17.1 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialUn urs innebuneste Germania

Un urs innebuneste Germania

De zile bune, presa din Germania si Austria pare a avea un nou favorit. Personajul care face, seara de seara, subiectul de „breaking news” este transfug, feroce si… blanos – anume un superb exemplar de urs brun.
Denumit de presa „Bruno” sau „JJ1”, ursul este originar din Italia, dar si-a parasit regiunea natala, Trentino. Ajuns in Bavaria, Bruno a bulversat opinia publica, dat fiind ca este primul urs brun aflat pe teritoriul bavarez de 170 de ani, dar si pentru ca le-a provocat pagube taranilor din zona, carora le-a omorat zeci de animale de casa.
Dupa reactiile din ce in ce mai furioase ale fermierilor, asociatia vanatorilor din Bavaria a decis ca a venit timpul sa puna capat sangeroaselor aventuri ale lui Bruno, presa informand ca zilele ursului sunt numarate. Dar organizatiile de protectie a animalelor au sarit ca arse. Pe cand cearta despre soarta ursului era in toi, acesta a hotarat sa intoarca spatele germanilor ingrati si sa viziteze pitoreasca Austrie. Aici, aceeasi poveste: Cand sa se mobilizeze vanatorii autohtoni, ursul a spus „pa” si a trecut din nou granita cu Bavaria.
Simtindu-se, probabil, luate peste picior, autoritatile bavareze si tiroleze s-au enervat de-a binelea si au pus la cale o „mobilizare si cooperare bilaterale”: S-a hotarat importul unei capcane ultrasofisticate din SUA, precum si recurgerea la vanatori finlandezi, adusi cu tot cu caini dresati pentru vanatoarea de ursi. Ca distractia va fi una costisitoare, valorand zeci de mii de euro, se intelege de la sine.
Punctul pe „i” l-a pus insa premierul landului Bavaria, crestin-socialul Edmund Stoiber. Cu „talentul” sau retoric – care face, de ani de zile, deliciul presei germane -, el a explicat populatiei „in direct si la o ora de varf” cum se prezinta problema cu ursii. Potrivit politicianului, specia se imparte in trei subspecii: „ursul normal”, „ursul daunator” si „ursul problema”. Iar Bruno este, fara doar si poate, un „urs problema”, dixit Stoiber, pentru care nu mai exista „iertare”.
Presa germana era, ieri, plina de ironii: „Viza lui Bruno a expirat”, titrau cotidienele, amintind ca acum doua saptamani acelasi politician se grabise sa-i ureze „bun venit in Bavaria” ursului. Probabil ca pe Bruno il vor goni, in final, retorica si topica lui 'nea Stoiber, au conchis analistii germani.

Cele mai citite

Zeci de elevi au ajuns la spital după ce au mâncat la școală

Zeci de elevi de la Școala gimnazială din comuna Vlădaia, județul Mehedinți, au ajuns la spital după ce au mâncat la școală prin programul...

Rectificarea bugetară aduce bani în plus pentru anumite domenii

Rectificarea bugetară ar urma să asigure fonduri pentru recalcularea pensiilor și plata indemnizațiilor de șomaj până la finele anului. Ordonanța a fost scoasă la...

Arabia Saudită condiționează relațiile diplomatice cu Israelul de „crearea unui stat palestinian”

Prinţul moştenitor şi lider de facto al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a afirmat miercuri că ţara sa nu va stabili relaţii diplomatice cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă