11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialUn "Stonehenge" mai mic, descoperit in Marea Britanie

Un “Stonehenge” mai mic, descoperit in Marea Britanie

Un ansamblu neolitic care reproduce, ila scara mai mica, faimosul monument Stonehenge, situat la doar 1,6 kilometri distanta,  a fost descoperit de arheologi,  generand noi interpretari privind modul in care a fost construit ansamblul neolitic format din patru cercuri construite din piatra, informeaza dailymail.co.uk, citat de Mediafax.

Cercul preistoric a fost dezgropat in secret in timpul verii, aceasta fiind una dintre cele mai importante descoperiri legate de epoca mentionata din ultimii ani.

Cercetatorii au numit monumentul "Bluehenge", de la culoarea celor 27 de pietre care il alcatuiau candva, dar care nu mai exista in prezent.

Descoperirea pune sub semnul intrebarii interpretarile conventionale privind modul in care Stonehenge a fost construit.

Bluehenge a fost construit in urma cu circa 5.000 de ani – in aceeasi perioada cand a inceput si constructia Stonehenge – si pare a fi o versiune miniaturala a acestuia.

Cele doua ansambluri de cercuri din piatra au stat unul langa altul pana cand Bluehenge a fost dezasamblat. Specialistii cred ca pietrele care au format Bluehenge au fost folosite pentru a largi cercurile Stonehenge, intr-unul dintre procesele de restaurare.

Tot ce a ramas in prezent din Bluehenge sunt gaurile lasate de cele 27 de pietre uriase. Resturile de pietre albastre ramase in aceste gauri par a fi identice cu cele folosite la construirea complexului Stonehenge.

Ruinele complexului Stonehenge se afla in Salisbury, la circa trei kilometri de orasul Amesbury, in comitatul Wiltshire, din sudul Angliei.

Stonehenge este, probabil, cel mai important monument preistoric din Anglia. O teorie traditionala indica faptul ca acesta ar fi fost construit de druizi, inainte de cucerirea romana. Tehnicile de analiza arheologica moderne au demonstrat, insa, ca Stonehenge a fost construit cu cel putin 1.000 de ani inaintea druizilor.

Cercetarile din 2008 indica perioada constructiei ca fiind cuprinsa intre 2400 – 2200 inaintea erei noastre.

Cele mai citite

Isărescu: Ne propunem să adâncim şi să extindem colaborarea pe care o avem prin parteneriatul BNR-ASE

Banca Naţională a României îşi propune să adâncească şi să extindă parteneriatul cu Academia de Studii Economice, scopul fiind acela de a construi în...

Persoanele fizice pot angaja și plăti legal personal pentru activitățile casnice

Ministerul Muncii anunță că platforma electronică destinată beneficiarilor și prestatorilor de activități casnice, care introduce un concept nou pe piața muncii, este funcțională și...

Iohannis, primit de omologul sud-coreean

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, astăzi, de omologul sud-coreean, Yoon Suk-yeol, la Palatul prezidenţial.Şeful statului român efectuează de luni până mâine o vizită...
Ultima oră
Pe aceeași temă