Vicepremierul Gheorghe Pogea a vizitat joi, pentru prima data, Centrala Nuclearelectrica de la Cernavoda. La final, acesta s-a declarat multumit de felul cum decurg lucrarile la Unitatea 2, desi se inregistreaza o intarziere fata de plan. Oficialul spune insa ca reactorul va intra in exploatare comerciala la mijlocul anului viitor.
Demnitarul a declarat ca vizita pe platforma de la Cernavoda a avut, pe langa satisfacerea unei curiozitati personale, si scopul de a inspecta stadiul lucrarilor la Unitatea 2 si de a afla care sunt perspectivele pentru Unitatile 3 si 4.
„Vizita a avut loc in aceasta perioada pentru ca Ministerul Economiei si Comertului lucreaza la politica energetica nationala. In opinia noastra, atat pentru prezent, dar in special pentru viitor, Centrala Nuclearelectrica de la Cernavoda reprezinta un obiectiv extrem de important”, a declarat vicepremierul, adaugand ca a fost placut surprins de ceea ce a vazut aici.
Intarzieri de 2%
Gheorghe Pogea a mai spus ca guvernul pe care il reprezinta doreste sa sprijine, in special din punct de vedere financiar si al strategiei de dezvoltare a sectorului energetic, finalizarea cat mai rapida a Unitatii numarul 2. Aceasta se afla deja in succesiunea de faze premergatoare punerii in functiune. Potrivit lui Teodor Chirica, directorul general al Societatii Nationale Nuclearelectrica, mai mult de jumatate din sistemele centrale, adica circa 270 de subsisteme, au fost transferate la punerea in functiune. „Factorul de progres in momentul de fata este de 89%. Din pacate, se reflecta o intarziere fata de o cifra planificata de 91%”, spune seful SNN.
Investitii de 900 milioane de euro
Pentru a putea intra in exploatarea comerciala, Unitatea 2 mai are nevoie de aproximativ 122 de milioane de euro. Vicepremierul a declarat ca va sprijini demersul managementului companiei, care a cerut bani de la Guvernul Romaniei. Gheorghe Pogea a confirmat ca Ministerul Finantelor, in numele statului roman, va procura aceste sume de bani pentru ca punerea in functiune a Unitatii 2 sa nu fie conditionata de lipsa de resurse financiare. Teodor Chirica a adaugat ca, daca se asigura aceasta finantare, „intarzierea va fi stabilizata”.
De la reluarea lucrarilor la Unitatea 2 si pana acum s-au cheltuit aproximativ 900 de milioane de euro.
Calendarul punerii in functiune
Specialistii de le Cenavoda vorbesc despre cateva puncte importante pe care trebuie sa le realizeze in perioada urmatoare („mile stones”, in limbajul folosit de ei). Pana in prezent, apa grea a fost deja adusa pe santier. In august este planificata introducerea de apa grea in sistemul moderator. In septembrie sunt planificate proba de presiune si testul de scapari a anvelopei reactorului, test foarte important pentru siguranta viitoare. La inceputul lunii decembrie, combustibilul nuclear se va incarca in reactor, iar la sfarsitul lui decembrie, in perioada Craciunului, se va incarca apa grea in sistemul primar. „La jumatatea lunii martie va avea loc prima conectare la sistemul energetic national (SEN), urmand ca, in aproximativ doua luni, pe la jumatatea lunii mai, sa ajungem la putere nominala, iar la sfarsitul lunii iunie sa declaram unitatea comerciala”, spun expertii de la CNE. Unitatea 2 va produce 706,5 MW, care, adaugati la cei aproximativ 700 MW produsi de Unitatea 1, vor asigura circa 20% din necesarul anual de energie al Romaniei.
Furnizor regional de energie
Vicepremierul a declarat ca Unitatile 3 si 4 sunt avute in vedere in cadrul strategiei energetice nationale. Acestea sunt cu atat mai importante cu cat, in urmatorii 10-12 ani, consumul de energie electrica va creste, in medie, cu 2,5% pe an. Costurile de finalizare a lucrarilor pentru cele doua grupuri variaza intre 1,4 si 2,2 miliarde de euro. „La ora actuala, Guvernul impreuna cu Ministerul Economiei si Comertului si cu managementul companiei se gandesc la formele cele mai potrivite de finantare a grupurilor 3 si 4”, a declarat Gheorghe Pogea. Acestea ar trebui sa fie gata intr-un orizont cuprins intre cinci si sapte ani, la finalul caruia Romania poate deveni un exportator de energie in regiune.