5.9 C
București
duminică, 3 martie 2024
AcasăSpecialUn vulcan a erupt în sudul Japoniei. Locuitorii vor fi evacuaţi

Un vulcan a erupt în sudul Japoniei. Locuitorii vor fi evacuaţi

Locuitorii dintr-o insulă mică, din sudul Japoniei, au primit ordin de evacuare, vineri dimienaţa, în urma erupției spectaculoase a unui vulcan, informează  Agerpres.

O coloană uriașă de fum negru și cenușă a ieşit din crater și şi s-a înălţat până la 9.000 de metri, potrivit imaginilor prezentate de televiziunea japoneză NHK.

Un număr de 137 de săteni sunt pregătiți să părăsească insula Kuchinoerabu, din sudul extrem al țării la bordul navelor gardei de coastă.

Erupția de pe Muntele Shindake nu a provocat victime sau pagube materiale, potrivit unui purtător de cuvânt al poliției de pe insula vecină Yakushima.

“Nu există nici o pierdere umană până acum”, a confirmat purtătorul de cuvânt al guvernului, Yoshihide Suga.

“Am mobilizat toate serviciile guvernamentale pentru a asigura securitatea locuitorilor”, a declarat presei și premierul Shinzo Abe.

Elicoptere și bărci ale gardei de coastă au fost trimise la fața locului, a spus el. Sunt așteptate, de asemenea, forțe militare de auto-apărare.

Vulcanul a erupt la ora locală 09:59 (00:59 GMT), potrivit agenției meteorologice japoneze care a ridicat nivelul de alertă la maximum, necesitând evacuarea insulei Kuchinoerabu.

“Fumul negru s-a înălțat foarte sus, până la punctul de acoperire a cerului”, a mărturisit un reprezentant al comunității locale pentru postul NHK.

“La momentul erupției, am auzit o explozie uriașă”, a declarat directorul unei școli locale.

Erupția de pe Muntele Shindake nu a avut nici un impact asupra zborurilor celor două mari companii aeriene japoneze ANA și JAL, precizează AFP.

Acest vulcan a erupt pentru prima data în 1841 și a fost din nou în activitate între anii 1931-1935 și 1966-1980, conform înregistrărilor oficiale.

“Erupția ar putea continua pentru ceva timp, având în vedere istoria Muntelui (Shindake)”, a prezis un vulcanolog de la Universitatea din Kyoto, Kazuhiro Ishihara.

Japonia este situată în zona “Cercului de Foc al Pacificului”, cea mai întinsă și activă zona vulcanică de pe Terra, concentrând 62% din vulcanii activi ai planetei.

În septembrie anul trecut, un vulcan din centrul țării, Mount Ontake, a intrat violent în erupție luând prin surprindere turiștii din zonă și provocând moartea a 57 de persoane și dispariția altor șase, conform  AFP.

Cele mai citite

Exporturile de Săniuța către Rusia, așteptate să crească. Mulți ruși nu pot sta pe schiuri cum vrea Putin

Ilustrație: Marian Avramescu Exporturile de votcă Săniuța către Federația Rusă sunt așteptate să crească spectaculos, după ultimele doleanțe exprimate public de liderul de la...

Un fotbalist din „Generatia de Aur”, șantajat cu un clip video

Un fotbalist cunoscut din „Generatia de Aur”, Ioan Ovidiu Sabău, a fost șantajat cu un clip video „compromițător” în care apare fiica lui....
Ultima oră
Pe aceeași temă