Lovitura de teatru la Centrala Nuclearelectrica de la Cernavoda. Dupa ce oficialii au anuntat, in nenumarate randuri, ca Unitatea 2 va fi functionala in prima jumatate a anului viitor, ministrul Economiei, Codrut Seres, a declarat ca termenul poate fi amanat cu cel putin un an de zile, din cauza ca unele echipamente livrate sunt defecte. Intre timp, sute de angajati de pe santier au intrat in greva.
Teodor Chirica, directorul general al Societatii Nationale Nuclearelectrica, operatorul centralei, recunostea, la jumatatea lunii aprilie, ca lucrarile la U2 sunt realizate in proportie de 89%, fata de planul initial, de 91%. „Factorul de progres”, asa cum il numesc specialistii, era nesatisfacator, dar vicepremierul Gheorghe Pogea s-a declarat convins ca intarzierea poate fi anulata.
Echipamente cu… fisuri
Din pacate, realitatea a oferit surprize neplacute optimistilor. Ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, a declarat, in week-end, ca lucrarile la U2 ar putea fi amanate cu cel putin un an de zile, din cauza faptului ca exista defectiuni la unele echipamente livrate cu mai multi ani in urma, dar tinute in conservare. Multe dintre acestea au fost livrate in urma cu peste 20 de ani, uzura fizica spunandu-si acum cuvantul. Astfel, la doua echipamente, respectiv un degazeificator si un comprimator de gaze, produse de Fecne-IMGB, au fost descoperite doua fisuri.
Autoritatile au contactat deja compania americana Babcock&Wilcox, care a proiectat echipamentele, pentru a vedea care sunt optiunile. Daca problemele se confirma, intarzierea ar putea fi chiar de doi ani. „Daca, Doamne fereste, cele doua echipamente nu sunt bune si trebuie date deoparte, e dezastru. Trebuie comandate altele si nu se mai produc in tara. Chiar daca cei de la Babcock vor spune ca in loc de doi ani le vor face intr-un an, s-a dus tot”, a declarat Codrut Seres.
Greva pe santier
De parca nu era de ajuns, Unitatea 2 are probleme si cu unii dintre contractorii lucrarilor. Compania Nuclearmontaj are conturile blocate de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF). Potrivit graficului, societatea ar trebui ca, in aproximativ doua luni, sa finalizeze lucrarile de constructii si instalatii. Organizarea unei noi lictatii, in acest moment, ar dura mult mai mult, din cauza procedurilor greoaie.
Mai mult, angajatii Nuclearmontaj au intrat, la sfarsitul saptamanii trecute, intr-o greva spontana. Cei aproximativ 350 de muncitori spun ca, desi au venituri nete mai mici decat salariul mediu net pe economie, nu si-au mai primit retributiile de circa doua luni. Situatia este cu atat mai complicata cu cat Nuclearmontaj, care face parte din grupul de firme condus de omul de afaceri Ovidiu Tender, traverseaza o situatie financiara dificila, patronul insusi fiind in vizorul justitiei.
Problemele de la U2 vor ajunge pe masa Guvernului, in sedinta care va avea loc peste doua saptamani. De asemenea, in urmatoarele zile va avea loc si o intalnire intre reprezentantii ANAF, Nuclearmontaj, Ministerului Economiei si ai Nuclearelectrica.
De la reluarea lucrarilor la Unitatea 2 si pana acum s-au cheltuit aproximativ 900 de milioane de euro. Odata pusa in functiune, Centrala Nuclearelectrica va asigura aproximativ 20% din necesarul de energiei al Romaniei.