Pictorul Vladimir Zamfirescu si preotul Nicolas Ozoline vor primi, astazi, in cadrul unei ceremonii festive ce se va desfasura la Casa Matei din Cluj, incepand cu ora 17, titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii de Arta si Design.
Vladimir Zamfirescu este una dintre cele mai importante personalitati contemporane a artelor vizuale din Romania, cunoscut in mai toata Europa. Invitatia de a se numara printre profesorii de onoare ai UAD, i-a fost facuta in urma cu o saptamana, cu ocazia vernisajului expozitiei personale de la Muzeul de Arta din Cluj, de catre chiar rectorul institutiei universitare, Ioan Sbarciu. Vladimir Zamfirescu s-a nascut la Ploiesti in mai 1936, si a absolvit Institutul de Arte „Nicolae Grigorescu” Bucuresti, fiind unul dintre discipolii apropiati ai maestrului Corneliu Baba.
Pictorul a expus in mai toate saloanele de stat pana in 1985. A adoptat un gen de pictura suprarealista facand, ca mai toti discipolii proveniti din clasa maestrului Corneliu Baba. Forta expresiva, tehnica comparabila cu cea a vechilor maestri, cu un stil ce ce ne duce spre suprarealismul si simbolismul european de avangarda, finetea cu care reusete sa dea viata si lumina imaginii cromatice transforma opera lui Zamfirescu in ceva unic, plin de forta si dinamism, de echilibru si varietate. Parintele Nicolas Ozoline s-a nascut in 1942 la Bruswick in Germania si a fost discipolul si colaboratorul apropiat al celebrului zugrav de icoane, Leonid Uspensky, in cadrul Institutului Ortodox Rus „St. Serge” din Paris. Tot la Paris, la Sorbona de aceasta data, parintele Nicolas Ozoline a studiat metodele celebrei „scoli ruse de iconografie” cu profesorul Andre Grabar. In 1964 a obtinut diploma de „magister” in teologie al Institutului „St. Serge”. Mai bine de 30 de ani a fost preot al parohiei ortodoxe ruse din La Haye (Olanda) si a predat la Universitatea de Stat din Leiden (Olanda), Academia Teologica Sf. Vladimir („arta liturgica ortodoxa”) si Institutul St. Serge din Paris. Este cavaler al „Ordinului national de merit” al Frantei pentru ansamblul actiunilor sale stiintifice si pedagogice si cavaler al „Ordinului artelor si literelor” pentru opera sa artistica in cadrul televiziunii franceze.