Pe durata presupusului conflict politic din coalitia de guvernare, liderii social-democrati de la centru si din teritoriu s-au ferit sa raspunda dur aliatilor PDL in legatura cu avertismentul: "Daca ne mai atacati, plecati". In mod poate surprinzator, dar deloc intamplator, conducerea pesedista a evitat sa riposteze la amenintarile lui Boc, Blaga si Videanu pentru a nu pune pe picior de razboi partidul intr-o perioada cand se pregateste terenul pentru deversarea voturilor in directia dorita. Mai mult decat atat, nici un membru marcant al formatiunii conduse de Mircea Geoana nu a recunoscut public existenta vreunui conflict intern in coalitie datorat divergentelor aparute pe marginea aplicarii impozitului forfetar.
Invitatia de a parasi Executivul, daca se va continua cu opozitia antipedelista, a fost catalogata de acuzati drept o gluma, in conditiile in care toata lumea stie ca somarea premierului adresata direct ministrului Nita de a parasi Palatul Victoria daca nu se simt bine in Guvern a avut un ton serios, fiind incurajata de toti ministrii din partidul cotrocenist. Nici macar Marian Vanghelie, politicianul devenit in acest an portdrapelul PSD, recunoscut pentru asaltul verbal cand ii critica pe oamenii lui Boc, nu a marsat pe arma contraatacului, cu toate ca avea la indemana un motiv de scandal care i se potriveste de minune. La fel si Dan Nica, demnitarul aflat in centrul atentiei de mai multe saptamani, a ocolit realitatea din considerente de partid, in asa fel incat masa de alegatori sa ramana la parerea ca PSD nu a fost de acord cu impozitul minim si ca raspunzatori pentru aceasta masura antisociala sunt numai PDL si Traian Basescu.
Dupa rationamentul politicienilor pesedisti, este bine ca partenerii de coalitie au avut o astfel de iesire la inceput de campanie electorala. Pentru PSD n-a fost niciodata alt interes decat de a arata cu degetul spre cei care fac declaratii politice belicoase la presiunea unui personaj vital, aflat in cursa pentru castigarea alegerilor prezidentiale din toamna. Pesedistii ii lasa pe oamenii lui Basescu sa-si dea arama pe fata in plina criza economica si sociala din doua motive: primul se refera la impactul nefavorabil pe care il are programul cu masuri de dreapta pe fondul cresterii amenintarilor greviste, situatie ce se rasfrange negativ asupra popularitatii candidatilor democrat-liberali spre satisfactia echipei conduse de Mircea Geoana.
Al doilea motiv consta din dorinta liderilor PSD de a nu pierde guvernarea printr-un simulacru de parteneriat, cu o duplicitate evidenta, dominat de fel de fel de interese, care convin tuturor, de vreme ce, la invitatia de a parasi imediat Executivul, seful celui mai mare partid din tara, acuzat ca vorbeste gura fara el dupa sedintele coalitiei, raspunde razand ca nu pleaca si ca asteapta sa fie dat afara. Este clar ca social-democratii realizeaza pe ce pozitie se afla astazi dupa ce au urcat in barca puterii. Totodata, cunosc in ce belea intra daca apuca sa se afle in transeele unui scandal politic in plina intrecere electorala. Rateurile in lant de la inceput de mandat, ma refer mai ales la demisiile de la Interne, au lovit in plin in imaginea unui partid cazat patru ani in vestiarul opozitiei din cauza actelor de coruptie comise din perioada guvernarii Adrian Nastase.
Raportul pe Justitie cu care ne da in cap astazi UE are radacini in mandatul incheiat in 2004. Dosarele de coruptie pe numele unor inalti demnitari, cunoscuti si la Bruxelles, asteapta o rezolvare de mult timp. Mutarea, convenita de Geoana si colegii lui, nu vizeaza o astfel de realitate in care ar putea intra si Dan Nica, acuzat de ANI ca nu si-a trecut o vila in propria declaratie de avere. Mai la indemana este sa-l ataci pe presedinte dupa un razboi de cinci ani cu institutia Basescu, ocolind o confruntare cu partenerul de guvernare de teama unui final periculos. Nu-i consider pe pedelisti usa de biserica, politicieni carora nu ai avea, chipurile, ce sa le reprosezi. Sunt cunoscute increngaturile lor cu unii dintre oamenii de afaceri abonati la contracte cu statul si cat de atent lustruiesc locomotiva de la Cotroceni, mai ales inainte de marile scrutine.
De data asta, Vasile Blaga are dreptate cand il averizeaza pe Mircea Geoana. Liderul PSD nu vrea sa scape de eticheta lui Ion Iliescu, deraind mereu de la subiect cu scrisorele adresate lui Traian Basescu, cu un continut lipsit de relevanta intr-un context politic cu totul diferit. In timp ce unii vorbesc de declaratii in coalitie impotriva impozitului forfetar, "prostanacul" pune pe tapet responsabilitatea presedintelui fata de o posibila pierdere a fondurilor europene din cauza temelor restante pe Justitie. Atacandu-l pe seful statului, Mircea Geoana crede ca alianta nu se va sparge, iar el va ajunge presedintele Romaniei. Ce uita liderul PSD, care este pe cale sa piarda toate razboaiele daca nu se trezeste la timp, este faptul ca acum se joaca pe teren alegerile europarlamentare, nicidecum prezidentialele. Se vede treaba ca nu-i iese din cap ce striga Vanghelie la lansarea candidatilor: "Geoana presedinte!".