-3 C
București
sâmbătă, 18 ianuarie 2025
AcasăSpecialUn român a licitat 405.000 euro pentru scrieri de Cioran

Un român a licitat 405.000 euro pentru scrieri de Cioran

Un român a cumpărat întregul lot cu manuscrise şi documente ale lui Emil Cioran, la finalul  unei licitaţii care a avut loc astăzi, la Paris, oferind întreaga sumă la care s-a ajuns prin licitarea fiecărui obiect în parte, adică 405.000 de euro, a declarat directorul BCU, Mireille Rădoi, pentru Mediafax. Licitaţia a fost organizată de casa Binoche et Giquello.

Potrivit unor surse, cumpărătorul este un român din SUA şi a licitat prin telefon. El i-a scos din cursa licitaţiei pe reprezentanţii BCU şi TVR.

Biblioteca Centrală Universitară (BCU) şi Televiziunea Română (TVR) au participat la această licitaţie cu intenţia de a achiziţiona împreună tot lotul Emil Cioran, care cuprindea 123 de poziţii, valoarea tuturor obiectelor fiind estimată de specialişti la o sumă sub 100.000 de euro.

După o licitaţie în care fiecare document în parte a fost supralicitat, BCU şi TVR reuşind să câştige mai multe dintre acestea, un alt licitator a achitat suma totală la care s-a ajuns pentru acest lot – 405.000 euro -, adjudecându-şi-l astfel.

„Nu ne-am mai închipuit că cineva poate să facă totalul. Reuşisem să luăm din fiecare, şi din manuscrise, şi din documente”, a declarat Mireille Rădoi pentru Mediafax. Ea a mai precizat că s-a ajuns la sume foarte mari la licitarea fiecărui document în parte, dând ca exemplu diploma de licenţă – 17.000 de euro, diploma de bacalaureat – 8.000 de euro – şi manuscrisele „Schimbarea la faţă a României” – 20.000 de euro şi „Cartea amăgirilor” – 13.000 de euro.

„S-a licitat mult mai mult decât ne aşteptam. Toţi cei care reuşiseră să achiziţioneze ceva au pierdut la final. A fost mult peste posibilităţile noastre”, au spus şi reprezentanţii TVR, citaţi de Mediafax.

Printre manuscrisele şi documentele lui Cioran scoase la licitaţie la hotelul Drouot Richelieu din Paris, joi, s-au numărat caiete manuscrise – „Tragicul cotidian”, „Adolescenta”, „Jansenismul”, „Pamflet şi pamfletar”, „Consideraţiuni asupra problemei cunoştinţei la Kant”, „Banalitate şi transfigurare”, „Cartea amăgirilor”, „Lacrimi şi sfinţi”, „Schimbarea la faţă a României” -, numeroase cărţi poştale şi scrisori adresate părinţilor şi altor rude, o fotografie a lui Cioran reprezentat aşezat, semnată pe verso, diploma de bacalaureat, datată 5 octombrie 1928, diploma de licenţă în filosofie şi litere, datată 23 iunie 1932, un carnet de student emis în Germania pentru anul şcolar 1933 – 1934, cu fotografie şi semnătură, mai multe cărţi de identitate emise de autorităţile germane, un paşaport, eliberat la 15 septembrie 1934, un carnet de student emis în Franţa, abonamente de tren, fişe de lectură, un permis pentru bibliotecă şi multe altele.

Printre cele mai scumpe dintre acestea, după valoarea estimată, s-au numărat manuscrisul intitulat „Îndreptar pătimaş”, datat 12 martie 1940, evaluat de experţi la o sumă între 8.000 şi 10.000 de euro, dar şi câteva manuscrise evaluate la sume între 4.000 şi 5.000 de euro, precum „Max Stirner”, nedatat (aproximativ 1929 – 1930), „Intuiţionismul contemporan”, nedatat (1932), „Lacrimi şi sfinţi”, nedatat (1936 – 1937).

În acest an, vineri, pe 8 aprilie, este celebrat centenarul naşterii scriitorului Emil Cioran.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă