21.2 C
Bucureศ™ti
duminicฤƒ, 6 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialUn vultur rar a fost vฤƒzut din nou รฎn Romรขnia dupฤƒ aproape...

Un vultur rar a fost vฤƒzut din nou รฎn Romรขnia dupฤƒ aproape un secol

Dupฤƒ 83 de ani, un zฤƒgan survoleazฤƒ din nou România. Zฤƒganul (Gypaetus barbatus) este una dintre cele patru specii de vulturi care au cuibฤƒrit cândva ศ™i la noi în ศ›arฤƒ, dar care nu a mai fost vฤƒzut din 1933, precizeazฤƒ Societatea Ornitologicฤƒ Românฤƒ într-un comunicat.

Pasฤƒrea care se aflฤƒ acum pe teritoriul României se numeศ™te Adonis si este una dintre pฤƒsฤƒrile care era menitฤƒ sฤƒ contribuie la refacerea populaศ›iei de zฤƒgani din Franศ›a. În cadrul unui proiect European – LIFE GYPCONNECT – pasฤƒrea a fost eliberatฤƒ în Masivul Central Francez, din 2014, dar nu a rฤƒmas acolo. A plecat din Franศ›a ศ™i a hoinฤƒrit prin mai multe ศ›ฤƒri. Traseul ei este urmฤƒrit cu ajutorul unui emiศ›ฤƒtor satelitar ศ™i a indicat zboruri prin Danemarca, Slovacia, Belarus, Polonia, Ucraina ศ™i acum România.

În România, ultima semnalare documentatฤƒ a zฤƒganului dateazฤƒ din secolul trecut, adicฤƒ din anul 1933. Atunci era vorba despre unul dintre ultimii zฤƒgani care mai cuibฤƒrea în România, în Carpaศ›ii Meridionali.

Zฤƒganul (cuvântul este moลŸtenit din limba dacilor), mai este cunoscut ลŸi sub denumirea de vultur bฤƒrbos. Este o pasฤƒre de pradฤƒ diurnฤƒ caracteristicฤƒ zonelor muntoase ศ™i este prezent în mod obiลŸnuit la altitudini cuprinse între 500-4000 m, dar a fost întâlnit ศ™i la 7500 m altitudine în Himalaya.

Lungimea corpului este de 105-125 cm ศ™i greutatea este cuprinsฤƒ între 4500-7800 g (media 6210 g). Femela este puศ›in mai mare decât masculul. Anvergura aripilor este cuprinsฤƒ între 235-275 cm. Adulศ›ii au înfฤƒศ›iศ™are similarฤƒ.

Este o pasฤƒre maiestuoasฤƒ, cu un penaj ce îmbinฤƒ portocaliul ruginiu cu negrul într-o combinaศ›ie inegalabilฤƒ. Este unul dintre cei mai mari vulturi din lume. Atinge penajul de adult dupฤƒ cinci ani. Pฤƒsฤƒrile tinere au o culoare închisฤƒ. Se hrฤƒneศ™te la fel ca majoritatea vulturilor cu hoituri, însฤƒ ca particularitate, se hrฤƒneศ™te în proporศ›ie mare cu mฤƒduva oaselor acestora. Aruncฤƒ oasele de la înฤƒlศ›ime pe stânci, pentru a le sparge, apoi le înghite. 

Cele mai citite

19 candidaturi au fost respinse la alegerile prezidenศ›iale. Doi candidaศ›i au fost respinศ™i

Pรขnฤƒ รฎn prezent, pentru alegerile prezidenศ›iale din 2024 din Romรขnia, au fost depuse 19 candidaturi, dintre care doar 7 au fost validate de Biroul...

Studentฤƒ cazatฤƒ รฎn regie, muศ™catฤƒ de ploศ™niศ›e. A ajuns la spital

Octavian Berceanu, fostul ศ™ef al Gฤƒrzii Naศ›ionale de Mediu, a publicat imagini pe contul sฤƒu de Facebook cu o studentฤƒ cazatฤƒ la un cฤƒmin...

PSD condamnฤƒ decizia CCR de respingere a candidaturii Dianei ศ˜oศ™oacฤƒ

โ€œDreptul oricฤƒrui cetฤƒศ›ean de a alege ศ™i de a fi ales. CCR Trebuie sฤƒ explice rapid decizia de invalidare a candidaturii Dianei ศ˜oศ™oacฤƒโ€ Bucureศ™ti, 5...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ