25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialUn oficial de la Budapesta precizeaza ca Ungaria nu poate interveni pentru...

Un oficial de la Budapesta precizeaza ca Ungaria nu poate interveni pentru autonomia secuimii

Autonomia teritoriala este o practica in mai multe tari europene. Dar ar fi o greseala ca Ungaria sa intervina in Romania pentru obtinerea unei astfel de autonomii pentru Tinutul secuiesc. Declaratia a fost facuta in exclusivitate pentru Realitatea TV de catre Ministrul pentru Autoguvernare al Ungariei, care va participa astazi la manifestarile de la Odorheiu Secuiesc.

Oficialul de la Budapesta a explicat ca in intreaga Europa autonomia culturala este acceptata si ca in unele tari europene autonomia teritoriala este o practica. "Exista o traditie de autonomie si in Romania, autonomia tinutului secuiesc maghiar", a spus Gyenesei Istvan, ministru pentru Autoguvrnare al Ungariei.

Ministrul ungar a declarat ca intelege si poate sustine ideea de autonomie asa cum o cer reprezentantii maghiarilor din Romania dar ca ar fi o greseala ca Budapesta sa intervina. "Cred ca ar fi o greseala sa intervina Ungaria intr-o problema strict interna a Romaniei", a precizat ministrul ungar.

Ministrul Autoguvernarii din Ungaria nu crede ca presedintele Basescu a fost serios cand a acuzat UDMR de epurarea etnica a romanilor din administratia locala din judetele Harghita si Covasna. "Nu as vrea sa cred ca domnul Basescu a vorbit de epurare etnica, fiindca eu il consider un om serios, mult mai serios. Chiar daca a spus nu cred ca s-a gandit serios la asa ceva", a mai spus ministrul Istvan.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă