25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialUn senator PD a scos ierarhii de sub efectele Legii lustratiei

Un senator PD a scos ierarhii de sub efectele Legii lustratiei

Un senator PD a propus joi in plenul Senatului respingerea amendamentului referitor la punerea sub incidenta Legii lustratiei a liderilor cultelor religioase care au colaborat cu fosta Securitate. Acest amendament propus de PNL ii viza in primul rand pe patriarhul Teoctist, IPS Bartolomeu Anania, noul mitropolit de Cluj (deconspirat ca agent DIE de insusi generalul Pacepa, seful sau direct), pe alti ierarhi in varsta ai BOR, dar si pe conducatorii religiosi ai altor culte din Romania. Prin urmare, in noua varianta a Legii lustratiei fetele bisericesti din BOR (si din toate celelalte 17 culte legal admise) care au colaborat cu fosta Securitate isi vor putea pastra in continuare scaunele si eventual gradele. Acest aranjament a fost pus la cale de Emil Boc la Cluj cu prilejul intronizarii mitropolitului Bartolomeu Anania: BOR va sprijini masiv PD-ul in perspectiva iminentelor alegeri anticipate; in schimb, partidul lui Emil Boc va scoate ierarhii si preotii de sub efectele Legii lustratiei si va obstructiona ascensiunea lui Ticu Dumitrescu la presedintia CNSAS. Amenintarea Ticu Dumitrescu a fost anihilata prin diversiunea pusa la cale de Corneliu Turianu, la propunerea PD, iar ierarhii nu vor fi cercetati la dosarul de colaborare cu Securitatea in urma propunerii senatorului PS Dan Carlan. Pana acum trocul dintre Boc si IPS Anania functioneaza impecabil. Am putea numi aceasta intelegere "Alianta BA” (Boc plus Anania)!

BOR a intrat in campanie electorala

In cursul acestei saptamani IPS Bartolomeu Anania, mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, a primit o placheta speciala a Prefecturii Cluj cu ocazia ridicarii sale la rangul de mitropolit, ceremonie in cadrul careia prefectul Alin Tise, prezent la festivitatile de intronizare, alaturi de presedintele Romaniei si Emil Boc, a apreciat evenimentul ca fiind "un crampei de istorie”. Mitropolitul Anania a fost foarte incantat de placheta primita de la prefectul judetului Cluj si i-a daruit la randul sau o Biblie diortosita de Inalt Prea Sfintia Sa, un exemplar de lux dintre putinele volume numerotate si legate in piele, cu marginile aurite, dintre care au mai primit patriarhul Teoctist, Regele Mihai si presedintele Traian Basescu. Cu acest prilej IPS Anania i-a solicitat prefectului o intalnire cu parlamentarii judetului Cluj pentru a pune la cale, impreuna cu BOR, strategia comuna ortodoxo-politica impotriva ordonantei privind Fundatia Gojdu, promovata de liberali. Totodata, mitropolitul de Cluj i-a cerut prefectului Tise sume considerabile de bani pentru "lucrari de infrumusetare a Catedralei Mitropolitane”, conform unei informatii Mediafax. Ar mai fi de adaugat doar ca prefectul Alin Tise provine tot din PD si este finul de cununie al lui Emil Boc, presedintele partidului si primarul municipiului Cluj.
In acest context devine tot mai clar ca IPS Anania, considerat "vocea cea mai autoritara a BOR”, a impus – printr-o decizie a Sfantului Sinod – neimplicarea preotilor si ierarhilor in campania electorala anterioara, sub amenintarea sanctiunii ca vor fi caterisiti, doar pentru a-si putea promova, in umbra, propriile aliante politice, care se vadesc acum a fi incheiate cu PD. Altfel, pare cu totul ilogic ca ierarhul care parea cel mai indarjit impotriva implicarii Bisericii in politica sa reuseasca performanta de a-l aduce la intronizarea sa, ca nou mitropolit de Cluj, pe insusi presedintele Romaniei, alaturi de Emil Boc, primajul PD al municipiului Cluj. In context mai larg, chiar si infiintarea noii mitropolii de Cluj, prin ruperea a opt judete din Mitropolia istorica a Ardealului, salutata imediat de primarul Boc si prefectul Tise, apare cu tot mai mare evidenta ca "o lucratura politica”, vorba lui Ticu Dumitrescu. In perspectiva alegerilor anticipate, Boc a reusit performanta sa atraga in schimb sustinerea larga a BOR prin "inaltarea in rang” de mitropolit a arhiepiscopului Bartolomeu Anania. Odata inlaturate primejdia Ticu Dumitrescu si Legea lustratiei, putem considera ca BOR a intrat deja in pregatirea campaniei electorale. Dupa modelul judetului Cluj, prefectul de Salaj (despre care se spune ca a fost ofiter de securitate!) s-a intalnit deja cu protopopii ortodocsi din judet (lucru care nu s-a intamplat de 16 ani incoace) sub pretextul unor actiuni caritative de Paste, derulate prin intermediul unei fundatii… PD!

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă