18.1 C
București
sâmbătă, 5 octombrie 2024
AcasăSpecialUn Ubu mai tare decat regele

Un Ubu mai tare decat regele

S-a jucat si se mai joaca la Nationalul bucurestean o adaptare a piesei lui Moliere „Burghezul gentilom”. In care burghezul e gentilom cat e si…, dar mai bine sa nu dam nume, stiti dvs. care sunt „gentilomii” de azi.
Petrica Ionescu a imaginat iarasi, ca si-n cazul lui „Oedip” la Opera, o superproductie, ceea ce chiar place publicului de azi. Este, desigur, o parodie, caci traim in epoca parodiei. Nu sunt bogatii acestei perioade triste niste parodii ale celor de altadata sau de aiurea? Sunt. Dl Jourdain al lui Moliere devine un fel de Ubu roman, poate mai putin mitocan decat ne-am fi asteptat, din cauza nuantelor prea subtile ale jocului unui Victor Rebengiuc. Parada artistilor, printre care Nureev insusi, e una caracteristica pentru prostul-gust al vremurilor noastre, parada bogatiei e de acelasi prost-gust. In mare, linia molieresca este urmata, doar ca vorbele suna ca acelea de la Divertis sau din „Academia Catavencu”. Decorurile imense ale lui Dragos Buhagiar vor si ele sa sublinieze ca totul este „mega”, particula atat de draga piticilor de pe la televiziunile in voga in ziua de azi.
S-a cam pronuntat cuvantul de origine germana, de mult international, kitsch in legatura cu acest spectacol. Dar si realitatea e cam kitsch, nu-i asa?
Dl Ubu-Jourdain face ravagii in jurul sau, atata doar ca, spre deosebire de modelul sau, tot francez, aici sotia, in persoana Ceciliei Barbora, incearca sa-l trezeasca la realitate, exact ca-n piesa originala. Maia Morgenstern arunca valuri de energie si vulgaritate programata, Medeea Marinescu e extraordinara, mobila, fantezista, Marius Manole de asemenea.
Spectacolul e programat in Sala Mare si totusi scena devine neincapatoare pentru desfasurarea de forte pe care Petrica Ionescu o dirijeaza inspre noi. Imensi pereti, grosi, dar moi, din cand in cand inverziti, se misca de la o scena la alta, mari mase de balerini si coristi evolueaza conform cuvantului de ordine: grotesc. Intrebarea e daca va avea sau nu acest spectacol priza la public. Probabil ca da, a avut si „Tache, Ianke si Cadar”, or, asta e, macar, mai modern.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă