22.5 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSpecialUnicredit: "Suntem în negocieri pentru vânzarea unor credite cu probleme"

Unicredit: “Suntem în negocieri pentru vânzarea unor credite cu probleme”

Preşedintele Unicredit Ţiriac vorbeşte în premieră pentru România Liberă despre cedarea unor pachete de credite cu restanţe spre companiile specializate.

Răsvan Radu a fost probabil singurul bancher de top care a vorbit deschis despre credi­tele de miliarde de euro pe care băncile locale le transferau către mamele din Occident. Acum a
apucat şi momentul în care este nevoit să vândă credite cu proble­me către firmele de recuperare.

R.L.: Diferă condiţiile de acordare a creditelor faţă de perioada precriză?

R.R.: Da. Scoringul este diferit de perioada de dinaintea crizei şi, din punctul nostru de vedere, acum lucrăm printr-o societate separată de bancă.

Care este nivelul restanţe­lor la creditele de nevoi? Bănuiesc că este mai mare decât la creditele ipotecare.

R.R.: Cea mai mare rată este la creditele pentru IMM. Urmată de creditele de consum. Suntem sub piaţă pentru că am fost mai conservatori. Faţă de perioadele anterioare, observăm o stabilizare a creşterii în zona creditelor de consum.

Aţi vândut credite cu probleme către companii specializate sau către bănci membre ale grupului Unicredit?

R.R.: Nu, dar luăm în conside­rare acest lucru de a vinde portofolii de credite pentru persoane fizice peste o anumită perioadă de întâr­ziere la plată. Nu am făcut-o până acum, dar se va întâmpla cu siguranţă.

Aveţi negocieri concrete în acest sens?

R.R.: Avem discuţii concrete  cu mai multe firme specializate.

La ce nivel se situează cererea solvabilă în acest moment?

R.R.: Cererea solvabilă este sub cea din anul trecut. Cererea, în general, este mai scăzută.

Vă aşteptaţi la această evoluţie?

R.R.: Ne aşteptam ca cererea să fie în continuare scăzută în prima jumătate. Ceea ce nu am previzionat este faptul că această perioadă negativă se va prelungi pe tot anul. Va continua cu scădere şi în a doua jumătate.

Deci, per ansamblul acestui an, vă aşteptaţi la o scădere a cererii.

R.R.: Iniţial, nu ne aşteptam, dar constatăm că perioada se prelungeşte. În condiţiile în care economia nu s-a redresat, credem că şi partea a doua a anului va fi cu cerere foarte scăzută.

Dobânzile au scăzut semnificativ de la începutul anului. Cum credeţi că stimulează acest lucru piaţa bancară? Dacă o stimulează.

R.R.: Efectul scăderii dobânzilor nu s-a simţit , nu s-a reflectat perfect ca şi cerere de credite noi. Impactul faţă de potenţial nu a putut fi valorificat, pentru că suntem în recesiune. Veştile continuă să fie proaste şi ca urmare gradul de încredere este în continuare scăzut. Unde observăm o oarecare revi­gorare este la multinaţionale şi la companiile mari. Acolo situaţia stă ceva mai bine şi ei încep deja să îşi facă planuri de viitor.

Credeţi că va continua scăderea dobânzilor? Se va menţine acest trend? Şi dacă da până la ce nivel?

R.R.: Cred că, din acest moment, nu mai este foarte mult loc de scădere a dobânzilor, în special la euro. Dacă ne referim la lei, situaţia este oarecum similară. Ne putem gândi la o scădere, dar nu foarte mare.

Care credeţi că va fi impactul măsurilor anunţate de Guvern? Mă refer la tăierile de salarii din zona bugetară şi cum tratează Unicredit bugetarii faţă de anul trecut?

R.R.: Impactul pe termen scurt va fi o scădere a cererii. Impactul pentru economie este benefic. Deci, datorită acestui lucru, ne aşteptăm să se vadă în gradul de încredere şi în cerere undeva către finele anului.

Prin prisma acestor măsuri priveşte Unicredit altfel bugetarii?

R.R.: Nu privim altfel bugetarii. Privim altfel salariul lor. În grila de calcul va intra un nou salariu. Din punctul nostru de vedere, nu a scăzut apetitul pentru creditarea sectorului bugetar.

Vă întreb pentru că sunt preconizate şi restructurări.

R.R.: Sunt preconizate în întreaga economie. Restructurările bugetarilor apar ca o noutate. Vom privi de la caz la caz. Nu va însemna reducerea interesului nostru.  

Cele mai citite

Indiferent când e primul tur și când e al doilea tur al prezidențialelor, Ciucă tot a ieșit cu turul rupt

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Partidului Național Liberal (PNL), generalul Nicolae Ionel Ciucă, nu s-a săturat să piardă cu 0 – 2 în fața președintelui...

Pledoaria lui Petre Mihai Băcanu pentru curaj

Astăzi, în Aula Bibliotecii Academiei Române, ora 12:00, Petre Mihai Băcanu va răspunde cititorilor săi dacă a meritat să facă pușcărie pentru un popor...

Aavancronica meciului decisiv Slovacia – România de la EURO 2024. Care sunt scenariile

Naționala României joacă miercuri partida decisivă în compania selecționatei Slovaciei pentru calificarea în optimile de finală ale Campionatului European de Fotbal UEFA EURO 2024,...
Ultima oră
Pe aceeași temă