25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialUnde va puteti petrece Craciunul sau Revelionul in Bucovina

Unde va puteti petrece Craciunul sau Revelionul in Bucovina

» Oferta turistica a judetului Suceava in perioada sarbatorilor de iarna continua sa ramana una dintre cele mai atractive din zona Moldovei si chiar din tara.

Muntii si dealurile impadurite si inzapezite, orasele pitoresti, satele cu o viata calma, asezata, monumentele istorice, culturale si religioase sunt doar cateva dintre atractiile care ii pot determina pe turisti sa aleaga aceasta zona pentru petrecerea sarbatorilor de iarna. Aproape toata oferta turistica din judetul Suceava se afla sub cupola brandului Bucovina. Doua din orasele Bucovinei sunt statiuni – Vatra Dornei si Gura Humorului. La jumatatea distantei dintre acestea, un alt oras pitoresc se infatiseaza in toata splendoarea sa turistilor: Campulung Moldovenesc. Cele trei orase sunt strajuite de paduri dese, indeosebi de conifere in amestec cu fag, precum si de rauri repezi de munte. Nici unul dintre acestea nu are o populatie foarte mare, dar in toate localitatile mai sus mentionate este bine dezvoltat turismul. Pe primul loc se afla Vatra Dornei, o statiune cu traditie si care atrage, de regula, cel mai mare numar de turisti dintre toate localitatile judetului Suceava. Apropierea acestor orase de munti precum Rarau, Calimani si Giumalau a fost de bun augur, sporind considerabil numarul de turisti care aleg sau doar tranziteaza Vatra Dornei si Campulung.

Localitatile rurale, adevarate paradisuri

Cei care doresc sa vada traiul oamenilor de la munte si sa respire o atmosfera patriarhala, oarecum diferita de cea pe care o ofera statiunile ori micile asezari urbane, trebuie sa caute un loc de cazare la una dintre sutele de cabane si pensiuni de la tara. Dorna Candreni, Iacobeni, Mestecanis, Ciocanesti, Poiana Stampei, Vama, Pojorata, Manastirea Humorului, Vatra Moldovitei sunt doar cateva localitati recomandate turistilor. Aici ii asteapta mancaruri traditionale, incepand de la diferite specialitati de pastrav si pana la preparate vanatoresti, de la balmosul facut chiar la stana situata in apropierea pensiunii pana la ciorba radauteana, paini, colaci si cozonaci facuti pe vatra, bauturi traditionale, cum ar fi afinata bucovineana.
Cel putin inca doua locuri din mediul rural mai merita o atentie deosebita din partea turistilor: Zugreniul si Sucevita. Prima este una dintre pensiunile cel mai bine amplasate din punctul de vedere al cadrului natural. Cheile Bistritei sunt aproape de Zugreni cu muntii care se inalta desupra raului, iar padurile de langa frumoasa cabana o invaluie intr-o perdea de vegetatie. Sucevita este raiul pensiunilor si hotelurilor, localitatea suceveana cu cel mai mare avant in ce priveste dezvoltarea serviciilor turistice dupa 1990 si unde pot fi gasite locuri de cazare pentru toate buzunarele.

Petreceri in aer liber in orase

Suceava este poarta de intrare in Bucovina. Orasul este animat mai mult ca niciodata de lumini si de oameni care vin sa asculte cantece populare sau colinde, sa se plimbe cu mocanita prin centrul urbei ori sa bea un vin fiert in locuri special amenajate in aer liber si sa discute cu prietenii. Pe esplanada Casei Culturii au fost amenajate casute din lemn, dupa model bucovinean, in care se comercializeaza doar produse traditionale pentru cei care au optat sa isi petreaca Sfintele Sarbatori aici. Revelionul va fi organizat in aer liber langa bradul din centrul orasului, impodobit mai frumos ca niciodata si unde Mos Craciun va imparti, in zilele premergatoare datei de 25 decembrie, peste 2.000 de cadouri copiilor. si alte orase au anuntat ca vor face petreceri in aer liber de Revelion: Vatra Dornei, Radauti si Falticeni.

Cinci partii de schi ii asteapta pe amatori

Petrecerile si concertele ori spectacolele din ultima decada a lunii decembrie nu sunt singurele modalitati de a atrage atentia oamenilor, fie ca e vorba de localnici sau de turisti. In judetul Suceava sunt cinci partii de schi. Una se afla la Vatra Dornei si are si telescaun, alta este la Campulung Moldovenesc, o alta in statiunea Gura Humorului, unde este cel mai mare hotel de patru stele din judet – Best Western Bucovina Club de Munte. In comuna Malini – locul unde s-a nascut poetul Nicolae Labis – a fost amenajata o partie de schi in apropierea careia au inceput sa se construiasca deja vile si cabane. In comuna Carlibaba este o alta partie de schi care a devenit punct de atractie pentru sute de turisti.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă