A mai rămas o săptămână până la alegerile parlamentare din 11 decembrie. O săptămână dintr-o campanie electorală anostă, din care a lipsit acea emoție care să mobilizeze electoratul reformist la urne. Alegătorii sunt, din păcate, prea puțin conștienți de faptul că scrutinul de duminică este o confruntare între cei care vor să țină România pe loc, ba chiar să o tragă înapoi, și cei care vor să o împingă de la spate către modernizare.
Nu am încredere în sondajele de opinie din ultima vreme. Institutele de sondare a opiniei publice și presa aservită PSD se dau de ceasul morții să demonstreze că acest partid este cotat peste 40%, chiar 43%. E un scor neverosimil, ce ar putea fi atins doar dacă prezența la urne ar fi foarte scăzută. În fapt, acesta este și scopul rostogolirii unor cifre amețitoare în dreptul PSD: demobilizarea electoratului care-i este ostil. Manipularea acestuia să creadă că nu se mai poate face nimic, că victoria social-democraților este iminentă, în așa fel încât să nu meargă duminică la vot.
Nu pot însă să nu constat că liniștea asta asurzitoare favorizează PSD.
Din păcate, impresia că victoria social-democraților este iminentă este alimentată și de lipsa de combativitate a lui Dacian Cioloș și a taberei PNL-USR. Cristian Ghinea, fost ministru al Fondurilor Europene în Guvernul Cioloș, declara zilele trecute că PSD va face o „boacănă“ care-l va face să piardă alegerile, așa cum s-a întâmplat și în trecut. E o abordare greșită. Să stai și să aștepți greșeala adversarului este o strategie eronată în actualul context. PSD și-a învățat lecția și nu pare să facă aceleași greșeli. În fapt, la alegerile locale a stat la cutie și le-a câștigat.
Ezitările premierului Dacian Cioloș de a-și asuma parteneriatul cu PNL-USR avantajează PSD. Am impresia că premierul și-a întins singur o capcană. Preocupat să nu-și păteze imaginea de independent, să nu deconteze erorile PNL (ca, de exemplu, prezența pe liste a lui Verginel Gireadă, condamnat penal, sau a mamei lui Cătălin Cherecheș, primarul arestat din Baia Mare), Dacian Cioloș a lăsat impresia că este stânjenit de sprijinul PNL. Asta au înțeles și liderii liberali, care i-au cerut să-și asume public parteneriatul cu PNL. Pe ultima sută de metri, Cioloș a făcut acest lucru, fără însă a fi foarte credibil. Am impresia că Dacian Cioloș are un instinct excesiv de conservare politică, care-l împiedică să se angajeze în bătăliile pe care nu știe sigur că le va câștiga.
Nu cred, așadar, că Dacian Cioloș și tabăra PNL-USR sunt capabile să producă un eveniment care să stârnească acea emoție mobilizatoare la urne. Problema este că, în momentul de față, multor alegători nu le este foarte clar de ce ar trebui să împiedice PSD să ajungă la guvernare. Ei nu conștientizează, din păcate, pericolul.
Un singur lucru ar putea produce un astfel de scurtcircuit care să trezească alegătorii reformiști. Dacă CNATDCU nu va amâna din nou verdictul și va stabili, săptămâna aceasta, că Laura Codruța Kövesi, șefa DNA, a plagiat în lucrarea sa de doctorat, decizia va stârni o spirală a evenimentelor cu efecte concrete asupra votului din 11 decembrie. Kövesi va fi presată să părăsească funcția, atât de tabăra politicienilor cu probleme penale, susținută de presa aservită, cât și de electoratul pro-justiție, la pachet cu liderii de opinie care susțin lupta anticorupție. Ideea că procurorul-șef al DNA a săvârșit un furt intelectual nu va fi acceptată de susținătorii săi.
Desigur, Laura Codruța Kövesi nu va pleca din funcție înainte de alegeri, ci după. Astfel, scrutinul din 11 decembrie va căpăta brusc un nou sens. Venirea PSD la guvernare ar însemna numirea unui nou procuror-șef al DNA care să pună cruce luptei anticorupție. În mod cert, dacă va avea ocazia, un viitor ministru PSD al Justiției va propune o astfel de persoană, iar președintele Klaus Iohannis nu ar avea prea multe pârghii să se opună. Orice refuz al șefului statului ar însemna prelungirea mandatului lui Kövesi în fruntea DNA, iar acest lucru nu ar fi acceptat de opinia publică.
Blocarea luptei anticorupție ar fi acel pericol care, sunt convins, ar mobiliza alegătorii anti-PSD la urne și, astfel, ar împiedica acest partid să ajungă la guvernare. Sunt cei care susțin reforma statului, care nu vor să se piardă ce s-a obținut în ultimii
10 ani.