14.6 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialUn submarin nuclear britanic a fost grav avariat în timp ce urmărea...

Un submarin nuclear britanic a fost grav avariat în timp ce urmărea navele rusești în Marea Nordului

Submarinul britanic HMS Talent, cu propulsie nucleară, a fost grav avariat pe timpul unei misiuni în Marea Nordului, relatează publicația Daily Mail.

Autoritățile britanice nu au oferit detalii, dar se pare că incidentul s-a produs în timpul nopții de sâmbătă spre duminică. Submarinul de 5300 de tone a revenit în port cu o lovitură și o gaură în partea superioară, la baza periscopului.

Surse militare britanice au recunoscut că submarinul s-a ciocnit cu un corp solid, care putea fi un ghețar, în timp ce încerca să se ridice la suprafață. „Corpurile de gheață sunt în general detectate de scanerele noastre, însă nu toate”, a spus sursa citată.

Daily Mail precizează că, în ultimele luni, submarinele britanice și-au intensificat deplasările în Marea Nordului, până la Oceanul Arctic, pentru a monitoriza activitatea navelor militare ale Rusiei.

Incidentul submarinului Talent a fost relatat deja de mass-media rusă, care comentează evenimentul în termeni ironici.

Reparația submarinului Talent va costa circa 500.000 de lire sterline (750.000 de dolari). El va fi din nou operațional abia peste câteva luni.

HMS Talent a fost lansat la apă în anul 1988. Principalele arme de la bordul lui sunt rachetele de croazieră Tomahawk.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ucraina a conceput un submarin electric ce va putea lansa torpile

Inginerii ucraineni dezvoltă un nou submarin care poate lansa torpile, potrivit Kyiv Post, conform monitorulapararii.ro. Ambarcaţiunea, cunoscută sub numele de „Kronos", a fost testată cu...

Marea Britanie ar putea interzice fumatul

Una dintre principalele cauze ale deceselor cauzate de cancer în Marea Britanie este fumatul, iar Rishi Sunak vrea să-l interzică. Mai exact, Marea Britanie este...

ACAROM: Producția de mașini din România a crescut cu peste 7% la început de an

Producţia naţională de automobile a crescut, în primele trei luni ale acestui an, cu 7,1%, până la 152.912 de unităţi, comparativ cu acelaşi interval...
Ultima oră
Pe aceeași temă