20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialUn spectacol fantast de Horatiu Malaele

Un spectacol fantast de Horatiu Malaele

Eveniment la Comedie, saptamana trecuta: premiera cu piesa „Revizorul” de Gogol, in regia lui Horatiu Malaele, scenografia Lia Mantoc. Spectacolul fusese anuntat cu surle si trambite ca fiind jucat de Stefan Banica jr. Intr-adevar, el il joca pe Hlestakov. Dar e departe de a fi un remarcabil Hlestakov, asta daca ne gandim numai la acelasi personaj creat de Sorin Leoveanu, acum cativa ani, la Craiova.
Nu contest, e un tanar cu vino-ncoa' pentru domnisoarele de azi, doar ca Hlestakov a fost cam sters. In schimb, George Mihaita, in rolul primarului, atinge un varf al carierei sale de actor comic. Notabilitatile orasului sunt concepute ca niste roboti, care se supun comenzilor primarului, mai intai, apoi celor ale lui Hlestakov, presupusul revizor. Anuntul pe care primarul il face notabililor, ca va veni un inalt functionar de la St. Petersburg, ar fi fost foarte de efect acum 20 de ani, George Mihaita intonand precum Ceausescu in unele momente ale sale. Dar e tare si astazi, s-o recunoastem.
Horatiu Malaele si-a conceput plastic spectacolul: grupul notabililor, in care primarul reintra de indata ce se vede in fata presupusului revizor, arata ca scos dintr-o pictura de epoca. De altfel, acestia sunt cu totii machiati foarte puternic, in maniera clovnilor, individualizandu-se doar in fata lui Hlestakov: fiecare se teme altfel, dar cu totii recurg la bani pentru a se salva. Valentin Teodosiu, Ion Chelaru, Gheorghe Danila si Serban Georgevici reusesc sa-si contureze distinct personajele, avand ca nota comuna hotia, lasitatea si viclenia. Virginia Mirea si Delia Seceleanu intepreteaza rolurile sotiei si fiicei primarului, cu har si imaginatie. Eugen Racoti, in Bobcinski, face un rol tragicomic de neuitat, alaturi de un alt veteran, Petre Dinuliu, in Dobcinski. Trahanache si Farfuridi in alta lume si in alta epoca. Foarte atent au fost conturati si cei trei negustori, Florin Dobrovici, George Grigore si Cuzin Toma. Dragos Huluba are haz in micul rol al servitorului lui Hlestakov.
Spectacolul este invaluit de un halou misterios, parca fantastic, gagurile nu sparg aceasta atmosfera, uneori de cavou in care au inviat cei morti demult. O realizare de palmares a teatrului, a lui Horatiu Malaele si, nu in ultimul rand, a lui George Mihaita.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă