6.8 C
București
luni, 26 februarie 2024
AcasăSpecialUn singur sistem de incalzire in fiecare bloc

Un singur sistem de incalzire in fiecare bloc

Consumatorii care vor dori sa se debranseze de la sistemul centralizat de incalzire incepand din luna martie 2007 vor trebui mai intai sa-si convinga toti vecinii sa procedeze la fel. Conducerea RADET sustine ca nu va mai permite debransari individuale ale celor care doresc sa-si instaleze centrale termice, in timp ce vecinii lor vor ramane clientii regiei de termoficare.
Masura anuntata de RADET are la baza prevederile Legii nr. 325/2006 privind serviciul public de alimentare cu energie termica, acesta aplicadu-se in intreaga tara. Conform articolului nr. 3, care enumera principiile legii, “un condominiu – un sistem de incalzire”. Aceasta inseamna ca intr-un bloc nu pot functiona doua sisteme de incalzire, adica centrale termice de apartament si sistemul centralizat, asa cum se intampla in prezent in majoritatea imobilelor din Capitala si din intreaga tara.
“Noua lege a energiei termice, aprobata in urma cu doua luni, prevede ca fiecare asociatie de proprietari trebuie sa decida, incepand din martie, ce sistem de incalzire doreste. Instalatiile in bloc sunt gandite sa functioneze unitar, iar incepand din luna martie 2007 nu se vor mai accepta debransari individuale decat daca tot blocul vrea centrale termice”, a afirmat Adrian Bucur, director la RADET.

Debransarea intregului bloc

Legea nu se va aplica retroactiv, asa ca aceia care si-au instalat deja centrale nu vor avea de suferit. Probleme vor fi pentru locatarii care vor dori sa renunte la sistemul centralizat din luna martie 2007. Acestia vor trebui mai intai sa discute cu toti vecinii si sa-i convinga sa-si instaleze centrale, astfel incat intregul bloc sa fie debransat de la sistemul centralizat. Acest lucru va fi destul de greu de realizat pentru ca nu toti locatarii vor dori acelasi sistem de incalzire in acelasi timp. In acest fel se va reduce drastic numarul celor care se vor putea debransa de la reteaua RADET, iar regia va avea de castigat pentru ca nu-si va pierde clientii.
“Nicaieri in lume nu sunt doua surse de incalzire pentru un condominiu”, justifica masura directorul general al RADET, Virgil Ramba.

Legea lasa loc de interpretari

Totusi, in lege nu se specifica clar faptul ca toti locatarii dintr-un imobil vor trebui sa aiba acelasi sistem de incalzire, iar cei care doresc sa se debranseze de la sistemul centralizat trebuie sa-i convinga si pe vecini sa faca acelasi lucru. Este necesar numai acordul vecinilor si al asociatiei, dupa cum prevede Legea nr. 325/ 2006, ceea ce inseamna ca debransarile se vor putea face individual si dupa luna martie 2007. “Legea nu prevede obligativitatea debransarii integrale a imobilului. Declaratiile reprezentantului RADET Bucuresti dovedesc o interpretare curioasa a legislatiei. Este adevarat si sustinem ceea ce este prevazut la articolul nr. 3 – “un condominiu – un sistem de incalzire”. Acest principiu, care este valabil in toata Europa, Romania fiind exceptia, trebuie introdus treptat in urmatorii 10 ani. In prezent, debransarea individuala este permisa si dupa 31 martie va fi permisa”, a declarat Mihai Mereuta, presedintele Ligii Asociatiilor de Proprietari Habitat.
Deconectarea unui consumator dintr-un condominiu se face cu respectarea urmatoarelor conditii cumulative: a) acordul vecinilor de apartament, atat pe orizontala, cat si pe verticala; b) acordul scris al asociatiei de proprietari, exprimat prin hotararea adunarii generale, asupra intentiei de realizare a unui sistem individual de incalzire; c) anuntarea, in scris, a operatorului care are si calitatea de furnizor, cu cel putin 30 de zile inainte.

Cele mai citite

Nae Caranfil, regizorul:”Nici la Hollywood nu prea mai sunt bani”

La Dialogurile Puterii, un invitat special, regizorul Nae Caranfil, cu modestia creatorului, vorbește despre filme, despre trecutul și viitorul cinematografiei, dar și despre...

Jumătate dintre mamela sub 14 ani dib UE se află în România

În România, în 2022, erau înregistrate peste 7.000 de mame minore, relevă documente al Ministerului Familiei, potrivit cărora numărul acestora a fost cu...

Nae Caranfil, regizorul:”Nici la Hollywood nu prea mai sunt bani”

La Dialogurile Puterii, un invitat special, regizorul Nae Caranfil, cu modestia creatorului, vorbește despre filme, despre trecutul și viitorul cinematografiei, dar și despre...
Ultima oră
Pe aceeași temă