7.7 C
București
sâmbătă, 19 octombrie 2024
AcasăSpecialUngaria sustine autostrada Transilvania

Ungaria sustine autostrada Transilvania

Secretarul de stat in Ministerul Economiei si Transporturilor din Ungaria, Gilyan Gyorgy, a anuntat, ieri, ca tara sa sprijina continuarea construirii autostrazii Transilvania (Bors-Brasov) pe actualul traseu. Oficialul strain a spus ca Ungaria si-a luat angajamentul ferm ca pana in 2007, data la care Romania ar urma sa adere la Uniunea Europeana, sa termine constructia unei autostrazi pana la granita cu tara noastra, in dreptul localitatii Bors. Cea de-a doua va fi gata in 2013 si se opreste la Nadlac, in judetul Arad.
„Este in interesul nostru ca lucrarile la autostrada Transilvania sa-si urmeze cursul stabilit. Partea de est a Ungariei si partea de nord vest a Romaniei ar beneficia de o dezvoltare economica mult mai sustinuta, pentru ca este un fapt cunoscut acela ca 60 de kilometri pe o parte si alta de-a lungul unei autostrazi economia cunoaste o dezvoltare sustinuta”, a declarat, la Cluj-Napoca, secretarul de stat maghiar Gilyan Gyorgy.
Potrivit sursei citate, Ungaria are o finantare de 3,3 miliarde euro pentru aplicarea unei legi speciale referitoare la constructia de autostrazi. Cei mai multi bani provin din credite internationale, dar si din fonduri de coeziune ale Uniunii Europene.
Proiectul de autostrada Debrecen-Artand care va face legatura cu localitatea Bors ar urma sa inceapa in 2006 si sa fie finalizat in 2007. Proiectul de autostrada care va face legatura cu artera ce va fi contruita pe teritoriul Romaniei, pe Culoarul IV, va incepe in 2008-2009 si va fi finalizat in 2013, cand este preconizata inceperea autostrazii Nadlac-Lugoj-Sibiu- Bucuresti-Constanta.
Secretarul de stat Gilyan Gyorgy crede ca problema autostrazii Transilvania va fi abordata si in sedinta comuna a guvernelor de la Budapesta si Bucuresti, care va avea loc in luna octombrie, in capitala Romaniei. Costul acestui proiect este de estimat la 4,5 miliarde euro. Lucrarile la autostrada Transilvania, al carei constructor este compania americana „Bechtel”, au fost sistate in vara acestui an, din cauza ca Statul Roman nu a platit toate lucrarile facute de firma.

Cele mai citite

Proiect: Acciza la bere va crește cu 4,3% în 2025 și cu 5% în 2026

Guvernul român a pregătit un proiect de ordonanță prin care acciza la bere va fi majorată în următorii doi ani, conform unui nou calendar...

Vaccinul care ar putea trata cancerul

Descoperirea recentă a unui vaccin experimental împotriva cancerului, bazat pe bacterii modificate genetic, deschide noi perspective în domeniul imunoterapiei oncologice. Vaccinul care ar putea trata...

Ana Bogdan, eliminată în sferturi la Osaka, după ce a câștigat primul set

Ana Bogdan a ratat calificarea în semifinalele turneului WTA 250 de la Osaka, deși a câștigat primul set împotriva olandezei Suzan Lamens, scor 6-4,...
Ultima oră
Pe aceeași temă