Un bărbat sud-coreean, în vârstă de 80 de ani, s-a autoincendiat în faţa Ambasadei Japoniei de la Seul, în timpul unor proteste prin care Tokyo este îndemnat să prezinte scuze pentru obligarea unor fete şi femei sud-coreene să lucreze în bordeluri militare, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, relatează Reuters în pagina electronică, citat de Mediafax.
Aceste proteste faţă de obligarea unor fete şi femei sud-oreene să lucreze în bordeluri militare japoneze, în al Doilea Război Mondial, au avut loc miercuri, cu două zile înainte de marcarea sfârşitului ostilităţilor.
Bărbatul s-a autoincendiat în timpul uneia dintre demonstraţiile săptămânale organizate la Ambasada Japoneză înainte de marcarea, pe 15 august, a 70 de ani de la sfârşitul ocupaţiei coloniale japoneze în Peninsula Coreea.
Mitingul de miercuri a fost mai amplu decât de obicei, în contextul apropierii evenimentului, la el participând aproximativ 2.000 de persoane, inclusiv trei dintre cele 47 de foste „femei de confort” – cum sunt numite eufemistic de Japonia – în viaţă, potrivit organizatorilor.
Participanţi la protest l-au acoperit pe bărbat cu banere pentru a stinge flăcările, iat paramedici l-au condus la un spital.
Bărbatul, identificat drept Choi Hyun-yeol de către o organizaţie civică din care face parte, se afla în stare gravă, prezentând arsuri la nivelul gâtului, feţei şi părţii superioare a toracelui, a anunţat un profesor de la spital. „Pacientul este bătrân şi prezintă arsuri grave, astfel că supravieţuirea sa nu poate fi garantată”, a declarat el pentru presă.
Tatăl lui Choi a fost membru al mişcării antijaponeze de independenţă, în 1932, şi a fost încarcerat timp de un an, potrivit unui comunicat postat online de organizaţie, care militează pentru drepturile victimelor muncii forţate. Choi a devenit un susţinător al organizaţiei anul trecut.
Colonizarea Peninsulei Coreea de către Japonia, în perioada 1910-1945, rămâne un subiect sensibil în Coreea de Sud.
Relaţiile Seulului cu Tokyo au fost tensionate mult timp de ceea ce sud-coreenii consideră o reticenţă a liderilor japonezi de a închide rănile trecutului războinic al acestei ţări şi de a recunoaşte că au obligat fete şi femei să lucreze în bordeluri militare japoneze.