6.5 C
București
joi, 9 ianuarie 2025
AcasăSpecialFOTO. Terorişti sub nivelul mării ? Scafandrii militari caută bombe IMPROVIZATE la...

FOTO. Terorişti sub nivelul mării ? Scafandrii militari caută bombe IMPROVIZATE la mare adâncime

Scafandri militari din şapte ţări s-au antrenat, în ultimele zile, la Constanţa, pentru contracararea unor tipuri de ameninţări absolut neobişnuite.

Unul dintre exerciţiile scafandrilor a urmărit “stabilirea unor procedee comune de neutralizare şi distrugere a dispozitivelor explozive improvizate sub apă”, a informat Statul Major al Forţelor Navale Române.

Scafandrii militari se antrenează, în mod curent, pentru a neutraliza bombe plasate de militarii unei alte armate, potential ostilă, dar dispozitivele explozive improvizate (DEI) sunt cele confecţionate şi plasate de terorişti.

Citeşte şi: GALERIE FOTO: Scafandrii de la Forţele speciale. Invincibili sub apă, în aer şi pe uscat

Exerciţiul de la Constanţa, ajuns la a cincea ediţie, s-a numit Eurasian Partnership Dive 15.

La el au participat peste 100 de scafandri militari din Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, România, SUA, Turcia şi Ucraina.

Au fost executate scufundări reale, în raioanele maritime din largul oraşului Constanţa. Drept nave suport au fost utilizate vase rapide de intervenţie cu scafandri, pentru secţiunea EOD (Explosive Ordnance Disposal), precum şi nava de intervenţie cu scafandri de mare adâncime „Grigore Antipa”, pentru secţiunea scufundări la mare adâncime.

La secţiunea EOD, în cadrul exerciţiului condus de scafandrii militari români, s-au exersat proceduri de căutare şi identificare a dispozitivelor explozive sub apă, de scanare laterală cu sonarul, de ridicare la suprafaţă şi tractare în zona de distrugere, precum şi stabilirea unor procedee comune de neutralizare şi distrugere a DEI sub apă. 

La secţiunea de mare adâncime s-au realizat scufundări reale, cu alimentare de la suprafaţă, la adâncimi de peste 40 de metri, precum şi lucrări subacvatice de tăiere şi sudură oxi-arc cu scule hidraulice. 

Militarii participanţi la exerciţiu au avut la dispoziţie şi Laboratorul Hiperbar al Centrului de Scafandri, unica structură din regiune dotată cu o barocameră.

Citeşte şi: Exclusiv RL. România ar putea construi maşini BLINDATE pentru NATO. Ce dotări vor avea

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Temperatura și clima în Zanzibar: când este cel mai bine să vizitezi?

Destinație turistică de top în 2025, arhipelagul Zanzibar te așteaptă cu un climat tropical, caracterizat prin temperaturi ridicate și umiditate pe tot parcursul...

Pompele de căldură și confortul termic pe tot parcursul anului

Într-o lume în care eficiența energetică și confortul termic sunt tot mai importante, pompele de căldură au devenit soluția ideală pentru menținerea unui...

Kurzii din Siria s-au înțeles cu noua putere de la Damasc pentru a menține unitatea țării

Liderul forțelor kurde siriene care au stabilit o administrație autonomă în nord-estul țării a declarat miercuri pentru AFP că a convenit cu noua putere...
Ultima oră
Pe aceeași temă