Scafandrii militari mor nu doar la război, ci şi în vreme de pace.
Cei mai buni dintre ei execută una una dintre cele mai riscante meserii din lume: cea de scafandru de mare adâncime.
În România, asemenea specialişti se pregătesc la Centrul de Scafandri din Constanţa, subordonat Statului Major al Forţelor Navale.
Ulterior, ei lucrează nu doar pentru Ministerul Apărării Naţionale, ci şi pentru beneficiari civili.
“Lucrul la platformele petroliere de foraj solicită un efort deosebit, care impune sacrificii, din cauza volumului foarte mare de muncă, la acestea pierzându-şi viaţa câţiva scafandri foarte bine pregătiţi”, recunoaşte Laurenţiu Drăgoi, scafandru de mare adâncime.
Declaraţia lui Laurenţiu Drăgoi, în prezent instructor la Centrul de Scafandri, este prezentată de site-ul Forţelor Navale Române, http://www.navy.ro/
Instructorul Laurenţiu Drăgoi mai aminteşte şi de “o serie de misiuni foarte riscante la Porţile de Fier”. Scafandrii muncesc pe Dunăre “în condiţii destul de grele, dat fiind faptul că se află pe o apă curgătoare, cu o vizibilitate foarte scăzută pentru scafandri”.
Din punctul de vedere al adâncimii maxime atinse, scafandrii militari români coboară în Marea Neagră până la 100 de metri. Recordul naţional este însă de 501 metri, realizat la Centrul de Scafandri, în timpul unei scufundări simulate, în anul 1984.
Citeşte şi: FOTO. Forţele Speciale simulează o intervenţie pe platforma petrolieră Gloria