17.8 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăSpecialUn sugar a disparut din Spitalul de Urgenta Craiova

Un sugar a disparut din Spitalul de Urgenta Craiova

Un sugar, baietel, in varsta de doua luni a disparut joi dupa-amiaza de la maternitatea Spitalului de Urgenta Craiova. Micutul a fost nascut prematur pe data de 22 iulie de catre Urata Marinela, de 33 de ani, din Motatei Gara, Dolj, la Spitalul Municipal Calafat. De la nastere copilul are o tumoare la ochiul stang, motiv pentru care a fost transferat impreuna cu mama sa la Craiova. Medicii craioveni au decis sa-l tina in spital sub supraveghere in vederea unei interventii chirurgicale. Mama acestuia, cu deficiente psihice, a stat patru zile la maternitate, dupa care a plecat acasa pentru ca nu-l putea alapta si nu avea ce face in spital. Tatal copilului, Ion Golaliu, de 38 de ani, este nevazator. Cadrele medicale de la sectia de maternitate a Spitalului de Urgenta Craiova au incercat sa rezolve singure problema disparitiei copilului. Vazand ca nu dau de urma micutului, in jurul orei 19:00 au anuntat politia. Imediat la nivelul IPJ Dolj s-a constituit un comandament pentru rezolvarea acestui caz fara precedent. Zeci de politisti doljeni au inceput de ieri-dimineata sa "mature” tot Doljul, batand din poarta in poarta la toate femeile care au nascut in ultimele saptamani si au pierdut copiii la nastere sau mai tarziu. O alta echipa a luat declaratii la tot personalul medical aflat in tura in timpul careia a fost furat sugarul. Tatal copilului s-a dus ieri-dimineata la spital, la Craiova, pentru a afla ce s-a intamplat cu fiul sau, insotit de un nepot al sau. Acasa, la Motatei Gara, politistii si reprezentantii primariei au cautat-o pe mama copilului. Aceasta a spus ca nu stie nimic de fiul sau, dar ca vrea copilul inapoi cu orice pret pentru ca e sange din sangele ei. Totodata, ea a precizat autoritatilor locale faptul ca nu si-a abandonat copilul in spital, ci ca l-a lasat acolo la solicitarea cadrelor medicale. Directorul general al Spitalului de Urgenta Craiova, dr. Cristina Calangiu, a spus ca pare a fi vorba de un gest premeditat: "Cei care au luat copilul au venit cu haine pentru el de acasa, pentru ca in patutul sau a ramas paturica de la maternitate. Mai mult, daca cineva incerca sa fure un copil de acolo, il fura pe cei din primul patut, de langa usa, nicidecum pe cel din ultimul pat, de langa fereastra. Copilul fusese mutat in acel salon doar cu o zi inainte. Toate aceste date ma duc la ideea ca totul a fost premeditat”. La orele amiezii politistii doljeni continuau investigatiile in acest caz. Pe coridoarele sectiei de maternitate circula la un moment dat un zvon conform caruia tatal copilului declarase ca el isi luase feciorul Ð al patrulea copil al lor Ð acasa. Zvonul a fost insa infirmat de autoritatile locale din Motatei Gara.

Eugen Nicolaescu: „Trebuie sa regandim sistemul de paza din spitale”

Disparitia bebelusului reprezinta un fenomen care trebuie sa ingrijoreze autoritatile, dupa finalizarea anchetei urmand sa fie stabilite masurile care se impun pentru a evita astfel de incidente”, a declarat ieri ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu. Poate ca ar trebui sa regandim sistemul de paza din spitale, mai ales in locurile vulnerabile, cum ar fi sectiile cu copii abandonati sau acolo unde exista suspiciuni ca mama ar intentiona sa-si paraseasca bebelusul”, a mai precizat ministrul Nicolaescu. In opinia demnitarului, este nevoie de o ancheta foarte riguroasa in acest caz, dar si in altele similare, iar investigatiile politiei sunt extrem de importante. La inceputul acestui an, directorul Spitalului Caritas din Bucuresti semnala cateva incercari de sustragere a copiilor din spital.

Theodora Bertzi: „Rapire de persoane in scopul adoptiei”

Bebelusul disparut din maternitatea de la Craiova nu era abandonat, intrucat mama sa l-a vizitat tot timpul, iar Directia de Asistenta Sociala si Protectia Copilului a contactat familia si urma sa duca copilul acasa imediat ce acesta se insanatosea, a declarat Theodora Bertzi, seful Oficiului Roman pentru Adoptii (ORA).
„Greseala e ca se vorbeste de un copil abandonat. El nu e abandonat, e nascut prematur. A fost mutat de la Calafat pentru tratament, intrucat s-a nascut cu o greutate de 1.800 grame, dar mama sa l-a vizitat permanent”, a declarat Bertzi. Ea a precizat ca parintii bebelusului disparut mai au alti trei copii, iar tatal este orb, fiind handicapat gradul I de invaliditate, acesta fiind motivul pentru care mama nu a putut sta cu el in spital.
„N-a fost nici o secunda abandonat, iar cine l-a rapit nu stia asta”, a precizat seful ORA. Bertzi sustine ca ceea ce s-a intamplat la spitalul din Craiova este rapire de persoane si este convinsa ca scopul final al acestei actiuni este adoptia.

Cele mai citite

Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni: vreme plăcută, dar cu ploi răspândite în aproape toată țara

În următoarele două săptămâni, România va experimenta o vreme predominant plăcută, conform prognozei publicate luni de ANM. Totuși, ploile vor fi frecvente în majoritatea...

Răzvan Lucescu l-a transferat pe Lovren la PAOK!

Echipa românului Răzvan Lucescu, PAOK Salonic a reușit un transfer de marcă prin aducerea lui Dejan Lovren, câștigător al Ligii Campionilor și finalist al...

PAID anunță sprijin financiar pentru proprietarii afectați de inundațiile recente din estul României

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) a declarat luni că este pregătit să despăgubească rapid și eficient proprietarii de locuințe asigurați, în urma...
Ultima oră
Pe aceeași temă