Testele urinare care permit depistarea virusului papiloma uman (HPV), vinovat de apariţia celor mai multe cazuri de cancer de col uterin, ar putea să devină o alternativă acceptabilă faţă de frotiurile cervicale tradiţionale, informează Mediafax.
Pentru a preveni acest cancer de col uterin, femeile sunt îndemnate să facă frotiuri cervicale la fiecare trei ani, în majoritatea ţărilor occidentale, fie în cadrul programelor de depistare organizate, ca în Marea Britanie, fie în cadrul depistărilor individuale, cum se întâmplă în Franţa.
Dar o mare parte dintre femei evită aceste programe de depistare prin frotiuri cervicale, care pot fi realizate doar de profesionişti din domeniul medical.
Combinând rezultatele a 14 studii ce compară eficienţa testelor urinare existente cu cea a frotiurilor, cercetătorii britanici au găsit rezultate destul de asemănătoare, cu doar un avantaj foarte mic de partea frotiurilor, indică un studiu, apărut pe site-ul revistei British Medical Journal.
Sensibilitatea acestor teste este descrisă ca fiind una "moderată" pentru detectarea cazurilor pozitive şi "ridicată" pentru reperarea cazurilor negative. Procentul cazurilor pozitive corect identificate era de 73%, în timp ce sensibilitatea era de 98% pentru cazurile negative.
Eficienţa era mai bună atunci când testul era realizat pe eşantioane de urină recoltate la primele ore ale dimineţii.
Până la 80% dintre femeile active din punct de vedere sexual sunt infectate cu HPV într-un anumit moment din vieţile lor, însă doar între 10% şi 20% dintre ele dezvoltă o infecţie persistentă care, în anumite cazuri, poate duce la apariţia cancerului de col uterin.