combatere a crimei organizate, cel din Alicante, a arestat 181 de suspecti in 14 operatiuni, delincventa in regiune scazand cu 12 procente in 2007. Din pacate, legislatia nu tine pasul cu evolutia crimei organizate, condamnarile pentru infractiuni de acest tip fiind in general mici, fara circumstantele agravante date in alte tari de apartenenta la o grupare criminala. Grav este si ca multi delincventi pot fi judecati in stare de libertate supravegheata, ceea ce ii ajuta sa isi continue "cariera".

» Retelele evolueaza
In Spania sunt active retele de crima organizata de diverse tipuri, "de la cele mai inchise si disciplinate, cum sunt cele ale kosovarilor, pana la cele mai rudimentare si mai dezorganizate, cum sunt cele ale romanilor", remarca "El Dominical". Dar si in materie de criminalitate lucrurile s-au schimbat in ultimii ani, nemaifiind vorba de "specializari" pe nationalitati si delicte. De exemplu, in august anul trecut, grupul operativ ECO din Alicante a dezmembrat o retea de jafuri din locuinte, arestand noua membri ai acesteia, printre care se aflau argentinieni, romani si chiar o englezoaica. Membrii bandei locuiau in Vega Baja, dar operau in Almería, unde inchiriau case pentru a avea unde sa se odihneasca in timpul unei "campanii de jafuri". Mobilitatea mare este o alta caracteristica a bandelor actuale, care isi pot desfasura operatiunile intr-o arie extinsa. Membrii uneia dintre cele 14 bande desfiintate de grupul special al Garzii Civile din Alicante avea inchiriat un apartament-ascunzatoare la Madrid, pe care il ocupau patru-cinci zile pe luna, timp in care furau din parfumerii de lux din La Rioja sau Navarra.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă