27.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialUn oficial german aruncă vina pe restul Europei pentru criza refugiaţilor

Un oficial german aruncă vina pe restul Europei pentru criza refugiaţilor

Lipsa de acțiune a Europei a împins Germania ”la limitele capacităților sale” de primire a refugiaților, a declarat, luni, vicecancelarul german Sigmar Gabriel, conform Agerpres.

Germania s-a confruntat la sfârșitul săptămânii trecut cu un nou val masiv de refugiați, fiind nevoită să revină la controalele la frontiere, în special la cea cu Austria. 

“Lipsa de acțiune a Europei în criza refugiaților a împins între timp Germania la limitele capacităților sale”, a declarat, cotidianului Tagesspiegel, Sigmar Gabriel, care este de asemenea ministru al economiei în cabinetul condus de Angela Merkel. 

Problema “nu este în primul rând numărul de refugiați, ci rapiditatea cu care vin aceștia” și care complică sarcina landurilor și a municipalităților, a spus el. 

Miniștrii de interne din UE urmează să se reunească luni la Bruxelles pentru a discuta despre distribuirea, între cele 28 de state membre, a 160.000 de refugiați, așa cum a propus Comisia Europeană. Susținută de Germania, schema privind cotele obligatorii de refugiați întâmpină opoziția mai multor state membre, în special din estul UE. 

Însă, ‘în paralel’ cu chestiunea repartiției, “trebuie să ajutăm rapid și eficient țările de origine ale acestor refugiați”, a mai afirmat vicecancelarul german. 

Gabriel a propus astfel un “ajutor imediat de 1,5 miliarde de euro”, pus la dispoziție “de Germania și Europa” și destinat “celor mai mari tabere de refugiați”, cum ar fi cele din Liban și Iordania, pentru școală, alimente și cazare. 

Germania se așteaptă să primească 800.000 de solicitanți de azil în 2015, un record atât pentru Berlin, cât și pentru Europa. 

Duminică, Germania a anunțat reintroducerea ‘provizorie’ a controalelor la frontieră, suspendând de facto libera circulație prevăzută în Spațiul Schengen, moment care marchează o agravare a crizei imigranților în Europa. 

Cele mai citite

Back home. Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu, înapoi la Masterchef, emisiune difuzată de PRO TV

Vuiește întregul internet! După scandalul de la Antena 1, când cei trei chefi au anunțat trustul cu câteva săptămâni înainte de începerea filmărilor că...

Președintele polonez Duda ar urma să se întâlnească cu Trump

Președintele polonez Andrzej Duda a declarat că s-ar putea întâlni cu Donald Trump în timpul unei vizite la New York săptămâna aceasta, în timp...

Azi încep depunerile de candidaturi pentru alegerile locale

Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de astăzi până pe 30 aprilie, ora 23:59, să depună...
Ultima oră
Pe aceeași temă