Ungaria este gata să înceapă negocieri necondiţionate cu Fondul monetar internaţional (FMI), a declarat, duminică, premierul conservator Viktor Orban agenţiei de presă maghiare MTI, citate de AFP, potrivit Agerpres.
‘În ceea ce ne priveşte, nu există nicio condiţie prealabilă pentru deschiderea negocierilor cu FMI’, a afirmat premierul într-un interviu acordat agenţiei de presă naţionale.
‘Pe ordinea de zi pot fi trecute toate problemele pe care părţile le consideră importante’, a adăugat şeful guvernului.
Viktor Orban face aceste declaraţii după o săptămână în care Ungaria a asistat la creşterea presiunii pieţelor financiare, pe fondul conflictului cu Uniunea Europeană şi FMI.
Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a plasat pe 6 ianuarie datoria suverană a ţării în categoria speculativă, iar moneda locală, forintul, a atins cel mai scăzut nivel istoric faţă de euro pe 5 ianuarie, când un euro a echivalat cu 323 forinţi.
‘Tamas Fellegi va avea mandatul să semneze un acord care-i va permite Ungariei să aplice un program elaborat împreună cu FMI’, a precizat Viktor Orban. Fellegi, negociatorul maghiar cu UE şi FMI, se va întâlni miercuri, 11 ianuarie, la Washington, alături de un vice-preşedinte al băncii centrale ungare, cu directorul general al FMI, dna Christine Lagarde.
Orban a anunţat că Ungaria îşi va menţine deficitul public sub 3% din PIB şi că Parlamentul nu va adopta legi economice în timpul negocierilor cu FMI. Însă discuţiile cu FMI şi UE în privinţa unui eventual împrumut de 15-20 de miliarde de euro sunt în impas: dorinţa lui Viktor Orban de a reforma banca centrală, al cărui guvernator, Andras Simor, nu este deloc pe placul premierului, ameninţă, potrivit FMI, UE şi Banca centrală europeană (BCE), independenţa acestei instituţii.
În semn de protest, o primă vizită de explorare a unei misiuni a FMI şi a UE a fost întreruptă la mijlocul lunii decembrie, iar un nou contact, neoficial, este prevăzut pe 11 ianuarie. ‘Chestiunea maghiară’ va fi analizată de comisarii europeni în aceeaşi zi.
În 2008, Ungaria a fost salvată de la faliment datorită unui credit de 20 de miliarde de euro de la UE, FMI şi Banca mondială (BM).