12.8 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăSpecialUn Watergate al Poloniei

Un Watergate al Poloniei

Posturile tv din Polonia difuzau, ieri, neincetat aceleasi imagini, filmate de un operator al canalului privat TVN cu o camera ascunsa – Adam Lipinski, sef al cancelariei, principal consilier al premierului Kaczynski si presedinte adjunct al conservatorilor, incercand sa „cumpere” sustinerea politica a unei deputate a partidului Samoobrona (Autoapararea), Renata Beger.
Inregistrarea video il prezinta pe Lipinski promitandu-i deputatei nationaliste un post de secretar de stat in Ministerul Agriculturii si sume considerabile de bani daca Beger va consimti sa sprijine partidul lui Kaczynski, Lege si Justitie (PiS). La intrebarea deputatei legata de garantii politico-financiare pentru depasirea eventualelor sanctiuni dupa parasirea partidului Autoapararea, Lipinski poate fi auzit spunand ca „ne-am gandit deja la acest aspect si banii ar putea fi pusi in carca Sejmului Ð din punct de vedere teoretic acest lucru este absolut posibil”.
Premierul polonez Jaroslaw Kaczynski este cu spatele la zid, relatau agentiile internationale, dupa ce Partidul Taranesc Polonez a anuntat, ieri, suspendarea negocierilor privind formarea unei coalitii de guvernamant pe motiv ca „asa ceva se numeste, pe sleau spus, coruptie”, precum a precizat liderul partidului, Waldemar Pawlak. „Asteptam ca premierul Kaczynski sa se explice… Situatia este foarte grava”.
Analistii polonezi il considera pe premier complet discreditat. „Avem de-a face cu un Watergate al Poloniei. Nu este vorba doar de criza de stat, ci si de un esec moral. In orice tara normala, cu o etica normala, consecinta ar fi una singura: demisia in bloc”, le-a declarat analistul Tomasz Wolek corespondentilor occidentali.
In cursul zilei de ieri, PiS incerca „sa dreaga cofeturile”, explicand propria tentativa de cumparare a unui politician drept provocare regizata de opozitie. O comisie parlamentara va ancheta cazul si va elucida „sforariile opozitiei”, a declarat seful fractiunii parlamentare a PiS, Marek Kuhcinski. Pe de alta parte, vicepresedintele Parlamentului, Bronislaw Komorowski (partidul Platforma Civica), a avertizat conservatorii „sa nu intinda coarda. Nu avem nevoie de reactii ca la Budapesta. Vom cauta solutii politice, dar cea optima este, oricum, cea a anticipatelor”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă