13.8 C
București
marți, 27 februarie 2024
AcasăSpecialUngureanu: Sper ca negocierile pentru Cupru Min să se încheie vineri seară

Ungureanu: Sper ca negocierile pentru Cupru Min să se încheie vineri seară

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu speră ca negocierile pentru vânzarea Cupru Min să se încheie “cu bine”, chiar vineri seară, el spunând că “statul are clauze la care nu va renunţa cu niciun chip”, potrivit Mediafax.

“În momentul de faţă sunt negocieri în curs la Ministerul Economiei. Atenţia media trebuie îndreptată într-acolo. Statul are clauze de la care nu renunţă cu niciun chip. Ceea ce sper este ca negocierile să fie încheiate în cursul zilei de azi (vineri – n.r.), cu bine pentru stat”, a afirmat premierul Mihai Răzvan Ungureanu, aflat la Iaşi.

Citeşte şi Negocierile pentru Cupru Min se prelungesc deoarece statul vrea garanţii pentru investiţii de mediu

Surse participante la negocierile pentru încheierea contractului de vânzare a Cupru Min au declarat  că discuţiile se prelungesc deoarece statul insistă ca investitorul să deschidă un cont escrow în sumă de mai multe zeci milioane euro, pentru a se asigura că investiţiile de mediu vor fi realizate, o altă condiţie la care partea română nu renunţă fiind publicarea contractului.

Discuţiile pentru încheierea contractului au început joi seara şi au continuat pe tot parcursul zilei de vineri, termenul limită pentru semnarea tranzacţiei.

Citeşte şi SCANDAL la Cupru Min. Societata a fost vanduta cu autorizaţia de mediu expirată VEZI DOCUMENTUL

Întrebat cum comentează faptul că patrimoniul Cuprin Min, pe baza căruia a fost stabilit preţul la licitaţia pentru vânzarea companiei, a fost evaluat de o firmă de apartament din Alba Iulia, premierul Mihai Răzvan Ungureanu a afirmat: “Eu nu comentez nici speculaţii şi nici chestiuni de ordin tehnic”.

“S-au făcut referiri pe această temă la nivelul Ministerului Eonomiei şi al purtătorului de cuvânt al Guvernului. Remarc faptul că după ce dezbaterea a pornit foarte retoric, astăzi este construită pe o controversă de informaţii şi de date”, a mai spus Mihai Răzvan Ungureanu.

Patrimoniul Cupru Min pe baza căruia a fost stabilit preţul la licitaţia pentru vânzarea companiei a fost evaluat de către o firmă cu sediul într-un apartament din Alba-Iulia, pe baza unor date culese în 2008 şi actualizate în 2010, firma fiind deţinută de membrii aceleiaşi familii.

Citeşte şi Ungureanu: Criticile legate de Cupru Min se aseamănă cu sloganul din anii 90 “Nu ne vindem ţara”

Un document oficial prezentat, miercuri, de MEDIAFAX, relevă că preţul de licitaţie pentru Cupru Min a fost raportat doar la valoarea activelor societăţii şi cantitatea de cupru care poate fi exploatată în urma unor investiţii estimate chiar de conducerea unităţii, nu de către un evaluator independent, fără să fie luată în considerare şi valoarea zăcământului.

În document se menţionează că necesarul de investiţii tehnologice a fost estimat la 67,3 milioane euro, din care 61 milioane euro realizat până în 2015, iar investiţiile de mediu au fost evaluate la 32,2 milioane euro, din care 17 milioane euro pentru acest an pentru extracţia şi prepararea minereurilor neferoase şi rare.

Citeşte şi Cine serveşte interese străine în afacerea Chevron?

La începutul săptămânii trecute, firma canadiană Roman Copper Corp. a câştigat licitaţia pentru preluarea Cupru Min Abrud la preţul de 200,77 milioane euro, de 3,5 ori peste preţul de pornire a licitaţiei, de 57,3 milioane euro.

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu s-a întâlnit, vineri după-amiază, cu prefectul de Iaşi Dragomir Tomaşeschi şi cu preşedintele CJ Iaşi, Constantin Simirad, întâlnirea, desfăşurată cu uşile închise la Prefectura din Iaşi, durând o oră şi jumătate.

Cele mai citite

Hidroelectrica a raportat un profit net de 6,3 miliarde de lei în 2023

Hidroelectrica, cel mai mare producător de enerrgie electrică din România, a raporat pentru anul 2023 un profit net în creștere cu 42%, la o...

Ce a discutat Iohannis cu Macron în Franța

Preşedintele Klaus Iohannis a participat, luni, la Paris, la invitaţia preşedintelui Republicii Franceze, Emmanuel Macron, la o reuniune de lucru cu mai mulţi lideri...

ONU avertizează că asistența umanitară în Gaza se va încheia în cazul unei ofensive la Rafah

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat luni că programele de asistenţă umanitară din Fâşia Gaza se vor încheia în cazul unei ofensive...
Ultima oră
Pe aceeași temă