Fondul ONU pentru Copii (UNICEF) a anunţat, marţi, că peste un milion de copii sunt privaţi de şcoală, din cauza violenţelor din nord-estul Nigeriei şi în ţările vecine, provocate de secta islamistă Boko Haram, informează Reuters, citat de Mediafax.
Mai mult, organizaţia atrage atenţia că tinerii sunt expuşi abuzurilor, răpirilor şi recrutării în grupările armate.
Peste 2.000 de şcoli din Nigeria, Niger, Camerun şi Ciad sunt închise din cauza conflictului. Sute de şcoli au fost jefuite, avariate sau distruse complet, se arată în comunicatul emis de UNICEF.
Câteva sute de şcoli au fost redeschise în ultimele luni în Nigeria, dar lipsa securităţii şi teama de violenţă determină mulţi profesori să nu revină la cursuri şi pe părinţi să nu-şi trimită copiii la şcoală.
„Conflictul a fost un şoc enorm pentru educaţie în regiune, iar violenţa a menţinut mulţi copii în afara sălilor de clasă de peste un an, mărind riscul de a abandona complet şcoala”, a declarat Manuel Fontaine, director regional al UNICEF pentru Africa de Vest şi de Centru.
„Şcolile au fost ţintele atacurilor, iar copiii se tem să revină la şcoală. Cu cât rămân mai mult departe de şcoală, cu atât creşte riscul de a fi victime ale abuzurilor şi de a fi recrutaţi de grupările armate”, a adăugat acesta.
Peste 400 de şcoli s-au redeschis începând din octombrie în statul nigerian Borno, fieful insurecţiei islamiste care afectează de şase ani regiunea, la 18 luni după închiderea instituţiilor şcolare în urma unui atac în statul vecin Yobe, care s-a soldat cu moartea a 59 de elevi.
În nordul Camerunului, vizat de asemenea de violenţe comise de gruparea Boko Haram, doar o şcoală din cele 135 închise în 2014 s-a redeschis anul acesta, a precizat UNICEF.